Kies op maat

Inloggen Menu

Landschapsarchitectuur

De minor Landschapsarchitectuur vormt voor studenten aan ontwerpgerichte opleidingen, zoals stedenbouw, architectuur of ruimtelijke planning een mooie, groene verbreding.

Je voert twee ontwerpopgaven uit, op verschillende schaalniveaus en in een verschillende omgeving. In de module Design & Inspiration focus je op een actuele ontwerpopgave in het stedelijke gebied. Vanuit eigen inspiratie en fascinatie voor de locatie werk je toe naar een integraal ontwerpvoorstel.

In de module Strategisch Ontwerp wordt de schaal van het landschap verkend. Je leert het landschap te beschouwen als een dynamisch en samenhangend geheel. Met strategische ontwerpvoorstellen worden gewenste veranderingen in het landschap in gang gezet.

In de minor leer je zo verschillende ontwerpvaardigheden toepassen. Je werkt afwisselend individueel en in groepjes aan producten. Daarmee leer je vrij en creatief te denken en ontdek je ook je eigen identiteit als ontwerper.

De minor is gekoppeld aan de ontwerpspecialisatie van Tuin- en Landschapsinrichting.  De Toolbox is een keuzemodule die gericht is op het ontwikkelen van specifieke kennis, vaardigheden en expertise in het vakgebied.

Op het programma staan verder veldbezoeken, lezingen en excursies. Voor buitenlandse studenten en voor studenten vanuit andere vakgebieden (zoals stedenbouw) bieden de excursies een inspirerende inkijk in het vakgebied van de Tuin- en landschapsarchitectuur en een eerste of nadere kennismaking met het Nederlandse landschap. Ook Nederlandse studenten zullen het landschap hierna met andere ogen zien.

Meerwaarde:
Studenten kunnen hun groene ontwerpkennis verbreden, bijvoorbeeld als ze een studie Stedenbouw, Architectuur of Ruimtelijke planning doen. In de praktijk werken de vakgebieden vaak intensief samen. De minor heeft dan ook waarde voor die samenwerking. Studenten leren er bouwkundige, plannings- en stedenbouwkundige opgaven benaderen vanuit een landschappelijke invalshoek.

Leerdoelen

Algemene leerdoelen van de minor worden hier beschreven. Zie voor specifieke leerdoelen per module de beschrijving van Majoronderwijseenheden.

De student:

  • maakt kennis met het vakgebied van de tuin- en landschapsarchitectuur;
  • verdiept kennis en vaardigheden gericht op het ontwerp van de stedelijke en landschappelijke buitenruimte;
  • leert methoden voor ruimtelijke analyse en ontwerp vanuit een 3-dimensionale benadering van de ruimte;
  • versterkt zijn/haar grafische vaardigheden;
  • verdiept zich in actuele maatschappelijke vraagstukken en thema’s.

Ingangseisen

Studenten van opleidingen buiten VHL zijn van harte welkom. Bij deelname door externe studenten vindt altijd eerst een toelatingsgesprek plaats, waarbij ervaring, motivatie en een portfolio worden besproken. Als het aanvangsniveau wordt beoordeeld als onvoldoende of als hierover twijfel bestaat, kan worden besloten tot weigering van deelname.

Externe studenten leveren voorafgaand aan het gesprek een portfolio, een overzicht van afgeronde modules en behaalde cijfers aan voor het toelatingsgesprek (via mail/downloadlink).

Literatuur

Grit, R., Julsing, M. (2017). Zo doe je een onderzoek (3e druk). Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten. ISBN: 9789001878139.

Aanbevolen literatuur:
Simons, W., & Dorp, D. van (red.) (2017). Praktijkgericht onderzoek in de ruimtelijke planvorming - methoden voor analyse, visievorming en ontwerp, 3de herziene en uitgebreide druk, Wageningen: uitgeverij Landwerk. ISBN: 978 90 77824 00 9.

Vlug, J.A. et al, (2013). De noodzaak van ontwerpen. Velp: Hogeschool van Hall-Larenstein. ISBN: 978-90-817426-6-5. (via T&L, VHL maar ook bij de studieboekencentrale verkrijgbaar).

Rooster

Per module worden verschillende werkvormen gehanteerd. Activiteiten en werkvormen zijn: literatuurstudie, werkateliers / expertmeetings, excursies veldanalyse, interviews, hoorcolleges/lezingen (donderdagavonden) en computerwerk.

Ondersteuning bestaat uit begeleidingen, inleidingen en instructies. Begeleiding is vrij intensief in de eerste periode (ca. 2-2,5 dag/week) en in de tweede periode wat minder intensief (ca. 1,0-1,5 dag/week). Uitgangspunt voor de studiebelasting is dat studenten gemiddeld 40 uur per week besteden aan de minor.

Toetsing

Ontwerp & Inspiratie:

  • Werkboek (individueel; tussenproducten, proces, essay).
  • Beeldend ontwerpvoorstel en presentatie (individueel; mondelinge presentatie, i.c.m. posters, model/maquette, video).

Toolbox (beoordelingswijze afhankelijk van gekozen ‘tool’):

  • Beoordeling Tool 1: Werkmap (Grafische technieken);
  • Beoordeling Tool 2: afhankelijk van ‘tool’-keuze.

Strategisch ontwerp:

  • Rapportage onderzoek (wegingsfactor 1)
  • Rapportage ontwerp Rapportage/Posters/Plankaarten/PowerPointpresentatie(wegingsfactor 3)

Aanvullende opdracht:
Aanwezigheid bij ten minste 80% van de aangeboden lezingen en excursies.

Aanvullende informatie

Taal onderwijsuitvoering:
De minor is Engelstalig omdat hieraan ook buitenlandse studenten deelnemen. Bij individuele begeleiding of begeleiding van groepen met alleen Nederlandse studenten wordt vaak wel Nederlands gesproken.