Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire Chemie - Semester 2

De onderzoeksminor Circulaire Chemie is gericht op studenten van de opleiding Chemie die zich willen verdiepen in het verduurzamen van chemisch onderzoek. Je werkt (alleen of in een duo) in projectvorm aan een actueel onderwerp dat aangedragen is door bedrijven en instellingen uit de regio Noord-Nederland. Met jouw onderzoek draag je bij aan het opzetten of optimaliseren van ‘groene’, biogebaseerde en circulaire synthese- en analysemethodes.

Voorbeelden van projecten zijn o.a. het ontwikkelen van duurzame polymerisatiemethodes; isolatie, karakterisatie en kwantificatie van inhoudsstoffen uit reststromen; toepassen van elektrochemische reacties in de synthese of upcycling van end-of-life plastics.

In overleg met de opdrachtgever bepaal je een onderzoeksstrategie. Daarna ga je verdiepen in de achtergronden van het project en scherp je jouw onderzoeksvaardigheden aan, door middel van Literatuurstudie. Hierna ga je praktisch aan de slag, onder begeleiding van een docent-onderzoeker die je zowel inhoudelijk als procesmatig coacht. Soms worden er vanuit de deelnemende bedrijven en instellingen (gast)lezingen en excursies georga­niseerd.

In de theorievakken binnen deze minor vormt het actuele thema Duurzaamheid de rode draad, in de vorm van groene, ‘biobased’ en circulaire chemie. Je verdiept je in Projectmanagement, Organische Chemie en kiest twee vakken uit Chemometrie, Katalyse of Polymeerchemie. In overleg is het mogelijk om te kiezen voor vakken uit andere minoren binnen het Instituut voor Life Science & Technology.

Leerdoelen

In de Onderzoeksminor Circulaire Chemie leer je…

  • Het onder begeleiding van een (docent-)onderzoeker zelfstandig formuleren van de onderzoeksstrategie, het verdiepen van je theoretische kennis bij een project, en het plannen en uitvoeren daarvan, binnen een groter onderzoek op een duurzaam thema in de chemie
  • Het interpreteren en bediscussiëren van verkregen resultaten, daaruit vervolgstappen deduceren en deze vervolgens ook weer zelf uitvoeren op het laboratorium
  • Het zelfstandig vinden/verkrijgen van de benodigde kennis en vaardigheden, uit bijvoorbeeld literatuur of door te experimenteren met tot dan toe onbekende geavanceerde analyse- en synthesetechnieken, om het project te kunnen uitvoeren
  • Proactief communiceren, mondeling presenteren en uitgebreid schriftelijk rapporteren van de resultaten van een meerweeks onderzoeksproject, ook richting derden

Ingangseisen

Studenten van de opleidingen Chemie hebben toegang tot deze minor wanneer zij:

  • 60 EC uit de propedeuse behaald hebben
  • 48 EC uit de hoofdfase (en alle praktijk uit studiejaar 2) behaald hebben

Uitzonderingen hierop zijn eventueel mogelijk in overleg met de Examencommissie.

Literatuur

Voor aanvang van de minor krijg je een definitieve boekenlijst.

  • Organische Chemie 4: P.Y. Buice, Organic Chemistry, 8th ed., Pearson, 2017.
  • Project en bijbehorende Literatuurstudie: Zelf te zoeken wetenschappelijke artikelen en aangereikte bronnen
  • Chemometrie 2: J.P.M.Andries/A.B.de Vries: Multivariate Data-Analyse; D.L. Massart/Y. Vander Heyden: From Tables to Visuals: Principal Component Analysis, Part 1 & 2
  • Katalyse: Handouts worden beschikbaar gesteld.
  • Polymeerchemie 2: Syllabus samengesteld uit diverse tekstboeken en wetenschappelijke artikelen

Rooster

De minor is een voltijds minor, bij het laboratoriumwerk (in de even lesweken vanaf lesweek 6) is aanwezigheid verplicht.

De literatuurstudie, theoriecolleges, werkbesprekingen en het zelfstandig verwerken van de resultaten vindt tussendoor plaats.

Toetsing

Ieder onderdeel dient afgerond te worden met een voldoende op een tentamen of een opdracht. Het projectonderdeel omvat meerdere opdrachten/eindproducten, deze dienen allemaal te zijn beoor­deeld met een voldoende.

De toetsvormen zijn als volgt:

  • Organische Chemie 4 (4 EC): Schriftelijk tentamen
  • Projectmanagement (1 EC): schriftelijke opdrachten
  • Literatuurstudie (4 EC): Verslag, als voorbereiding op het praktische werk van het onderzoeksproject
  • Onderzoeksproject deel 1 (7 EC): individuele praktijkbeoordeling, Plan van Aanpak, Poster, individuele logboekbeoordeling en werkbespreking.
  • Keuzevak Chemometrie 2 (3 EC): Schriftelijke opdrachten en verplichte computerpractica
  • Keuzevak Katalyse (3 EC): Schriftelijk tentamen
  • Keuzevak Polymeerchemie 2 (3 EC): Schriftelijke opdrachten en schriftelijk tentamen
  • Onderzoeksproject deel 2 (7 EC): individuele praktijkbeoordeling, definitief Plan van Aanpak, individuele logboekbeoordeling, eindpresentatie en eindverslag.
  • Studieloopbaanbegeleiding (1 EC): portfolio-opdrachten

Aanvullende informatie

Aanmelden voor de gehele minor kan voor 1 januari. De volgorde van opgave is bepalend bij meer dan 24 aanmeldingen; studenten van de Hanzehogeschool Groningen krijgen voorrang bij aanmelding.

Vanaf lesweek 6 worden er  praktijkdagen ingeroosterd voor laboratoriumwerk op locatie in Groningen, tussendoor zijn de werkbesprekingen en hoor- en werkcolleges, en is er tijd voor het verwerken van de verkregen onderzoeksresultaten. In totaal voer je tenminste 18 dagen praktisch werk uit.

Herkansingen van de toetsen vinden plaats halverwege en/of aan het einde van kwartaal 4 (begin juli of eind augustus).