Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Paard - Professionalisering van de hippische sector

De paardensector ligt momenteel onder een vergrootglas. Er is kennis en innovatie nodig om een transitie mogelijk te maken in de paardensector. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met het welzijn van de paarden, maar ook de belangen die in de sector spelen.

De ontwikkelingen in de hippische sector vragen om professionalisering door bijvoorbeeld innovatieve tools in te zetten of meer te kijken naar natuurinclusieve paardenhouderij. Deze minor neemt jou mee in de laatste ontwikkelingen op paardengebied en maakt jou graag wegwijs in de sector. Ga mee op één van de georganiseerde excursies of schuif aan bij een gastlezing. Doe onderzoek naar een actueel sector gerelateerd vraagstuk of adviseer het management van een paardenbedrijf. Natuurlijk altijd in het belang van de welzijn van het paard.

Naast het welzijn en gezondheid van de dieren, behandelt deze minor ook andere thema’s zoals gedrag en training van de paarden, advisering over innovaties in het management, eventorganisatie en het terrein van de equitation science (toepassing wetenschappelijke inzichten welzijn van paarden in training en gedrag). Onmisbaar onderwerpen voor  professionalisering in het vak.

Meerwaarde:
De ontwikkelingen in de paardensector vragen om deskundigen, die een bijdrage kunnen leveren aan de professionalisering van de hippische sector.

Leerdoelen

De leerdoelen zijn geclusterd per opdracht.

Onderzoeksartikel
De student kan wetenschappelijke resultaten vertalen naar praktijkadviezen voor paardenhouders ter verbetering van het welzijn van paarden

Advisering
De student kan op een paardenbedrijf de knelpunten rondom het management, training, gezondheid, voeding en welzijn van paarden in kaart brengen en vertalen naar een bedrijfsgericht advies

Portfolio
De student kan de hippische sector in kaart brengen en onderlinge relaties en actuele ontwikkelingen beschrijven om vanuit daar aanbevelingen voor de sector te formuleren.

Project
De student kan vanuit een onderzoeksvraag van een opdrachtgever in groepsverband een onderzoeksvoorstel opstellen en vervolgens het onderzoek uitvoeren en hierover rapporteren.

Evenement
De student kan samenwerken in een team om projectmatig een evenement van begin tot het eind te organiseren

Ingangseisen

Een externe student dient ervaring te hebben opgedaan of in een gelijksoortige opleiding, of verkregen door ervaring, zulks ter beoordeling van de coördinator van de betreffende minor. De coördinator geeft advies aan de opleidingsdirecteur. De opleidingsdirecteur besluit uiteindelijk of de student toelaatbaar is of niet.


De aanvullende eisen zijn verder dat de student een ‘verwante studie’ volgt, in het bezit is van een propedeuse en minimaal 3e jaars student is.

De procedure schrijft voor dat de student een toelatingsgesprek voert met de betreffende minorcoördinator, als voorbereiding op dit gesprek dient de student een motivatiebrief te schrijven, onderbouwd met een curriculum vitae.

Literatuur

n.v.t.

Rooster

Totaal aantal uren: 840 uur
Hoorcolleges 150
Werkcolleges 250
Excursies 70
Werken aan leertaak 300
Gastlezingen 20
Zelfstudie Tentamen 50

Toetsing

Event Transitie paardenhouderij                                  individueel cijfer, weging 7, slagingsgrens v/ov
Advies Zorgen voor het paard                                         groepscijfer, weging 6, slagingsgrens 5,5
Onderzoeksartikel “Equitation Science”                      Groepscijfer, weging 6, slagingsgrens 5,5
Project externe opdrachtgever                                     groepscijfer, weging 7, slagingsgrens 5,5
Sector oriëntatie                                                              individueel cijfer, weging 4, slagingsgrens 5,5

Aanvullende informatie

Competenties: 

  • . Onderzoekend vermogen (Gevorderd)

Afstudeerbekwaam

  • Lerend vermogen (Gevorderd)

Afstudeerbekwaam

  • Vakinhoudelijk handelen (Gevorderd)

Afstudeerbekwaam

  • Communicatief vermogen (Gevorderd)

Afstudeerbekwaam

  • Vermogen tot samenwerken (Gevorderd)

Afstudeerbekwaam

Capaciteit/wachtlijst: 
Minimaal 15 studenten. Bij te weinig aanmeldingen gaat de minor niet door.