AI Translator
Minor AI Translator: Breng Artificial Intelligence tot Leven
Op zoek naar een betekenisvolle minor op het juiste moment? Ben jij klaar om de wereld van kunstmatige intelligentie te verkennen? Wil je niet alleen begrijpen hoe AI werkt, maar vooral ook hoe je het kunt toepassen in de echte wereld? Dan is de minor AI Translator; Breng Artificial Intelligence tot Leven iets voor jou!
“In deze minor duiken we in de fascinerende wereld van AI, maar zonder al te technisch te worden.”
Je bouwt een stevige basis op in een breed scala aan AI-technieken en modellen. Denk aan machine learning, natural language processing, computer vision, generative AI en meer. Maar we gaan verder dan alleen de theorie. We richten ons vooral op de praktische kant: hoe vertaal je deze AI-technieken naar bruikbare toepassingen? Met de opkomst van AI worstelen veel organisaties met de vraag; wat kun je ermee?! Jij kunt ze na deze minor hierbij helpen.
https://sway.cloud.microsoft/2KnD7Jj6EwLhBHCZ?ref=Link
Leerdoelen
Introduction to AI (4EC)
* Je begrijpt op conceptueel niveau de techniek en procedures van AI binnen je eigen domein.
* Je spreekt de AI-taal en kunt communiceren met het projectteam over AI-ontwerp en -implementatie.
* Je herkent domeinvoorbeelden, zodat AI-oplossingen in vergelijkbare contexten kunnen worden geadviseerd/ingezet.
* Je bouwt je eigen AI met behulp van visual of low code ‘light’ programming zodat je praktische kennis opdoet met de manier waarop voorspellende en generatieve AI werken.
* Je leert beschikbare GenAI tools te verkennen, en vervolgens verantwoord te gebruiken als ‘versneller’ voor het verkennen van mogelijkheden van AI binnen een bepaald domein of voor het bereiken van doelen. Slim prompten maakt daarbij het verschil in hoe effectief je hierin kunt zijn.
AI Ethics (2EC)
* Je begrijpt de verschillende categorieën van ethische risico's en met name deze drie ethische risico's: Privacy, Explainability en Bias.
* Je identificeert, beoordeelt impact en minimaliseert ethische risico's in ontwerp en operaties.
* Je bent in staat een bijdrage te leveren aan de governance structuur Ethiek (beleid, proces en verantwoordelijkheden).
AI Governance (2EC)
* Je begrijpt wet- en regelgeving om acceptatiecriteria vast te stellen voor het kopen, ontwerpen en implementeren van AI-oplossingen.
* je bent geïnformeerd over de grondbeginselen van mensenrechten (lokaal/EU/wereld).
* Je leert een regelgevend kader toegepast op ethische risico's, privacy, vooringenomenheid en verklaarbaarheid.
Critical AI (3EC)
* Je ontwikkelt een kritische positionering op basis van AI-trends in je eigen vakgebied.
* Je identificeert fricties voor AI in bestaande bedrijfsprocessen tussen mens en AI-systemen.
* Je bekritiseert een huidige (of nabije toekomst) sociale, culturele organisatorische situatie door een alternatieve realiteit te schetsen door middel van een kritisch of speculatief ontwerp.
Na het afronden van de minor heb je inzicht in:
* De basis van AI en machine learning.
* Multidisciplinaire perspectieven op AI.
* Kansen en ethische bedreigingen van AI in de samenleving.
* Integratie van de rol van AI in een organisatie.
* Hoe u bovenstaande kennis als AI-Translator toepast in uw domein.
Ingangseisen
Propedeuse behaald en ten minste 75% van jaar twee van de studie behaald.
Er wordt geen voorkennis vereist. Wel is het wenselijk dat je interesse hebt in data en in AI vanuit een Ethisch, Legaal en maatschappelijk perspectieven
Rooster
Voltijdonderwijs uitgevoerd in Breda. Het rooster wordt enige tijd voor de aanvang van de periode beschikbaar gesteld.
Wat kun je verwachten?
- Diverse AI-branches: we verkennen de verschillende aftakkingen van AI en ontdekken waar ze het verschil maken. Van slimme chatbots tot beeldherkenning. Je leert over de onderliggende modellen en waar AI zijn stempel drukt. Spelenderwijs ga je zelf ontdekken hoe je in korte tijd zelf een AI model kunt trainen om het vervolgens toe te passen in een werkend prototype. Je zult zien dat je hiervoor geen technische achtergrond hoeft te hebben. Daarnaast ga je actief aan de slag met generative AI (GenAI) en prompting en hoe je deze tools nuttig en verstandig kunt gebruiken in het dagelijks leven.
- De vertaalslag: hoe zet je AI in voor het oplossen van echte problemen? Het leuke van zoveel nieuwe ontwikkelingen is dat er nog een zee van ruimte is voor het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën en innovaties. Geef je creativiteit alle ruimte en vertaal je opgedane kennis over AI direct in bruikbare concepten. Maar gebruik AI vervolgens ook weer om bijvoorbeeld innovatie weer te versnellen.
- Wet- en regelgeving, ethiek: AI ontwikkelt zich razendsnel, maar de wetgeving loopt hierbij vaak achter de feiten aan. We leren je daarom hoe je ethisch en verantwoord met AI omgaat, ook daar waar de wet geen houvast kan bieden. Maar ook leer je vooruit te kijken op wat er gaat komen. Heb jij het inbeeldingsvermogen om een blik in de toekomst te kunnen werpen om zo de positieve- èn negatieve impact van nieuwe technologie op mens en samenleving te kunnen beoordelen? Met steeds snellere technologische ontwikkelingen leer je daarom het belang van speculative design en ervaar je zelf hoe dit alleen maar relevanter gaat worden.
- Capstone project: Jouw kans om een verschil te maken! Werk aan een maatschappelijk vraagstuk of een business case. Hieronder twee voorbeelden uit de vorige periode. Ook de komende periode werken we weer samen met interessante partners uit de praktijk, waaronder de KMA en Zelfbewuste Huis.
Dementerende ouderen:
Hoe kan AI bijvoorbeeld dementerende ouderen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen? Denk aan beeldherkenning, zorg op maat of het aanbieden van mooie herinneringen op het juiste moment.
Brandweer:
Of hoe kan een brandweerregio met AI ervoor zorgen dat er altijd voldoende inzetbare vrijwilligers zijn bij een spoedmelding of calamiteit?
Toetsing
• Portfolio
• Mondeling Assessment
Aanvullende informatie
Maximaal aantal studenten bij start in september 2025: 60
De minor wordt in NL en ENG gegeven.
De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minor is Informatica. Deze informatie is nodig bij het inschrijven in Studielink.