Kies op maat

Inloggen Menu

Applied mechanics NL

Heb je een passie voor het ontwerpen en ontwikkelen van machines en vind je het leuk mechanische problemen te analyseren?

Kies dan de minor Applied Mechanics. Daarin verdiep je je in werktuigbouwkundige constructies, ontwerptechnieken en de theorie. Verder ga je aan de slag met werktuigbouwkundige onderwerpen als dynamica, trillingsleer, elektromotoren, machineonderdelen, composietmaterialen, handschetsen, CE-markering, FEM, en maintenance engineering. Delen uit deze behandelde onderwerpen pas je vervolgens ook weer toe tijdens een project waarbij je een dag in de week werkzaam bent bij een bedrijf.

Leerdoelen

Toekomstmogelijkheden

Toekomstige functies liggen op het vlak van het ontwikkelen en ontwerpen van machines en het analyseren van (vooral) mechanische problemen. Voorbeelden van bedrijven zijn o.a. MechDes, VMI,

Zuidberg, AWL, Wavin, Nyland cycling en Smart Compounders. Hierbij gaat het onder meer om ontwerpen en/of testen van scheepslieren en landbouwmachines tot en met systemen ten behoeve van de medische industrie.

Ingangseisen

Toelatingseisen

Als toelatingseis geldt dat je 2 jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde Bc moet hebben afgerond. Doe je een andere opleiding, neem dan contact op met de minorcoördinator.

Rooster

De lesurenuren vallen binnen 8.30 uur tot 18.30 uur, met een maximum van 8 lesuren op een dag.

Twee weken voor de start van het semester zijn de lesroosters bekend.

Toetsing

System Dynamicsand Vibration 4 EC
Dit onderdeel bestaat uit twee collegeseries waarin kinematica, dynamica en trillingsleer in praktische situaties van aandrijvingen van machines aan bod komen.


Drive Technology 5 EC
In dit college worden onderwerpen uit de machinebouw verder uitgediept, onder andere elektromotoren en machineonderdelen.
Tijdens het practicum ga je in de labs aan de slag met de praktijk.


Mechanics of Materials 6 EC
In het theorie gedeelte wordt een verdieping aangebracht op de sterkteleer en het rekenen met composietmaterialen. In het
practicum EEM worden computersimulaties uitgevoerd.


Designtools 5 EC
In dit practicum krijg je een overzicht van diverse ontwerptools. Na een introductie kan je kiezen welke ontwerptools je verder wilt leren
kennen. Het minimum is twee, maar je kunt er ook meer kiezen. Het gaat dan o.a. om de volgende tools:
• Handschetsen: Bij deze designtool leer je om ontwerpideeën op een snelle en toegankelijke manier te concretiseren, verduidelijken en communiceren door middel van eenvoudige maar effectieve schetsen.
• CE-marking: Aan de orde komen zaken als technisch-juridische aspecten, veiligheid en aansprakelijkheid met betrekking tot te bouwen machines en producten.
• Solid Works Motion/PDM: Motion is een uitgebreid Multibody pakket dat o.a. bij het ontwikkelen van auto’s en achtbanen wordt gebruikt. Het practicum Product Data Management wordt verzorgd in samenwerking met het bedrijf VMI. In het practicum maak je kennis met deze voor werktuigbouwkundigen belangrijke materie en met recente ontwikkelingen op dit vakgebied
• FMECA: In dit onderdeel wordt de basis gelegd voor
ontwerpmethoden en procedures om de betrouwbaarheid van een machine te bepalen en te verbeteren. Aan de orde komen waarschijnlijkheidsbenadering, faalanalyse, belastbaarheid van
contactvlakken, wrijving, slijtage en smering
• Non Linear FEM: in dit practicum leer je omgaan met grote vervormingen en niet lineair materiaalgedrag. Je leert hierbij de grenzen kennen van de gebruikelijke berekeningen.
• Maintenance Engineering: Bij deze designtool leer je inzicht te krijgen in keuzes die een engineer moet maken m.b.t. beschikbaarheid, betrouwbaarheid,
veiligheid, onderhoudbaarheid en levenscyclus tijdens de ontwerpfase van een technisch systeem.


Technical English 1 EC
Aan de hand van aan de techniek gerelateerde teksten worden de lees-, schrijf- en spreekvaardigheid geoefend.


Professionele Communicatie 1 EC
Voor dit vak kies je twee van in totaal vier communicatieve
onderwerpen. Mogelijke onderwerpen zijn: personal branding, doelgroepgericht schrijven, presentatietechnieken (verdieping) en Duits.


Project 8 EC
In dit project ga je een of meer opdrachten uitvoeren op het gebied van onderzoek of ontwikkeling van machines. Deze opdrachten komen uit het bedrijfsleven. Je gaat minimaal één dag in de week bij het bedrijf aan de slag om de opdracht goed te kunnen uitvoeren.
Onder andere MechDes, VMI, Zuidberg, AWL, GeesinkNorba, Verbruggen en Broshuis leveren de opdrachten. Deze bedrijven zijn ook zeer geschikt als stage- of afstudeerbedrijf.

Aanvullende informatie

Wanneer

September – januari Nederlands en Engels

Wil je samen met buitenlandse studenten studeren: Kies dan voor de Engelse variant! De Nederlandse variant heeft een maximum aantal deelnemers van 30.