Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire Economie

Wat is circulaire economie?

De wereldbevolking groeit en de voorraad grondstoffen die bedrijven nodig hebben voor hun productie raakt ‘op’. Het wordt steeds belangrijker om die bestaande voorraad beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van die bestaande grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. Dus vanaf de winning van grondstoffen tot aan consumptie.

Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om waardebehoud door:

  • product-hergebruik: re-use, waarbij bijvoorbeeld een afvalcontainer wordt hergebruikt als zitmeubel;
  • herstel van onderdelen: re-furbish, denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon;
  • gebruik van grondstoffen: recycling.

Het afval van het ene bedrijf fungeert als input voor het andere bedrijf. De cirkel is rond. We noemen dit daarom een ‘circulaire’ economie. Hiermee ontstaat er dus een nieuwe, op lange termijn houdbare economie met nieuwe kansen voor bedrijven: nieuwe markten, nieuwe concepten, nieuwe verdienmodellen, meer samenwerking. Dus hoe dan ook, minder  “take-make-waste”-praktijken.

Wij zijn op zoek naar gamechangers: studenten die de wereld circulair willen maken en zich daarvoor willen inzetten! Maar ook als je graag nog meer te weten wilt komen over circulariteit ben je bij deze minor aan het goede adres.

Ben jij een gamechanger? Bekijk dan snel onderstaande video om écht een indruk te krijgen van deze minor:

Inhoud

Je bezoekt 5 a 6 toonaangevende bedrijven met circulaire ambities. Zo werd in het verleden een bezoek gebracht aan bedrijven zoals Signify (het voormalige Philips Lighting), Renewi, Eneco, BAM, Gispen, Auping, ASML, Philips Medical Systems en IKEA. Al die bedrijven hebben circulaire vraagstukken. Naar één van die opdrachten gaat de voorkeur van het groepje studenten uit waarbij jij bent ingedeeld. In zo’n groepje zitten studenten met diverse (opleidings)achtergronden.

Na een succesvolle pitch wordt die opdracht aan jouw groepje toegekend. Bij het uitvoeren van dat onderzoek word je begeleid door een coach van het betreffende bedrijf én van de minor. Vooraf heb je veel circulaire kennis opgedaan bij vakken zoals Inleiding Circulaire Economie, New Business Models, Engineering Design, Gedragsverandering & psychologie, Veranderkunde en Ethiek & Economie. Diverse werk- en toetsvormen passeren daarbij de revue. Ook zijn er diverse gastcolleges en worden er debatten gehouden.

Met de opgedane kennis ga je met elkaar die ene onderzoeksopdracht aan. Tevens word je begeleid door een persoonlijke coach die aandacht besteedt aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Je volgt de minor op campus Rachelsmolen te Eindhoven in gebouw R3/R4. Het aantal contacturen bedraagt ongeveer 15 à 20 uur per week.

Wat verwachten we van jou?

Wij zoeken gamechangers!

  • Heb je een creatieve, innovatieve houding?
  • Ben je in staat om traditionele business-concepten en verdienmodellen kritisch tegen het circulaire licht te houden?
  • Kun je omdenken?
  • Wil je leren om binnen een bedrijf als circulaire kartrekker te fungeren?
  • Wil je stimuleren dat er binnen een bedrijf geld wordt verdiend zonder onverantwoord gebruik van grondstoffen?
  • Ben je maatschappelijk betrokken?

Lever een bijdrage aan een economie waarin niet langer lineaire, maar circulaire uitgangspunten worden gehanteerd! Schrijf je in voor onze minor Circulaire Economie. Meer informatie over inschrijven vind je onder het kopje 'Inschrijven'.

Inschrijven

De minor start twee keer per jaar: in september en februari. Per minorronde is er plek voor maximaal 60 studenten, zorg dus dat je je op tijd inschrijft. Neem voor meer informatie rondom inschrijven contact op.

Contact
Eugène Thijssen, minor coördinator

+31 06 50242288

fec-ce-minor@fontys.nl

Rachelsmolen 1, Eindhoven

 

Ingangseisen

Propedeuse of toestemming van de examencommissie van de major-opleiding

Toetsing

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.