Kies op maat

Inloggen Menu

Computational Design & Digital Making

Tijd: tussen 14:00 - 16:00 uur 

Locatie: restaurant F0 (naast de kantine hoofdgebouw Ko Wierenga) Enschede 

 

Vernieuwend computerondersteund ontwerpen en produceren; industrie 4.0.

De minor Computational Design & Digital Making focust op het ontwerpen en creëren van een eigen product met digitale technieken. Vaardigheden als Computational Design, 3D-printen, lasersnijden, 3D-scannen, frezen, gieten en composieten verwerken staan daarbij centraal. Een eigen elektrotechnisch regelsysteem wordt gemaakt en gebruikt. Het ontwerpproces volgt het Design Thinking-model, met nadruk op iteratieve probleemoplossing. Samenwerking en kennisdeling met medestudenten staan centraal, met als doel gezamenlijk veel te leren.

Wat houdt deze minor in?

In de minor Computational Design & Digital Making leer je op verschillende manieren om een eigen product te ontwerpen en te maken. Dat gebeurt op basis van digitale ontwerp en maaktechnieken. Vanaf het begin ontwikkel je je eigen eindproject waarin je veel van het geleerde terug kunt laten komen. Parallel krijg je in drie leerlijnen les over onderwerpen die je nodig hebt, zoals; Computational Design met Rhino Grasshopper (data gestuurd), 3D-printen in de breedste zin van het woord, lasersnijden, 3D-scannen, frezen, gieten en composieten. Voor het project wordt ook een eigen elektrotechnisch regelsysteem ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd.

Er is veel ruimte voor eigen initiatieven en er wordt veel iteratief gewerkt aan problemen die je niet gemakkelijk in één keer kunt oplossen. Het ontwerpproces is gebaseerd op Design Thinking met daarbinnen veel plan, do, check, act stappen. Het doel daarbij is dat je zo vroeg mogelijk kunt testen of jouw idee goed kan werken voor een gegeven context. Je werkt gedeeltelijk samen met andere studenten aan opdrachten. Informatie over hoe medestudenten werken aan hun opdrachten, wordt ook steeds gedeeld met de groep. Het doel is: samen veel leren over Computational Design & Digital Making.

Ingangseisen

Doelgroep

De minor is geschikt voor creatieve en technische studenten.

Met behulp van deze minor wordt je beter in het ontwikkelen van producten, ga je veel snellern prototypen digitaal maken, gebruik je modellen om van te leren, gebruik je data om modellen te genereren, wordt je een ontwerper met extra skills.

Literatuur

Ervaringen

Studenten geven aan dat het een interessante minor is, waar wel veel inzet voor wordt gevraagd.

Rooster

Opzet van de minor

 

  • Computational Design
  • Mastering 3D printing
  • Fabacademy Assignments
  • Final Project

Toetsing

  • Opdrachten uitgewerkt in een portfolio
  • Demo van fysieke prototype
  • Presentatie over ontwerp

Aanvullende informatie

Aanmelding niet Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Paul Gröneveld (p.groneveld@saxion.nl) en vraag of er nog plek is.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.