Organisatie Advies
Ben je geïnteresseerd in een carrière in organisatie advies? Wil je leren hoe jij vanuit jouw vakgebied organisaties kunt verbeteren en vernieuwen?
Doe de minor organisatie advies en ga aan de slag als adviseur in een Comakership Advies (praktijkvraagstuk) bij een organisatie in Flevoland.
Voor wie?
Deze minor is interessant voor alle studenten die vanuit hun vakinhoudelijke of branche- gerichte expertise organisaties willen verbeteren en vernieuwen. Dit zijn uit alle economische en management opleidingen, maar ook studenten Engineering, HBO-ICT of zorg & welzijn.
Inhoud minor/modules
Organisatie advies is één van de meest populaire bedrijfstakken om in te werken vanwege de hoge mate van afwisseling, uitdaging en carrièreperspectief. Consultant of adviseur is dan ook een gewild beroep. Maar veel meer dan een beroep is adviseur een rol waarin een professional vanuit zijn of haar eigen expertise bedrijven en instellingen adviseert over organisatievraagstukken.
In het geval van organisatie advisering kan zo’n vraagstuk te maken hebben met de strategie, de bedrijfsvoering of de operationele processen in een organisatie. Management consultants zijn werkzaam in veel verschillende organisaties: profit en non-profit, productiebedrijven, handelsondernemingen en zakelijke dienstverlening, zorginstellingen en (semi-)overheden.
Organisatie adviseurs zijn een soort bedrijvendokters. Zij lichten organisaties door – stellen een diagnose en adviseren hen hoe zij effectiever en efficiënter kunnen werken. Als verandermanager helpen zij organisaties ook om deze oplossingen te implementeren en zo goed voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen.
Comakership
Naast de inhoudelijke en vaardigheden lesmodules in deze minor vorm je met 3 studenten uit verschillende studierichtingen een adviesteam. Met dit team ga je aan de slag met een comakeropdracht een echte praktijkvraagstuk voor een bedrijf of instelling. Dat advies pronkt straks op jouw cv!
Modules
De module opbouw richt zich op het volledige advies traject. Van het onderzoeken en afbakenen van de klantvraag tot het uitbrengen van een advies:
- Vraag definiëren
- Diagnose stellen en oplossingsrichtingen ontwerpen
- Advies formuleren
Ondersteunende inhoud:
Ondersteunend aan de verschillende modules wordt ook inhoud aangeboden dit zit binnen de volgende vakgebieden:
- Adviesvaardigheden
- Onderzoek vaardigheden
- Operationsmanagement (LEAN greenbelt)
- Financiële besluitvorming
- Verandermanagement
Leerdoelen
Vraag definiëren (10 EC)
De organisatie adviseur beschrijft de aanleiding van een bedrijfskundig vraagstuk en verzamelt data. De organisatie adviseur analyseert het vraagstuk vervolgens met relevante stakeholders op een methodische wijze vanuit meerdere invalshoeken (divergeren). De organisatie adviseur is proactief en ondernemend, kritisch en onderzoekend. De organisatie adviseur divergeert, inventariseert, beschrijft en verklaart door gebruik te maken van meerdere tools. De organisatie adviseur levert een analyse van het bedrijfskundig vraagstuk op. De organisatie adviseur komt in afstemming met relevante stakeholders tot het doel, de vraagstelling en de onderzoekvariabele(n).
Diagnose stellen en oplossingsrichtingen ontwerpen (10 EC)
De organisatie adviseur inventariseert en beschrijft de relevante aspecten van de bestaande situatie waarmee de oorzaken en gevolgen worden achterhaald (diagnose). De organisatie adviseur verklaart de aspecten aan de hand van expliciete bronnen (theoretisch kader) en door gebruik te maken van meerdere tools. De organisatie adviseur beschrijft ook de gewenste situatie.
Advies formuleren (10 EC)
De organisatie adviseur formuleert, in het licht van de vraagdefinitie en contextvariabelen en in afstemming met relevante stakeholders, één of meerdere volwaardige, haalbare en onderling afwijkende oplossingsrichtingen. De organisatie adviseur beschrijft de succesvolle en niet-succesvolle maatregelen en komt tot een innovatief advies voor een gedragen en haalbaar voorkeursscenario ter overbrugging van de gap tussen de bestaande en de gewenste situatie.
Ingangseisen
n.v.t.
Literatuur
Literatuur op het gebied van de inhoudelijke ondersteunende vakken:
- Adviesvaardigheden
- Onderzoek vaardigheden
- Operationsmanagement (LEAN greenbelt)
- Financiële besluitvorming
- Verandermanagement
De kosten voor de online modules (Lean greenbelt) en literatuur zijn voor kosten van de student.
Rooster
3 dagen per week bij de comaker organisatie, 1 dag per week colleges.
Het lesrooster wordt twee weken voor aanvang van het onderwijs bekend gemaakt.
Toetsing
Naast de verschillende onderdelen in de advies opdracht gelden er ook nog een aantal schriftelijke toetsen.
Aanvullende informatie
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Jeroen Rademaker: rj.rademaker@windesheim.nl