Leiderschap in transitie(s) "Verken jezelf, organisaties én veranderingen"
#leiderschap #change #studentinthelead #breda #transitie #ervarendleren
In de minor ‘Leiderschap in transitie(s)’ leren we door zelf te ervaren en onderzoeken. Je brengt theoretische concepten in beeld en gaat zelf experimenteren met (veranderend) leiderschap bij echte organisaties. Jij leert kritisch denken door zelfgekozen actuele leiderschapstrends te verkennen. Dit pas je direct toe in de praktijk, door samen met medestudenten, opdrachtgevers en experts concepten te ontwikkelen, proeftuinen te organiseren en te ervaren wat succesvol is.
Goed of passend leiderschap?
Iedereen heeft wel een beeld bij leiders, en iedereen heeft ervaringen met leiderschap. Van Sarina Wiegman tot de minister-president, van de supermarktmanager tot Elon Musk. Leiderschap is er altijd en overal. Zo is er ook veel onderzoek gedaan naar en geschreven over leiderschap. In de klassieke zin van 'management’ kennen we het hiërarchisch aansturen van personeel en organisaties. In modernere opvattingen krijgen leiders liefst eigenschappen als ‘authentiek’ of ‘dienend’, en is leiderschap ‘gedeeld’ of ‘visionair'. Maar wat is eigenlijk goed of passend leiderschap? En waar letten we dan op? Is het alleen formeel leiderschap, of ook informeel? En is alleen de leider of ook de groep “volgers” bepalend voor het succes? Wat we zeker weten is dat onze opvattingen over goed of passend leiderschap veranderen door de tijd, en afhankelijk is van de context waarbinnen wordt geleid.
Leiderschap in transitie(s)
De maatschappij waarin we leven is sterk in beweging. Denk aan de ontwikkelingen van het klimaat en klimaatbeleid, en een veranderend politiek landschap. Maar ook nieuwe ideeën ten aanzien van werk veranderen onze organisaties. Meer en meer staat niet het verdienen van geld centraal, maar het kunnen maken van ‘impact'. Hiernaast zien we transities in organisaties, met nieuwe organisatievormen (plattere organisaties, zelfsturende teams) en meer aandacht voor bijvoorbeeld diversiteit & inclusie. Transities, in de maatschappij en in organisaties, geven onzekerheid. We zijn op zoek naar een nieuwe balans, naar nieuw houvast. Leiderschap is daarmee ook in transitie: andere tijden vragen andere leiders. Maar welk soort leiderschap is nodig? Wat is goed of passend bij de transities die we waarnemen?
Wat is (jouw) leiderschap?
Elke organisatie, elk bedrijf dat we kennen, is in de basis een groep mensen die samenwerkt aan een gezamenlijk doel. Daarvoor is het nodig om – op welke manier dan ook – richting en kaders te geven aan deze groep mensen. Leiderschap zien we op verschillende niveaus: in de samenleving, in organisaties, in groepen en in mensen zelf. Leiderschap gaat in elk geval altijd over de interactie en dynamieken tussen mensen en hun omgeving. Daar kan je dus met verschillende perspectieven naar kijken. Bijvoorbeeld door een economische of bedrijfskundige bril, en ook vanuit de psychologie of sociologie. Naast de verkenning vanuit deze verschillende perspectieven, ontdekken we ook welk leiderschap nodig is voor onszelf. En welke leider we zelf willen zijn?
Leerdoelen
Wat gaan we doen?
In deze minor dagen we je uit om kritisch na te denken over wat jij als waardevol ziet in leiderschap. Wat is hierin écht belangrijk? Hoe onderscheid je bewezen praktijk van managementretoriek? Welke ontwikkelingen zetten door, en welke blijken misschien een hype? Welke veranderingen zijn volgens jou nodig? We richten ons daarbij op zowel de ‘externe’ analyse van de systemen en dynamieken om ons heen, als op het verkennen van jouw eigen waardenkader. We doen dat experimenterend, verkennend en ervaringsgericht. Je werkt individueel en in groepen aan kort-cyclische, praktijkgerichte opdrachten. Je leert over leiderschap als concept, en tegelijk over jouw persoonlijk leiderschap.
Leerdoelen
Manier van leren
In deze minor wordt leren gezien als een actief en constructief proces waarin samenwerking centraal staat. Samen gaan we op zoek naar de benodigde kennis en vaardigheden op. We ontwikkelen en ervaren door zowel theoretische als praktische opdrachten uit te voeren, zowel individueel als in groepsverband. We dagen je uit om kritisch na te denken over wat jij als waardevol ziet in leiderschap. Je leert over leiderschap als concept, en tegelijk over jouw persoonlijk leiderschap. Jij bent het vertrekpunt en de docent is daarbij jouw coach.
Leerlijnen
De minor is opgebouwd uit de vier leerlijnen, elk met een eigen focus op Leiderschap in transitie(s). De grote lijnen van de leerlijnen zijn vastgesteld. De precieze invulling doen we samen
Ontdekkingsgroepen: In de ontdekkingsgroepen verkennen we gezamenlijk leiderschap in verschillende transities, door middel van vier achtereenvolgende fases: theorie, praktijk, discussie en duiding. Het doel is om inzicht te krijgen in de aard van leiderschap en de transities die plaatsvinden op verschillende niveaus.
Verwonderproject: Het verwonderproject is een individueel onderzoek naar leiderschap in transitie(s), gebaseerd op een vraag die jou intrigeert. Je kiest zelf een thema dat je wilt verkennen. Vanuit eigen initiatief en interesse ontwikkel je inzicht in je verwonderingsvraag en lever je een actie of product. Daarbij word je uitgedaagd om in relatie met de praktijk beweging te creëren.
Persoonlijk kompas: Het persoonlijk kompas biedt ruimte om jouw persoonlijk leiderschap te bespreken en te ontwikkelen. Aan de hand van wekelijkse workshops kan jij stappen zetten in persoonlijk leiderschap en ontwikkel je je talenten zichtbaar en voelbaar.
Forum: In het forum dragen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het leerproces en nemen studenten de leiding. Het doel is een goede en passende minor met tevreden deelnemers waarbij jij zelf ervaart hoe leiderschap werkt. Het forum is bedoeld om met elkaar te reflecteren op, of duiding te geven aan, ons eigen leiderschap (in de groep).
Ingangseisen
De minor ‘Leiderschap in transitie(s)’ staat open voor alle studenten, geïnteresseerd in het onderwerp en onze manier van werken. Het is belangrijk dat je tenminste een (meewerk)stage met succes hebt afgerond binnen jouw HBO-opleiding.
Na je aanmelding deel jij jouw motivatie in de vorm van een opgenomen video van ongeveer 2 minuten via minoren.bdk.breda@avans.nl
Denk daarbij aan de volgende vragen:
-Waarom kies je voor deze minor?
-Wat heb jij tot nu toe gezien en ervaren van leiderschap in (jouw stage) organisatie(s)?
-Hoe wil jij je persoonlijk (leiderschap) ontwikkelen in deze minor?
Na aanmelding heb je een intakegesprek met een aantal medestudenten en één van de coaches.
Rooster
Je hebt 3 of 4 vaste dagen waarop je op Avans Hogeschool aan het werk bent. De overige dagen vul je naar eigen inzicht in op basis van de lopende projecten.
Toetsing
Bij de start van de minor kijk je waar je staat in je ontwikkeling als professional en blik je vooruit op de leeruitkomsten van de verschillende leerlijnen. Je benoemt waar je je op wilt richten tijdens de minor. De minor wordt afgerond met een portfolio dat vormvrije producten en reflecties uit de verschillende leerlijnen bevat, waarmee je als student aantoont jezelf te hebben ontwikkeld op de verschillende leeruitkomsten.
Aanvullende informatie
Aanvullende informatie
-
Avans-opleidingen gekoppeld aan deze minormodule is Human Resource Management Breda (HRM-B) & Bedrijfskunde (BDK)
De minor wordt verzorgd in Breda.
Minimum aantal deelnemers: 16
Maximumaantal deelnemers: 24
Je aanmelding wordt pas bij ons bekend wanneer jij per e-mail je leerovereenkomst stuurt. Een aanmelding via alleen kies op maat betekent geen garantie voor een plekje in de minor.