Energietransitie in de praktijk
Wil jij de toekomst samen met studenten van economische, technische en sociale opleidingen vormgeven en de energietransitie versnellen? Doe mee aan de Minor Energietransitie in de Praktijk!
De wereld staat voor een enorme uitdaging: het transformeren van onze energie-infrastructuur om een duurzame toekomst mogelijk te maken. Het werkveld wordt uitgedaagd om (complexe) problemen te verhelpen met nieuwe oplossingsrichtingen. Verschillende visies en expertises zullen samen moeten komen om dit doel te bereiken. Onze Minor Energietransitie in de Praktijk biedt jou de kans om echt impact te maken in het werkveld!
Wat leer en doe ik tijdens de minor?
Tijdens deze 30 ECTS module werk je samen met andere studenten van diverse opleidingen aan een actueel vraagstuk vanuit het werkveld. Dit proces wordt uitgevoerd aan de hand van de Design Thinking methode. Voorkennis hierover is niet nodig.
Activiteiten in de eerste 10 weken
- Onderzoek naar probleem/vraagstuk
- Specificeren van vraagstuk
- Ideeën genereren
- Concepten bedenken en kleinschalige prototypes maken
Activiteiten in de tweede 10 weken
- Gekozen concept verrijken
- Grootschalig prototype maken/bouwen
- Testen bij stakeholders
- Implementatieadvies schrijven
Daarnaast verbreed jij jouw kennis over de energietransitie en over hoe je een actieve rol kunt spelen in deze ontwikkeling. Je volgt expertlessen en workshops om je vaardigheden verder te verfijnen en je volledige potentieel te ontketenen.
Waarom kiezen voor deze minor?
- Interdisciplinair teamwork: in deze minor staan samenwerking en interdisciplinaire benaderingen centraal. Je zult samenwerken met studenten uit verschillende studierichtingen (economie, sociaal en techniek). Dit is jouw kans om te leren hoe diverse perspectieven kunnen leiden tot innovatieve oplossingen.
- Hands-on praktijkervaring: geen saaie hoorcolleges of theoretische benaderingen. Bij ons ga je aan de slag met echte praktijkvraagstukken uit het werkveld. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de energietransitie en krijgt de kans om te werken aan echte projecten en uitdagingen.
- Design Thinking: we geloven in actiegericht leren en het doorlopen van praktijkopdracht van onderzoek tot implementatie van het gecreëerde concept/prototype. Hierom omarmen we Design Thinking als onze benadering. Je leert hoe je onderzoek doet, creatief kunt denken, effectief kunt presenteren, prototypes kunt bouwen en impactvolle oplossingen kunt ontwerpen die niet op de plank bij opdrachtgevers komen te liggen.
- Verbreding in energietransitie: naast de praktische ervaring bieden we je ook een verbredende kennis over de energietransitie. Je zult begrijpen hoe duurzame energiebronnen werken, hoe de markt evolueert en hoe sociale- en beleidskwesties de transitie beïnvloeden.
- Een kansrijke energietransitie: de energietransitie is cruciaal voor een duurzame toekomst. Het is jouw kans om bij te dragen in het werkveld door in interdisciplinaire groepen samen te werken. Doe praktijkervaring op, vergroot jouw kennis en individuele waarde voor de energietransitie en leer samenwerken met andere experts!
Schrijf je vandaag nog in voor de Minor Energietransitie in de Praktijk en maak deel uit van de versnelling van de transitie!
Meer weten?
Neem gerust contact op of stel je vraag aan Mara van Eijndhoven (m.vaneijndhoven1@avans.nl)
Leerdoelen
Blok A: Onderzoeken en ontwerpen
Leerdoel:
Je komt samen met je interdisciplinaire projectteam tot oplossingen in de vorm van drie prototypes voor een actueel praktijkvraagstuk binnen het thema energie- en materiaaltransitie.
De oplossingen vloeien voort uit een gedegen analyse vanuit verschillende invalshoeken van het vraagstuk, redenerend vanuit je eigen beroepsprofiel. De oplossingen worden voortdurend afgestemd met en uiteindelijk gepresenteerd aan de opdrachtgever(s) en relevante stakeholders.
Blok B: Testen en implementeren
Leerdoel:
Je komt samen met je interdisciplinaire projectteam op basis van een uitgebreide testfase tot een implementatieadvies voor één van de oplossingen uit de opdracht op het thema energie- en materiaaltransitie.
Ingangseisen
- n.v.t.
Rooster
- 3 dagen per week aanwezig op onderwijslocatie
- 1 werkveld dag
- 1 vrij in te vullen project dag
Toetsing
Blok A:
- Onderzoeksrapport
- 3 concepten
- 1 prototype
- Verantwoording/reflectie
Blok B:
- 1 prototype
- Implementatie advies
- Verantwoording/reflectie