Kies op maat

Inloggen Menu

Acting in Case of Emergency (AICE)

Acuut handelen speelt een steeds belangrijkere rol binnen diverse werkvelden van de gezondheidszorg. Door de toenemende zorgcomplexiteit en afnemende opnamecapaciteit worden verpleegkundigen in uiteenlopende werkvelden steeds vaker geconfronteerd met acute zorgsituaties.

Het  vraagt van verpleegkundigen adequaat te kunnen handelen bij acute zorgvragen. Dit vereist niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische vaardigheden en een professionele houding. Kortom: Om effectief te kunnen handelen in acute situaties is het van belang dat je je als verpleegkundige bekwaam voelt en in staat bent klinisch te redeneren bij acute zorgbehoeften ofwel: "Acting in case of Emergency!”. 

Het eerste deel (A) van de minor richt zich op het klinisch redeneerproces in acute situaties, de ontwikkeling van een professionele houding en effectieve, persoonsgerichte communicatie met zowel de zorgvrager als andere professionals.

In het tweede deel (B) ligt de focus op het handelen in acute situaties en het innemen van een professionele positie. Verpleegkundigen ontwikkelen inzicht in hun eigen kwaliteiten en grenzen én leren effectief samen te werken met de zorgvrager, collega’s en andere zorgprofessionals.

In het tweede deel richt je je meer op het handelen in de acute situaties en je professionele positie daarbij. Je leert je eigen kwaliteiten en grenzen kennen en je leert samenwerken met de zorgvrager en andere professionals.

 

Leerdoelen

Deel A: 15 EC                                                             

De verpleegkundige doorloopt op passende wijze de verschillende fasen van het verpleegkundig proces. Hierbij brengt de verpleegkundige de totale zorg van de zorgvrager zelfstandig  in kaart door middel van klinisch redeneren in een (gesimuleerde) authentieke omgeving gericht op een acute, instabiele situatie.  Tijdens de fase van gegevensverzameling observeert, monitort en interpreteert de verpleegkundige  de relevante lichamelijke en psychosociale functies en prioriteert daarbij de verpleegkundige interventies. Bij het vaststellen van zorg maakt de verpleegkundige gebruik van passende methodieken, aansluitende relevante verpleegkundige kennis, richtlijnen, protocollen, wet- en regelgeving en onderbouwt daarbij vanuit Evidence-Based Practice.  Tijdens het plannen van zorg communiceert de verpleegkundige op een professionele en persoonsgerichte wijze met de zorgvrager en stemt op professionele wijze af met andere professionals.

Deel B: 15 EC                                                             

De verpleegkundige past zelfstandig een methode toe voor klinisch redeneren, gericht op een acute instabiele situatie, in een gesimuleerde authentieke leeromgeving. De verpleegkundige selecteert en prioriteert de juiste verpleegkundige interventies en voert deze uit volgens geldende protocollen en richtlijnen. Bij de uitvoer van zorg gebruikt de verpleegkundige Evidence Based Practice en toont een kritische houding bij het maken van keuzes. De verpleegkundige benadert de zorgvrager op professionele en persoonsgerichte wijze en toont leiderschap in de communicatie en samenwerking met betrokken professionals.  De verpleegkundige evalueert de verleende zorg  en  reflecteert methodisch op de eigen professionele bijdrage aan de verleende zorg en benoemt de eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten.

Ingangseisen

De instapeisen zijn:

  • Je hebt de propedeuse van een hbo-verpleegkunde afgerond, en
  • Je hebt minimaal een praktijkleerperiode in een werkveld in de zorg afgerond (van 20 weken) of minimaal 1 jaar werkervaring in de zorg (gemiddeld 20 uur per week).

De minor bestaat uit twee delen: Deel A kan afzonderlijk worden gevolgd, terwijl deelname aan Deel B uitsluitend mogelijk is na afronding van Deel A, tenzij de student beschikt over aantoonbare relevante werkervaring in een acute zorgsetting. De beoordeling hiervan ligt bij de coördinator van de minor.

Rooster

Voor alle studenten geldt:

  • Deel A en deel B duren beide 10 weken. Gedurende deze weken kom je één dag per week naar school, en heb je les op Windesheim locatie Zwolle (de dag wordt z.s.m. bekend gemaakt).
  • De toetsing vindt binnen deze 10 weken plaats op Windesheim locatie Zwolle.
  • Je werkt naast deze minor aantoonbaar, minimaal 16 uur per week in de zorg of je volgt een aantal verplichte workshops* gericht op diverse praktijksituaties.

*De workshops kunnen worden vormgegeven door middel van simulaties, virtual reality, (werk)colleges, werkbezoeken en andere praktijkgerichte leermethoden.   

Studenten die aantoonbaar naast deze minor werken in de zorg mogen ook deelnemen aan deze workshops, maar hebben hiertoe geen verplichting.

Toetsing

Deel A: Klinisch redeneren in acute situaties (15 EC)

  • Casustoets met Pitch en Criterium Gericht interview

Deel B: Handelen in acute situaties (15 EC)

  • Simulatietoets, met debriefing

De tentamens moeten worden afgerond met een 5,5 of hoger. Indien blijkt dat de student een cijfer haalt lager dan een 5,5 heeft de student recht op een herkansing.

Houd er rekening mee dat wanneer je in het tweede semester een minor volgt en een eventuele herkansing vindt in het volgende studiejaar plaats, je dan opnieuw moet inschrijven via studielink.                           

Aanvullende informatie

De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij de contactpersoon binnen is.
Mail je overeenkomst naar: s.h.c.dijkhof@windesheim.nl. 

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering