Kies op maat

Inloggen Menu

Beleggen en Duurzaamheid

VOOR WIE

De Minor Beleggen en Duurzaamheid is voor studenten die de ambitie hebben om te gaan werken in de financiële sector als bijvoorbeeld beleggingsanalist, - adviseur of vermogensbeheerder. De minor biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in veel facetten van de financiële wereld in het algemeen en de beleggerswereld in het bijzonder.

Jij beschikt over bedrijfseconomische (basis)kennis, hebt een goede beheersing van Excel en bent nieuwsgierig om de cijfers van beursgenoteerde ondernemingen te analyseren. Daarnaast vind je het leuk om de financiële markten op de voet te volgen en in groepsverband te werken aan bijvoorbeeld een adviesrapport voor een vermogende particuliere klant of samen een sectoranalyse uit te voeren. 

INHOUD

Je verdiept je in financiële markten en leert de belangrijkste beleggingstheorieën, strategieën en tactieken om goede rendementen te behalen. Deze theoretisch kennis ga je praktisch toepassen in de rol van beleggingsanalist, vermogensbeheerder en beleggingsadviseur. Dit doe je volgens de richtlijnen van de Wet Financieel Toezicht en AFM. Hierbij hebben we speciale aandacht voor duurzaamheid.

Is het aandeel Nike of Adidas op dit moment de betere belegging? Na een gedegen analyse geef jij een goed onderbouwd advies met aanbeveling. Daarnaast hebben we gastcolleges met professionals uit het werkveld van onder meer Van Lanschot Kempen, ING, Stroeve & Lemberger en TradeRepublic. 

Je ontwikkelt en verdiept je tijdens de minor Beleggen en Duurzaamheid onder andere in:

- Financiële markten en de macro-economische omgeving;

- Aandelen, obligaties, vastgoed, derivaten en beleggingsfondsen;

- Vermogensbeheer en -advies;

- Excel vaardigheden voor financials;

- Adviesvaardigheden in woord en geschrift;

- Fundamentele analyse en bedrijfswaardering;

- Duurzaamheid als leidraad bij het maken van beleggingsbeslissingen.

Beleggen draait voor een groot gedeelte om het vinden van een balans tussen het gewenste rendement, de beleggingshorizon en de risico’s die daarbij horen. Je leert middels verschillende theorieën om kansen in de markt te vinden door het herkennen van onder- of overwaardering, te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en het behalen van gestelde beleggingsdoelen door een weloverwogen asset-verdeling.

Deze minor wordt gedoceerd door enthousiaste docenten welke in hun carrière werkzaam zijn of zijn geweest binnen de financiële wereld.

Leerdoelen

Studenten kunnen aan het einde van deze minor:

  1. Een complete analyse van de belangrijkste omgevingsfactoren te maken die de relevante context voor een professioneel (duurzaam) beleggingsadvies vormen
  2. Een gefundeerde prognose van de rendementsontwikkeling van de diverse beleggingsalternatieven – zowel traditionele (o.a. aandelen en obligaties) als niet-traditionele (o.a. vastgoed en crypto) – te maken
  3. Een goed onderbouwd professioneel beleggingsadvies te geven voor cliënten die een beleggingsportefeuille op een duurzame wijze willen inrichten en onderhouden.

Ingangseisen

Je moet minimaal je propedeuse en minimaal 40 ects in de hoofdfase hebben behaald. Wij verwachten dat jij beschikt bedrijfseconomische (basis)kennis, een goede beheersing hebt van Excel en interesse hebt om te gaan werken in de financiële sector. De minor is minder geschikt voor studenten die puur uit persoonlijke interesse willen leren beleggen. 

Deze minor is toegankelijk voor zowel HvA studenten als van van andere hogescholen (KOM-studenten).

Literatuur

  • Beleggen en financiële markten (Buunk) ISBN 9789024408290
  • Integrale bedrijfsanalyse (Schilstra) 978-90-01-59906-5

Rooster

Gemiddeld 15 uur contact per week verdeeld over 2 tot 3 dagen per week.

Toetsing

•    Beleggingsomgeving 

•    Beleggen en financiële markten 

•    Excel-vaardigheden voor financials

•    Fundamentele analyse en bedrijfswaardering

•    Beleggingsinstrumenten alternatief

•    Project Vermogensbeheer

•    Adviesvaardigheden

Vakken worden getoetst met schriftelijke toetsen en beroepsproducten. In totaal staat de minor voor 30 studiepunten.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Kosten: Literatuurkosten EUR 60,-

Vragen over de minor?
Contact Minorcoördinator Jamal Abid

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.