Applied mechanics NL
Heb je een passie voor het ontwerpen en ontwikkelen van machines en vind je het leuk mechanische problemen te analyseren?
Kies dan de minor Applied Mechanics. Daarin verdiep je je in werktuigbouwkundige constructies, ontwerptechnieken en de theorie. Verder ga je aan de slag met werktuigbouwkundige onderwerpen als dynamica, trillingsleer, elektromotoren, machineonderdelen, handschetsen, FEM, en topologieoptimalisaties. Delen uit deze behandelde onderwerpen pas je vervolgens ook weer toe tijdens een project waarbij je twee dagen in de week werkzaam bent bij een bedrijf.
Leerdoelen
Toekomstmogelijkheden
Toekomstige functies liggen op het vlak van het ontwikkelen en ontwerpen van machines en het analyseren van (vooral) mechanische problemen. Voorbeelden van bedrijven zijn o.a. MechDes, VMI,
Zuidberg, AWL, Wavin, Rollepaal en Scania. Hierbij gaat het onder meer om ontwerpen en/of testen van allerlei machines, van scheepslieren en landbouwmachines tot en met systemen ten behoeve van de medische industrie.
Ingangseisen
Toelatingseisen
Als toelatingseis geldt dat je 2 jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde Bc moet hebben afgerond. Doe je een andere opleiding, neem dan contact op met de minorcoördinator.
Rooster
De lesurenuren vallen binnen 8.30 uur tot 18.30 uur, met een maximum van 8 lesuren op een dag.
Twee weken voor de start van het semester zijn de lesroosters bekend.
Toetsing
System Dynamics and Vibrations 5 EC
Dit onderdeel bestaat uit twee collegeseries waarin kinematica, dynamica en trillingsleer in praktische situaties van aandrijvingen van machines aan bod komen.
Drive Technology 5 EC
In dit college worden onderwerpen uit de machinebouw verder uitgediept, onder andere elektromotoren en machineonderdelen.
Tijdens het practicum ga je in de labs aan de slag met de praktijk.
Modelling and Validation 5 EC
In deze EVE maak je een volledige spannings- en vervormingsanalyse van een ingewikkeld (“real world”) ontwerpprobleem, door een iteratieve combinatie van theoretische berekeningen, FEM/analyse en praktische testen. Je maakt gebruik van ontwerpsoftware zoals SolidWorks
Designtools (2+1) 5 EC
In dit practicum krijg je een overzicht van diverse ontwerptools. Na een introductie kan je kiezen welke twee extra ontwerptools je naast de basis ontwerptool Mechanics of Materials verder wilt leren kennen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende tools:
Basis tool:
• Mechanics of materials: In het theorie gedeelte wordt een verdieping aangebracht op de sterkteleer en in het practicum EEM worden computersimulaties uitgevoerd.
Extra tools:
• Handschetsen: Bij deze designtool leer je om ontwerpideeën op een snelle en toegankelijke manier te concretiseren, verduidelijken en communiceren door middel van eenvoudige maar effectieve schetsen.
• Solid Works Motion: Motion is een uitgebreid Multibody pakket dat o.a. bij het ontwikkelen van auto’s en achtbanen wordt gebruikt. In het practicum maak je kennis met deze voor werktuigbouwkundigen belangrijke tools.
• Non Linear FEM: in dit practicum leer je omgaan met grote vervormingen en niet lineair materiaalgedrag. Je leert hierbij de grenzen kennen van de gebruikelijke berekeningen.
• Topology: bij dit practicum leer je aan de hand van topologie optimalisatie, productdesigns te optimaliseren.
Project Applied Mechanics 5 EC
In dit project ga je een opdracht uitvoeren op het gebied van onderzoek of ontwikkeling van machines. Deze opdrachten komen uit het bedrijfsleven. Je gaat twee dagen in de week bij het bedrijf aan de slag om de opdracht goed te kunnen uitvoeren.
Bedrijven als MechDes, VMI, Zuidberg, AWL, PM, Rollenpaal en Broshuis leveren de opdrachten. Deze bedrijven zijn ook zeer geschikt als stage- of afstudeerbedrijf.
Projectresults + Professional communication Applied Mechanics 5 EC
Aan de hand van praktische situaties wordt de Engelse spreekvaardigheid geoefend. Bij het Nederlandse communicatie deel ga je aan de slag met je personal branding en binnen deze EVE worden ook de producten beoordeeld die voortgekomen zijn uit het Project Applied Mechanics.
Aanvullende informatie
Wanneer
Februari – juni Nederlands
Wil je samen met buitenlandse studenten studeren: Kies dan voor de Engelse variant, die loopt in het 1e semester! De Nederlandse variant heeft een maximum aantal deelnemers van 35.