Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Docent Rekenen/Gecijferdheid (met bevoegdheid VO/MBO)

Volg jij een lerarenopleiding? En wil je in de toekomst ook rekenen kunnen geven in het voortgezet onderwijs of op een mbo-school? Met deze minor kan jij je rekenbevoegdheid voor het vo en mbo halen. Zo sta je straks goed voorbereid voor de klas.
Voor leerlingen VO en studenten MBO, maar ook voor volwassen, speelt rekenen/gecijferdheid een belangrijke rol in het dagelijks leven. We hebben getallen nodig om onszelf in de maatschappij te redden zoals bij klokkijken tot aan het interpreteren van de cijfers in grafieken, van het afrekenen van boodschappen tot het aflezen van de vervoersregeling van het OV. De voorbeelden hierin zijn oneindig.
In het MBO zijn de "Rekeneisen MBO" ingevoerd als verplicht examenonderdeel voor alle studenten. Hierdoor zal er een grotere vraag ontstaan naar bevoegde en bekwame docenten rekenen/gecijferdheid. Een professionele rekendocent is onmisbaar voor het bereiken van goede resultaten op het gebied van rekenen/gecijferdheid.

Inhoud van de minor

In deze cursus besteden we uitgebreid aandacht aan de didactiek van het rekenonderwijs en de vertaling naar je eigen onderwijspraktijk. Daarnaast is er aandacht voor onder andere actualiteit, rekenzwakke leerlingen, de doorlopende leerlijnen en rekenbeleid.

Leerdoelen

Opzet van de minor

Opzet van de minor
De minor bestaat uit een basiscursus van 10 EC‘s (alleen bevoegdheid, thema 1 en 2) of 15 EC’s

  • Thema 1 (5EC): Rekendidactiek (o.a. algemene rekendidactiek, domeindidactiek, vertaling naar de onderwijspraktijk)
  • Thema 2 (5EC): Rekenonderwijs (o.a. actualiteit, wettelijke kaders, eigen rekenvaardigheid, omgaan met rekenzwakke leerlingen)
  • Thema 3 (5EC): Rekenen in de praktijk (o.a. rekenbeleid, ontwikkelen van rekenmateriaal en rekenlessen)


Ingangseisen

Studenten die deze opleiding volgen, dienen zelf te zorgen voor een aantoonbare beheersing van het rekenniveau 3F bij aanvang van de minor. Tijdens de bijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan onderhoud en uitbreiding van dit niveau.

Toegankelijk voor studenten van iedere tweedegraads lerarenopleiding VT/Flex en Pabo (de laatste leidt niet tot een bevoegdheid)   

Rooster

Belangrijke informatie

  • De lesdagen zijn maandagmiddag (thema 1 en 2) en donderdag (thema 3).
  • Deelnemers dienen zelf te zorgen voor een praktijkplek (PO, VO of MBO school) van ongeveer 3 dagdelen per week, gedurende de hele minorperiode.

Toetsing

  • Alle thema’s worden middels opdrachten getoetst en beoordeeld. De uitwerkingen van de opdrachten worden in een portfolio verzameld.