International Social Work
Social Work: een grenzeloos vak! Wil jij je kennis van het sociale domein vanuit internationaal perspectief uitbreiden? Wil je weten hoe het er in andere landen en culturen toegaat? Wil je internationale ervaring opdoen door online samen te werken met buitenlandse studenten? Of door een aantal weken in het buitenland te verblijven? In de minor International Social Work (ISW) bekijk jij de samenleving en het sociaal vakgebied vanuit internationaal perspectief. Een unieke kans om je grenzen te verleggen!
Inhoud van de minorIn de minor International Social Work (ISW) bekijk jij de samenleving en het sociale domein vanuit internationaal perspectief. Ook het sociaal vakgebied wordt beïnvloed door globaliseringsprocessen zoals grenzen die wegvallen (of juist weer ontstaan, zoals met de Brexit), wereldwijde sociale vraagstukken, moderne communicatiemiddelen, supranationale politiek en internationaal recht. Op veel plekken in het rijke westen speelt min of meer dezelfde problematiek en landen kunnen dan ook veel van elkaars aanpak leren. In arme delen van de wereld worden sociaal professionals voor geheel andere problemen gesteld. Wat is daar de betekenis van de fundamenten van sociaal werk, sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, collectieve verantwoordelijkheid en respect voor diversiteit? In de minor ISW word je uitgedaagd om na te denken over dit soort zaken en je visie op de internationale samenleving aan te scherpen. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan wat het vraagt om in een interculturele context samen te werken en te communiceren.
Leerdoelen
De minor bestaat uit twee delen:
- Kennis- en vaardighedendeel van 20 EC waarin aandacht wordt besteed aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken i.r.t. sociaal werk, filosofisch-ethische verdieping m.b.t. de internationale fundamenten van sociaal werk, interculturele communicatie en het ontwikkelen van allerlei transculturele inzichten en vaardigheden. Daarnaast is er aandacht voor creatieve methoden en interventies die ingezet kunnen worden.
- Keuzedeel van 10 EC: Je kiest óf voor het Joint eProject waarin je samen met Ierse en Portugese studenten online werkt aan een onderzoeksproject. Een kortdurende uitwisseling maakt deel uit van het programma. Of je kiest voor het Going Abroad Project waarbij je gedurende het tweede deel van het minorprogramma in het buitenland verblijft. Je kiest daarbij zelf je bestemming of volgt een voor de minor ingericht onderzoekstraject in Zuid-Afrika (dit laatste hoort bij het Grand Tour Programma en is alleen toegankelijk voor NHL Stenden studenten)
Omdat deze minor voorbereiding vraagt, zijn er vanaf okt/nov 2025 drie startbijeenkomsten, waarin de eerste stappen gezet worden ter voorbereiding op het Joint eProject en Going Abroad.
Binnen de minor zijn dus twee routes mogelijk. In een internationaal samengestelde groep aan een vergelijkend onderzoek werken dat aansluit bij je interesse. Of gedurende 8-12 weken in buitenland verblijven om daar aan een vergelijkend onderzoek te werken. Waar je ook voor kiest, je verdiept je kennis en doet brede transculturele ervaringen op!
Ingangseisen
Iedereen met interesse in internationale maatschappelijke vraagstukken, interculturele communicatie en samenleving-georiënteerde beroepen! In de praktijk zijn dat vaak studenten Social Work en Pedagogiek. Maar bijvoorbeeld ook Gezondheidszorg, Primair en voortgezet onderwijs, Integrale Veiligheid, Leisure & Events Management, Toerisme, Recht en Bestuurskunde passen prima. Je dient wel toegelaten te zijn tot het tweede (of hogere) studiejaar.
Rooster
Het onderwijs wordt op twee (bij voorkeur achtereenvolgende) dagen in de week geroosterd en beslaat ongeveer acht wekelijkse lesuren.
Toetsing
De toetsing van de minor bestaat uit take-home kennistoetsen, (groeps-)opdrachten, verslaglegging en (creatieve) presentaties.
Aanvullende informatie
Bijzonderheden:
Het onderwijs wordt op twee (bij voorkeur achtereenvolgende) dagen in de week geroosterd en beslaat ongeveer acht wekelijkse lesuren.
Kosten: een klein aantal aan te schaffen boeken. Daarnaast zijn kosten afhankelijk van individuele keuzes. Een reis naar het buitenland brengt vanzelfsprekend uitgaven met zich mee. Binnen de Europese Unie biedt het Erasmus programma daar vergoedingen voor. Mocht je van plan zijn buiten Europa te verblijven, informeer dan tijdig naar eventueel beschikbare beurzen bij het International Office: io@nhlstenden.com. Daar kan je ook terecht voor informatie over het Grand Tour Programma.