Kies op maat

Inloggen Menu

Wijkgericht werken met sport en bewegen

Deze minor kies je als je het belangrijk vindt om de wereld een beetje mooier te maken. Oog voor elkaar, verdraagzaamheid, eenzaamheid verkleinen, veiligheid vergroten, verbinding zijn woorden die bij je passen. Je gaat sport en spel inzetten als middel om hieraan een bijdrage te leveren. Je werkt daarin samen met opbouwwerkers, buurtsportcoaches, maatschappelijk werkers, docenten LO en de sport,-sociaal-en leefbaarheid regisseurs die door gemeentes zijn aangesteld. Je leert sport- en beweegprogramma’s als middel in te zetten voor sociaal maatschappelijke opdrachten. Samen met collega’s uit andere disciplines ga je een interventie ontwikkelen die de leefbaarheid in een woonwijk vergroot.

Sport wordt als ideaal middel gezien om maatschappelijke impact te maken. Sport is immers een middel om mensen samen te brengen en waar voordelen voor de deelnemers, maar ook voor de omgeving waar ze wonen kunnen ontstaan. Toch wordt de beoogde maatschappelijke impact niet altijd bereikt. Dit heeft te maken met de complexiteit van de wijken/ buurten en de inwoners van deze wijken/ buurten in combinatie met het aanbod.

Tijdens deze minor leer je om maatwerk te leveren en maatschappelijke impact te genereren middels het ontwikkelen van een beweegprogramma voor een specifieke wijk/ buurt.

Je start met het uitvoeren van een probleem-, wijk- en doelgroepanalyse. Dit doe je in een multidisciplinair team. Na de analysefase wordt er op basis van de analyse een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het ontwikkelen wordt rekening gehouden met de specifieke vraag van de opdrachtgever, de duur, de impact, de financiën en de uitvoerders.

Het multidisciplinaire team adviseert de opdrachtgever op welke wijze het beweegprogramma kan worden geïmplementeerd, uitgevoerd en gemonitord om op deze manier de beoogde maatschappelijke impact te bewerkstelligen.

Leerdoelen

In het hele traject van voorbereiding tot evaluatie werk je aan een set leerdoelen.

  • Voorbereiding: Je gaat in tien weken met een werkgroep een aangereikt werkstuk uit werkveld zorgvuldig analyseren en formuleert op basis van het Logic Model producteisen voor het sport- en beweegprogramma
  • Advies: Op basis van de geformuleerde producteisen ontwikkel je een duurzaam en passend sport- en beweegprogramma met als doel het verhogen van de sociale cohesie in de buurt.
  • Constructief samenwerken: Gedurende twintig weken draag je proactief en constructief bij aan het groepsproces. Je deelt eigen inzichten en luistert naar andere inzichten. Je maakt knelpunten bespreekbaar en bent oplossingsgericht. Dit toon je aan in een portfolio
  • Professionele houding: Je leert van een professional die wijkgericht werkt. Daarbij handel je omgevingssensitief, weet je netwerken te verbinden en ben je oplossingsgericht in de wijk van het authentieke vraagstuk. Je kunt hierop reflecteren op basis van aangereikte methodes.

Ingangseisen

Voor het goed afronden van deze minor is het van belang om affiniteit te hebben met het sociaal domein. Denk hierbij aan sociale studies, pedagogiek, toegepaste psychologie, bestuurskunde en lerarenopleidingen.

Studenten met een propedeusecertificaat van elke bacheloropleiding zijn toegelaten.

Toegevoegde waarde voor jou?

  • Je leert hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor regisseurs die vaak wel de waarde van sport en bewegen zien, maar niet de tools hebben om dit concreet in te zetten.
  • Je leert om outreachend te werken.
  • Je gaat leren om de context te herkennen en succesvol programma’s te ontwikkelen met duurzame maatschappelijke impact als gevolg.

Literatuur

Voor deze minor heb je de volgende literatuur nodig:

Jager, H. de e.a. (2014). Grondbeginselen der sociologie. Noordhoff.

Rooster

Tijdens deze minor ga je kennis opdoen van buurten, wijken en leefomgevingen van mensen en hoe je hierin kunt participeren. Je leert hierbinnen op welke wijze je een programma opstelt met een specifiek, duurzaam en maatschappelijk effect.

Onderdelen die je dan tegenkomt zijn:

  • Het maken van een wijkscan;
  • Een concreet vraagstuk analyseren;
  • Contact maken met doelgroepen;
  • Het activeren van mensen;
  • Sociaal maatschappelijk uitdagingen onderkennen;
  • Een beweegprogramma opstellen met een positief en duurzaam maatschappelijk effect op basis van de Theory of change;
  • Ontwikkelen van een persoonlijke professionele houding; Hoe stel ik me zelf op tijdens dit proces;
  • Verantwoording van het beweegprogramma;
  • Meten van het maatschappelijk effect.

Tijdens deze minor ben je vijf dagen beschikbaar. De maandag is voor zelfstudie. Dinsdag en vrijdag vinden er lessen, workshops en presentaties plaats en op woensdag en donderdag ga je actief aan de slag in de wijk. De stageplaatsen worden geregeld voor je en je gaat daar aan de slag met levensechte vraagstukken

Het aandragen van een eigen stageadres is mogelijk na tijdig overleg met de coördinator van de minor. Er wordt gekeken of de leertaak passend is en de organisatie voldoet aan de gestelde eisen van de opleiding.

Toetsing

Er worden twee onderdelen getoetst: onderwijs en werkplekleren (stage). Wanneer beide onderdelen behaald zijn worden de credits (30 ECTS) toegekend. Alle toetsen zijn individueel.

Onderwijs (20 EC)
Het onderwijs bestaat uiteen kennistoets die in 2 delen wordt afgenomen (40%), daarnaast maak je een wijkanalyse (30%) en is er een performance assessment over wijkgericht werken (30%). Voor alle toetsen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren.

Werkplekleren (stage) (10EC)
Je stage wordt enerzijds beoordeeld middels een ‘portfolio’ waarin je je ontwikkeling als professional toont (30%). Anderzijds wordt je stage beoordeeld middels een beoordeling van je ‘professionele houding’ waarin je beroepsvaardigheden beoordeeld worden (70%). Voor beide beoordelingen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Contact

Fontys Sport en Bewegen

Adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

Minorcoördinator: Pim Hoefnagels (p.hoefnagels@fontys.nl)