Kies op maat

Inloggen Menu

Living Lab Sustainable Fashion

Living Lab Sustainable Fashion

Wordt Changemaker in de fascinerende mode- en textielindustie
De mode-industrie is constant in beweging: grote merken zoals Adidas, Nike, Levi’s en Patagonia blijven innoveren. Tegelijkertijd groeit fast (en ultra-fast) fashion razendsnel, met goedkope collecties die in no-time op de markt verschijnen en gretig worden gekocht. Social media wakkert de hype aan – pure verleiding!

 

Gevolg: Overproductie, gigantische afvalstromen en een industrie die de op één na grootste vervuiler ter wereld is. Wist je dat we met de huidige productie 8 jaar lang élke dag de hele wereldbevolking van nieuwe kleding kunnen voorzien?

Tijd voor verandering!

Nieuwe EU-wetgeving en een groeiend bewustzijn zetten de markt in beweging naar een circulaire industrie. We hebben gamechangers nodig die de verandering gaan inzetten: jongeren met lef, creativiteit en ambitie om mode te transformeren: van fast fashion naar future fashion.

 

Word jij zo’n changemaker?
Om de textielindustrie echt te vernieuwen, zijn impactvolle oplossingen nodig. In het Living Lab Sustainable Fashion werk je met kleine teams aan échte vraagstukken samen met retailers, overheden en producenten. Je experimenteert, leert en maakt impact. Dit is jouw kans om de mode-industrie van binnenuit te veranderen en persoonlijk te groeien.
( filmpje eindpresentaties)

 

Doelstelling Lab Sustainable Fashion

Hoe kunnen we stakeholders ondersteunen in het veranderen van manier van denken, anders en verminderen in het gebruik van textiel en wel zo dat het kansen biedt voor nieuwe verdienmodellen?

Werkwijze

Leren door te doen – Ruimte voor experimenteren
In een real-life leeromgeving ontwikkel je nieuwe ideeën, producten en diensten. Je test, verbetert en ontdekt innovatieve oplossingen.

Samenwerken met topbedrijven & multidisciplinaire teams
Je werkt samen met modeproducenten, retailers, gemeenten en onderwijsinstellingen. Je vormt een team met studenten van verschillende opleidingen, diversiteit vergroot creativiteit én resultaat. Studenten komen o.a. vanuit Marketing, Design, Ondernemen, Finance,  Creative, van zowel binnen als buiten Inholland. Interdisciplinair kunnen samenwerken vergroot jouw meerwaarde voor op arbeidsmarkt.

Direct impact maken en ertoe doen
Jouw oplossingen worden door het werkveld opgepakt en helpen de transitie van fast fashion naar slow fashion te versnellen. Jouw idee telt!

Start met een Pressure Cooker: 4 weken vol innovatie & actie!
De eerste weken word je meegenomen in de wereld van fashion en krijg je kennis en trainingen aangereikt die jou helpen in de ontwikkeling naar changemaker:

Diverse  workshops als Circulaire Strategieën & Innovatieve Businessmodellen, Design thinking, Prototyping & Future Marketing; Je brengt bezoeken aan duurzame pioniers & hubs;  krijgt masterclasses van experts in o.a. Neurologie, Effectief leiderschap, Gespreksvoering, Verandermanagement, Klimaat Psychologie.

Wat lever je op?

Kan uiteenlopen van onderzoeks- of adviesrapporten, marketingstrategieën, campagnes tot prototypes. 

Het Lab heeft diverse partners uit het werkveld waarvoor zij opdrachten uitvoert; een aantal voorbeelden

Gemeente Haarlem & Alkmaar
Hoe maken we textielinzameling hot & happening? Bedenk campagnes om bewoners en bedrijven bewuster te maken van circulair textielgebruik. Of hoe trek je meer publiek naar MKB-ondernemers in Haarlem? Evenementen? Een route door “MOOI”Haarlem? Een keurmerk?

YAYA – Duurzaam businessmodel
 Hoe blijft een modeketen winstgevend én circulair? Denk aan repair cafés, betere materiaalkeuzes, slimme onderhoudstips en strategieën om restvoorraden en verspilling te minimaliseren.

 Tex.Tracer – Transparantie in fashion
Kan een simpele QR-code de modewereld veranderen? Onderzoek hoe transparante productinformatie consumentengedrag beïnvloedt en help meer merken deze technologie te omarmen.

Universiteit van Amsterdam – Microplasticvrij water
Wist je dat je wasmachine bij elke wasbeurt microplastics loslaat, die in ons drinkwater belanden? Studenten ontwikkelden  o.a. een basisschoolprogramma om bewustwording te creëren bij kinderen: "Op Reis met Pluisje". Vervolgstap is hoe breng je dit op de markt en maak je het financieel haalbaar? In welke vormen kun je een lespakket aanbieden?

 UPV – Producenten en afvalverantwoordelijkheid
Nieuwe wetgeving dwingt producenten om verantwoordelijkheid te nemen voor de afvalberg die zij creëren. Maar hoe? Denk mee over campagnes, organisatie-oplossingen en social media-platformen voor deelnemers

Leerdoelen

De student leert:

✅ Innoveren – Ontwikkel en test duurzame oplossingen.
✅ Interdisciplinair samenwerken – Werk met experts en studenten uit diverse vakgebieden.
✅ Professionaliseren – Vergroot je leiderschap skills.

RESULTAAT: een boost voor je carrière, erkenning & credits
Je ontwikkelt waardevolle skills, leert interdisciplinair samenwerken en onderscheid je als duurzaam professional. Het bereid je voor op de laatste fase van je opleiding én start van je carrière. Alle bedrijfstakken hebben te maken met veranderingen en zijn op zoek naar changemakers.

Ingangseisen

  • Het Living Lab Sustainable Fashion staat open voor alle derde- en vierdejaarsstudenten. Onze kracht is interdisciplinair werken.
  • Wil je deelnemen aan het Living Lab Sustainable Fashion? Mail: nicole.vandinteren@inholland.nl

Literatuur

Literatuur wordt op maat bekend gemaakt bij de aanvang van het LAB Sustainable Fashion

Rooster

Praktische informatie

Dit keuzeonderwijs wordt gegeven in 2 semesters;

  • Semester 1: september 2025 t/m januari 2026 (inschrijven voor 1 juni 2025)
  • Semester 2: februari 2026 t/m juni 2026 (inschrijven voor 1 december 2025)

Locatie: Inholland Haarlem 
Rooster: Max. 3 dagen per week op locatie
Starttijd programma: We starten om 10:00 uur; hierdoor goed haalbaar voor studenten van buiten Haarlem; uitstekende OV verbinding. Programma eindigt  maximaal  om 15.00.

Toetsing

Een andere manier van Toetsen

Geen tentamens, maar jouw groei staat centraal! Je bepaalt zelf je leerdoelen en toont aan hoe je je ontwikkelt. Tijdens de minor zijn er meerdere formatieve evaluatiemomenten, waarbij je feedback krijgt op zowel individuele als groepsproducten. Zo laat je zien dat je vooruitgang boekt op de prestatie-indicatoren.

Je eindbeoordeling bestaat uit:
✅ Eindpresentatie – Pitch jouw oplossing voor een praktijkvraag aan werkveldpartners.
✅ Portfolio-gesprek – Toon je ontwikkeling aan de hand van een persoonlijk portfolio en de leeruitkomsten.

Aanvullende informatie

Wat vinden studenten van de minor?

💬 "Niet alleen leren, maar DOEN! Werken aan echte vraagstukken en écht impact maken."
💬 "Vette workshops, toffe opdrachten—ik heb zelf een strip gemaakt om kinderen bewust te maken!"
💬 "Veel interactie, een andere manier van leren. Geen standaard lesstof, maar gesprekken die ertoe doen."
💬 "Jezelf leren openstellen en echt buiten de lijntjes kleuren."
💬 "Het heeft mijn verwachtingen overtroffen: veel leerzamer dan verwacht"
💬 "Gewoon de straat op en met mensen praten in plaats van alleen in de boeken duiken!"
💬 "Perfect voor iedereen met een passie die een complexe wereld  op een nieuwe manier wil bekijken."
💬 "Geleerd dat iedereen iets waardevols te melden heeft. En dat samenwerken verrassend goed werkt!"

💬 “Achteraf zag ik eigenlijk pas hoeveel  ik gegroeid ben”.

💬 “Het zelf ondernemen en de vrijheid om te kiezen wat ik zou willen leren, heeft mij het meest geholpen.”

Vragen?

Mail gerust met Nicole.vandinteren@inholland.nl  of chat met één van onze studenten, Kas Henken (684284@student.inholland.nl | 📱 0643156756).