Omgangskunde
Waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet? Hoe leer ik de ander kritisch kijken naar deze verschillende leefwerelden? Wat heb ik of de ander nodig om deze verschillende leefwerelden binnen de beroepspraktijk te begrijpen en te beïnvloeden?
Zijn dit vragen die jij hebt of die jij interessant vindt? Dan kan je op zoek gaan naar de antwoorden door het volgen van de minor omgangskunde.
Binnen elk beroep is het belangrijk dat mensen op een professionele en respectvolle wijze met elkaar kunnen omgaan. Bij omgangskunde draait het om verbinding maken met jezelf en met de ander. Je ontdekt hoe jij, de ander en de maatschappij van elkaar kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen, vormen en beïnvloeden. De minor omgangskunde geeft je hiervoor handvatten.
In de minor ga je op zoek naar je eigen professionele identiteit aan de hand van, onder andere, je eigen socialisatie. Je leert de wijze waarop jij jezelf en anderen aanzet tot nadenken over de eigen leefwereld en die van anderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van relevante en actuele sociaal maatschappelijke, economische en politieke vraagstukken. Je leert verschillende begeleidings- en coaching vaardigheden gericht op de verschillende ontwikkelingsfasen van de mens. Met deze kennis en vaardigheden leer je hoe je (toekomstig) beroepsbeoefenaren kan begeleiden, coachen en adviseren in hun beroepshouding en loopbaan. Hierbij komt ook het coachen en begeleiden bij weerstand en tegenstrijdige belangen binnen o.a. organisatiestructuren, organisatieprocessen en cultuur aan bod.
Leerdoelen
De minor kent zes leeruitkomsten. Op basis van deze leeruitkomsten maak je een leerplan waarin je aangeeft op welke wijze jij je wil ontwikkelen om de leeruitkomsten aan te tonen.
Betekenis van het vak Omgangskunde (5 EC)
Je toont hoe je in jouw (toekomstige) beroepspraktijk handelt vanuit een persoonlijke professionele visie op het vakgebied omgangskunde. Hierin onderscheid je de begrippen persoonsvorming, maatschappijvorming, beroepsvorming en diversiteit. Je visie is gebaseerd op je eigen socialisatie en relevante inzichten uit diverse gedragswetenschappen.
Ontwikkelingspsychologie en begeleiden (5 EC)
Je demonstreert en verantwoordt de methodische wijze van begeleidings- en coachingsvaardigheden bij de lichamelijke, cognitieve en sociaal emotionele ontwikkeling van een baby, peuter, kleuter en basisschoolkind, adolescent, vroeg volwassen, middelbaar volwassen en laat volwassen vanuit verschillende theorieën over ontwikkelingsfasen en de agogische wetenschap binnen een, voor jouw toekomstige leerlingen, relevante beroepspraktijk.
Organisatie en organisatieverandering (5 EC)
Op basis van kennis over organisatiestructuren, organisatieprocessen en cultuurindicatoren toon je jouw bijdrage aan een beleidsadvies waarin een organisatieverandering binnen jouw (toekomstige) beroepspraktijk centraal staat. Je laat zien dat je persoonlijk leiderschap inzet om invloed uit te oefenen en dat je vanuit jouw kennis en vaardigheden kan omgaan met weerstand en tegenstrijdige belangen.
Beroepshouding en loopbaan (5 EC)
Je laat zien hoe je anderen begeleidt bij vragen die betrekking hebben op loopbaan en zelfontwikkeling op basis van recente inzichten. Je demonstreert hierbij een coachende niet sturende houding gericht op reflectie bij de ander.
Burgerschap (5 EC)
Je laat zien hoe je jezelf en anderen, binnen jouw (toekomstige) beroepspraktijk, aanzet tot nadenken over de eigen leefwereld en die van anderen. Dit doe je vanuit jouw visie op burgerschap en inzicht in relevante en actuele sociaal maatschappelijke, economische en politieke vraagstukken.
Vakdidactiek burgerschap (5 EC)
Er is vanuit co-creatie een ontwerp van een, met literatuur, onderbouwde leeractiviteit voor een groep van minimaal vier personen. Deze leeractiviteit is gericht op, en passend bij, het eigen maken van een aspect van loopbaan en burgerschap. De leeractiviteit is uitgevoerd, geëvalueerd en aangescherpt op methodische wijze.
Ingangseisen
Propedeuse behaald
Rooster
Eén dag per week worden de workshops verzorgd. Daarnaast zelfstudie en stage binnen je eigen beroepspraktijk voor het aantonen van de leeruitkomsten.
Het verplicht aantal contacturen is 8 uur per week.
Toetsing
Per leeruitkomst worden verschillende workshops aangeboden. Daarnaast loop je stage binnen je eigen beroepspraktijk. De minor wordt afgesloten met het aantonen van de leeruitkomsten.
Aanvullende informatie
De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor vol kan zijn of dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen.
Je meldt je aan door middel van het opsturen van de ondertekende leerovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij ons binnen is: minorsbe@windesheim.nl
Je bent aangemeld wanneer wij je leerovereenkomst per mail ontvangen hebben. Eerder ben je bij ons niet in beeld.
Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site 'Aanbod Vrije Ruimte'.
Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.