Metselwerk
Het vak "Metselen en Veiligheid" (BOUW.D5.X.17) richt zich op het aanleren van professionele metselvaardigheden en de vertaling hiervan naar educatief materiaal. Studenten leren een muur te metselen met verschillende materialen en technieken en ontwikkelen bouwkundige kennis en vaardigheden om deze om te zetten in onderwijskundige werkmodellen, instructies en presentaties. Het onderwijs bestaat uit werkcolleges, praktijkopdrachten en deze worden begeleid door vakdocenten. De inhoud omvat bouwkundige processen, bouwmethodes en het maken van werktekeningen. Beoordeling gebeurt aan de hand van een beoordelingsinstrument, waarbij de cesuur ligt bij 55%.
Leerdoelen
Na afronding van deze onderwijseenheid is de student in staat:
- een muur te metselen met muur beëindigingen in een gegeven metselverband met verschillende hand- en overige gereedschappen.
- Bouwkundige kennis, vaardigheden en materialen met betrekking tot metselwerk om te zetten in onderwijskundige werkmodellen, instructies en/of presentaties.
Ingangseisen
Er is geen specifieke voorkennis of ervaring vereist. Voor deze module kan niet ingeschreven worden door studenten van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs met als uitstroomprofiel Bouw & BWI.
Rooster
7 aaneengesloten lesweken van 4 uurs lessen.
Lesdag is de donderdag.
Toetsing
Dossier afronding.
Het vak "Metselen" is opgebouwd uit verschillende onderdelen die de student zowel praktische als theoretische kennis bijbrengen. De leeruitkomst richt zich op het tonen van professionele metselvaardigheden en het vertalen hiervan naar educatief materiaal. De doelen zijn onder andere het leren veilig metselen en het omzetten van bouwkundige kennis in onderwijskundige werkmodellen, instructies en presentaties. De werkwijze omvat werkcolleges, praktijkopdrachten en onderzoek, waarbij studenten begeleid worden door vakdocenten tijdens bijeenkomsten en via een elektronische leeromgeving (ELO). Deze gestructureerde opbouw biedt studenten een uitgebreide en praktische benadering van het metselen, en bereidt hen voor op het effectief vertalen van deze vaardigheden naar onderwijspraktijken
De verantwoording van het vak is gebaseerd op bekwaamheidseisen voor (V)MBO-docenten, kwalificatiedossiers voor MBO-docenten, Dublin descriptoren voor bachelor kwalificaties en de kennisbasis voor leraren technisch beroepsonderwijs. De studiebelasting voor deze onderwijseenheid bedraagt 5 EC, wat neerkomt op 140 uur.
De toetsing van het vak vindt plaats aan de hand van een beoordelingsinstrument, waarbij de cesuur ligt bij 55%. Dit betekent dat studenten bij het behalen van 55% van de totale punten een voldoende behalen.
Aanvullende informatie
De module gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een module niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.
Zorg ervoor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij de contactpersoon binnen is.
Mail je overeenkomst naar minorsbe@windesheim.nl.
Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.
Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering