Kies op maat

Inloggen Menu

Feeding our Planet

Hoe kan de verwachte wereldbevolking van 10 miljard in 2050 worden gevoed? Met die vraag ga je aan de slag in de minor Feeding our planet. Wil jij vanuit jouw vakgebied een bijdrage leveren aan de voedselvoorziening van de toekomst? Doe dan deze minor. De minor is geschikt voor studenten van alle studierichtingen. 

In de minor verdiep je je in de ontwikkelingen op het gebied van voedsel en voeding. Je onderzoekt met studenten van andere opleidingen de keten van bodem, water, natuur, voedselproductie, voedingsmiddelenindustrie, retail en consument. Je kijkt naar de mogelijkheden van land en zee voor voedselvoorziening in de toekomst. Je kijkt zowel naar lokale voedselkringen (in Noord-Nederland) als mondiale ketens. Tijdens de oriëntatie in de eerste weken van de minor kom je ongeveer twintig personen tegen die met voedseltransities bezig zijn. Je zult merken dat voor voedseltransities inzichten van verschillende vakgebieden nodig zijn, en dat ook jij daar een bijdrage aan kunt leveren. 

Na de oriëntatie op de ketens onderzoek je hoe jij vanuit jouw vakgebied een bijdrage kan leveren aan duurzame voedselketens. Samen met studenten van verschillende studies stel je in een team een plan van aanpak op voor een project over duurzame voedselvoorziening. In het tweede deel van de minor ga je met je team het plan tot uitvoer brengen. Lectoren, docenten en netwerken van Van Hall Larenstein staan je daarbij terzijde. Verder verdiep je je los van het teamproject in een eigen, zelfgekozen onderwerp.  

Op het programma staan excursies en gastcolleges van experts uit het werkveld. In overleg met de studenten wordt een - (buitenlandse) meerdaagse excursie gepland.

Geïnteresseerde studenten kunnen vrijblijvend een minorhandleiding aanvragen. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor een online gesprek met de minorcoördinator.

Meerwaarde
Studenten leren hoe ze actief en praktisch bij kunnen dragen aan de voedselvoorziening van de toekomst. Ze ontwikkelen (meer) leiderschap en leren innovatiever denken en oplossingen ontwerpen. Ze krijgen inzicht in (voedsel)transities en ze ervaren wat daarvoor nodig is. Door vanuit verschillende perspectieven en disciplines te werken krijgt de student een brede(re) kijk op voedsel. De minor kan ook een opstap zijn naar een projectstage of afstudeeropdracht.

Leerdoelen

De student:

  • Kan oplossingen formuleren voor complexe vraagstukken gerelateerd aan voedsel op basis van duurzaamheid en kan daartoe geschikte evaluatiemethoden hanteren en indien nodig zelf ontwerpen.
  • Kan maatschappelijk verantwoorde oplossingsrichtingen formuleren voor de voedselvoorziening in de toekomst met duidelijk eigen creatieve inbreng.
  • Kan overleggen en discussiëren met professionals uit andere disciplines en kan deze expertise verwerken en kan de eigen expertise naar voren brengen.
  • Is in staat tot het leggen en onderhouden van contacten met het werkveld.
  • Kan bronnenonderzoek doen naar (wetenschappelijke) publicaties, kan daar een zinvolle synthese van maken en kan die synthese voor theoretische onderbouwing van zijn onderzoek gebruiken.
  • Kan een probleemstelling formuleren uit een situatieschets van een complex vraagstuk, en kan daar een probleemanalyse voor maken en kan bijbehorende onderzoeksvragen formuleren .
  • Stelt zich op de hoogte van de actuele stand van zaken en (mondiale) ontwikkelingen wat betreft voedsel
  • Getuigt van een onafhankelijke onderzoekshouding en persoonlijke verantwoordelijkheid.

Ingangseisen

Toestemming van de examencommissie van de eigen opleiding om te beginnen met deze minor. Studenten van elke opleiding kunnen zich inschrijven voor deze minor.

Literatuur

  • Steel, C. (2011), De hongerige stad; Hoe voedsel ons leven vormt. Rotterdam, Nederland, NAi Uitgevers.
  • Andere literatuur kan worden opgegeven

Rooster

Hoorcolleges: 60 uur
Werkcolleges: 60 uur
Excursies: 80 uur
Groepswerk: 300 uur
Zelfstudie: 100 uur
Onderzoek: 200 uur

Opmerking: de ene activiteit sluit de andere niet uit. Aantal uren bij benadering

Toetsing

Schriftelijk groep
Schriftelijk individueel
Mondeling groep
Mondeling individueel

Aanvullende informatie

Capaciteit / wachtlijst: Maximaal 16 studenten

Verplichte contacturen: 8-12 uur per week