Kies op maat

Inloggen Menu

Zorg onderzoek in de Praktijk

Wil jij risico’s op gezondheidsproblemen onderzoeken? En welke preventiemiddelen daartoe kunnen worden ingezet? In deze minor werk je in teamverband aan praktijkgericht onderzoek waarbij je bestudeerd welke kennis er is over risicofactoren en het herkennen daarvan bij het publiek, bij mantelzorgers of bij zorgstudenten. En welke kennis er is van maatregelen die worden aangeboden om die gezondheidsproblemen te voorkomen. Samen met je team kies je een onderzoeksopdracht waarin je bestudeert welk bewustzijn en welke kennis er is ten aanzien van risico-signalering en preventie. En welke kennis er nog mist bij het brede publiek, bij mantelzorgers of bij zorgstudenten terwijl die nodig is om (zelf)zorg te verbeteren. Je werkt daarbij samen met studenten van de minor Zorg Innovatie Project.

Leerdoelen

Organiseren: De student kan binnen een praktijk, onderneming en/of samenwerkingsverband werken en indirect bijdragen aan en verantwoordelijkheid tonen voor de ontwikkeling van zorgbeleid en de kwaliteit van geboden zorg door deelname aan zorgonderzoek. De student kan eigen werk doelmatig en doeltreffend organiseren in het kader van de bijdrage aan het zorgonderzoek.

Samenwerken: De student kan, indien nodig, samenwerken met betrokkenen bij de specifieke zorg waarnaar onderzoek wordt gedaan en kan in een netwerk van samenwerkingsrelaties participeren. De student kan optimaal gebruik maken van beschikbare expertise om te komen tot een hoge kwaliteit van zorgonderzoek.             

Kennis delen en wetenschap beoefenen: De student kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van klinische expertise van zichzelf en van anderen en kan hierbij handelen volgens Evidence Based Practice. De student kan een bijdrage leveren aan wetenschappelijk zorgonderzoek in de praktijk, kan nieuwe inzichten implementeren in eigen bijdragen aan het zorgonderzoek en kan werken aan de eigen ontwikkeling.

Ingangseisen

Deze minor is in het bijzonder interessant voor studenten van paramedische opleidingen of van technologie/ sociale opleidingen met interesse voor (huid)zorg.   

Een ingangseis is dat we voldoende motivatie moeten constateren op basis van het ingevuld formulier.
De link naar het online motivatieformulier wordt toegestuurd na inschrijving in OSIRIS. Aan de hand van het motivatieformulier wordt beoordeeld of je verwachtingen van de minor voldoende overeenkomen met de inhoud en organisatie van het onderwijs. Als daar twijfel over is, wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Blijkt uit het gesprek alsnog dat je motivatie passend is, dan word je toch toegelaten. Bij een niet passende motivatie wordt dit aan je meegedeeld en wordt je uitgeschreven voor de minor zodat je je vervolgens kunt inschrijven voor een andere minor. 

Literatuur

Verplichte literatuur:

Wouters, E., Van Zaalen, Y., Bruijning, J. (2021). Praktijkgericht onderzoek in de (paramedische) zorg. Derde herziene druk. Bussum, Coutinho.

Verdere noodzakelijke digitale informatie en leerhulpmiddelen worden voorafgaand aan de bijeenkomsten via Brightspace beschikbaar gesteld. Overige leerhulpmiddelen worden gedurende de bijeenkomsten verstrekt. 

Studenten dienen te beschikken over een eigen laptop of tablet, goede internetverbinding en een eigen werkplek omdat bijeenkomsten geheel online plaats vinden. Studenten dienen diverse activiteiten op te nemen op video; de camera van een mobiel in combinatie met de webcam van een laptop volstaat hiertoe. Voorafgaand aan de start van het onderwijs dient te zijn gecontroleerd of met het account van de Haagse Hogeschool gebruik kan worden gemaakt van Microsoft Teams.

Rooster

De studielast van 15 studiepunten (overeenkomend met 420 studie-uren) is verdeeld over ongeveer 40 contacturen en 380 uur zelfstandig werken, gedeeltelijk individueel en gedeeltelijk met het team. Voltijd studenten die in het derde studiejaar zitten, volgen de minor op ZelCom niveau 3. Voltijd studenten die in het vierde studiejaar zitten en deeltijd studenten die binnen onderwijseenheden op eindniveau worden getoetst, volgen de minor op ZelCom niveau 4 (vergelijkbaar met afstudeerniveau). Hierbij is de complexiteit van de opdrachten en beroepssituatie gelijk, maar is het zelfstandigheidsniveau hoger omdat aansturing van teamleden op basis van eerdere ervaring wordt verwacht.

Afhankelijk van de opdracht en opdrachtgever ben je aanwezig op De Haagse Hogeschool of extern. Als de opdracht extern wordt uitgevoerd, dien je zelf te organiseren dat je de opdracht op locatie uit kunt voeren. Voor de start van de minor hou je contact met de opleiding en maak je met alle betrokkenen afspraken die worden vastgelegd in het samenwerkingscontract. Hou rekening met extra reiskosten voor het reizen naar de locatie waar de uitvoering van de opdracht plaats vindt ingeval van een externe opdrachtgever. Of extra kosten voor huisvesting als je op locatie woonruimte regelt. Deze kosten zijn in alle gevallen voor eigen rekening. Het is aan te raden al ruim voor de start te overleggen met de contactpersoon over de beste opties ten aanzien van het kiezen van een opdracht. Daarnaast zijn er verplichte minor onderdelen waarbij aanwezigheid verplicht is zoals intervisielessen en het event in week 8 van de minor. 

Toetsing

De summatieve toetsing bestaat uit beoordeling van een portfolio waartoe werk gedurende de tijd van de minor wordt opgeleverd in de Brightspace omgeving. Het portfolio bestaat uit bewijzen van eigen bijdragen aan team-producten en -diensten en reflectie op het inzetten van beroepscompetenties volgens aangereikte templates of kaders. Per toetsitem wordt hiertoe bewijs opgeleverd. De weging van toetsitems verschilt en is in te zien in de digitale leeromgeving. Beoordeling van de individuele competentieontwikkeling aan de hand van STARRT-formulieren die onderdeel zijn van het portfolio. De toekenning van het eindoordeel van de summatieve toets vindt plaats aan het eind van de cursus. Er is geen sprake van deeltoetsen; de weging van de summatieve toets bedraagt 100%. De minimumeis voor een voldoende voor de minor is het behalen van een 5,5 voor het portfolio. Het inlevermoment van het portfolio is in week 9 van het betreffende blok. De waarderingssystematiek wordt aan de start van de cursus gepubliceerd in de digitale leeromgeving. Het inlevermoment voor de herkansing is in week 10 van het blok dat volgt op het blok waarin je de cursus hebt gevolgd.

Formatieve toetsing bestaat uit (peer-)feedback naar aanleiding van concrete feedback vragen. Formatieve toetsing vindt uitsluitend plaats tijdens bijeenkomsten en in de communicatiekanalen van de digitale leeromgeving.

Aanvullende informatie

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).

Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.

Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.