Asset Management & Maintenance
Goed onderhoud zorgt voor minder stilstand van machines, voor een hogere productie en voor lagere productiekosten. Volg jij een technische opleiding en heb je een hands-on mentaliteit? Wil jij leren hoe je (volgens ISO 55000) een bedrijfsproces analyseert en een adviesplan voor het onderhoud maakt? Welkom bij deze minor!
Korte weergave inhoud
Deze minor geeft je inzicht in de manier waarop bedrijven hun assets beheren. Je leert een scan uit te voeren volgens de ISO 55000 en aan de hand daarvan verbeterpunten voor de relevante bedrijfsprocessen te benoemen. Als je begrijpt hoe bedrijven omgaan met hun beheersactiviteiten uitvoeren, breng je sneller focus aan in je onderzoek. Je doet zowel technische vaardigheden als kennis op en boekt daardoor sneller (zichtbare) vooruitgang in je advies naar het management en/of de medewerkers op de werkvloer. Met de combinatie van techniek, bedrijfskunde én data management maak jij later in je carrière het verschil, welke opleiding je nu ook volgt. Tijdens de minor werk je in een interdisciplinair technisch team voor een externe opdrachtgever. Samen analyseren jullie de onderhoudsaspecten en stellen jullie een advies op. Jouw minor levert een concreet bedrijf dus een nieuw assetmanagementsysteem op.
Toelichting
Het gaat goed met de productie van allerlei goederen in Nederland. We maken schepen, landbouwwerktuigen, productiemachines, scheerapparaten, onderdelen voor vliegtuigen, transportsystemen, voedingsproducten en nog veel meer. En voor een groot deel gaan deze producten via export over de gehele wereld. Daar kunnen we trots op zijn.
Dit succes is het gevolg van geautomatiseerde productie met constante kwaliteit en een betrouwbare productie gedurende een groot deel van de levenscyclus van de producten.
Goed onderhoud heeft een grote invloed op die betrouwbare productie door minder stilstand, een hogere productie en lagere productiekosten.
In samenwerking met het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI en het beroepenveld biedt de opleiding werktuigbouwkunde van de Haagse Hogeschool, vestiging Delft, een uitstroomprofiel 'Maintenance' aan. Door KIVI wordt de behoefte aan maintenance engineers geschat op ca. 300 per jaar.
De studenten werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool krijgen elk studiejaar een vak onderhoud aangeboden. Hiermee is een goede basis gelegd voor de minor Asset management & Maintenance in het vierde jaar.
De minor Asset management & Maintenance is ingericht volgens ISO 55000 en neemt de student mee in het gehele proces van ontwerp, realisatie, beheer en hergebruik waarbij de theorie wordt ondersteund met cases en projecten, die in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven zijn opgezet.
De minor AMM staat ook open voor studenten van een andere technische opleiding, zoals elektrotechniek, mechatronica, civiele techniek, technische bedrijfskunde, enz., zonder de beschreven voorkennis van onderhoud.
Algemene doelstelling
De student:
- heeft kennis van theoretische en praktische aspecten van Asset Management en van Onderhoud.
- kan een bedrijfskundige analyse van een technisch proces maken op basis van de theorie van Asset Management en van Onderhou;
- kan een advies geven voor het implementeren van een verbeterproject mbt Asset Management en Onderhoud en;
- is voorbereid om een afstudeerproject met betrekking tot Asset Management en Onderhoud bij een bedrijf in de proces- en/of produktie industrie te kunnen uitvoeren.
Leerdoelen
Einddoelen / Competenties
In de Minor AMM werk je aan de competenties Analyseren en Adviseren waarbij aan het eind van de minor voor competenties Analyseren en Adviseren het niveau 3 van het Competentieprofiel HBO-Werktuigbouwkunde wordt bereikt.
Ingangseisen
- Je zit in het derde of vierde jaar van een technische hbo-opleiding
- Je hebt ten minste een stage afgerond
- Je beheerst de competenties Adviseren en Beheren op niveau 2
Literatuur
- Profijtgedreven onderhoud, 2eherziene editie, Tim Zaal (A)
- ISO normen 55000, 55001 en 55002.
- Materiaal op Brightspace
Rooster
Het rooster wordt zo'n tien werkdagen voor aanvang van de minor bekendgemaakt. Neem contact op met tis-minoren@hhs.nl als je dan nog niets hebt gehoord.
______
Minorkrant De Haagse Hogeschool
Benieuwd naar de andere minoren van De Haagse? Bekijk ons hele aanbod in de KOM-minorkrant.
Toetsing
Periode 1
Periode 1 wordt afgesloten met een analyserapport per team, bestaande uit 3 onderdelen. Dit vormt de basis voor een adviesrapport over ontwerp en implementatie van een AMM-systeem in een praktijksituatie. Een presentatie van het analyserapport hoort er ook bij.
Je hebt periode 1 van de minor voldoende afgerond als je alle tussenproducten hebt ingeleverd en een totaalcijfer hoger dan 5,5 hebt gekregen. Herkansen van het rapport is mogelijk in lesweek 10 van blok 1. Studenten die de eerste periode met een voldoende hebben afgerond mogen beginnen aan periode 2.
Periode 2
Periode 2 wordt afgesloten met een adviesrapport per team, in te leveren in lesweek 8 van blok 2. Er is een groepspresentatie van het adviesrapport in lesweek 9.
Je hebt periode 2 voldoende afgerond als je de tussenproducten hebt ingeleverd en als je een totaalcijfer hoger dan 5,5 hebt gekregen.
Minor afgerond
Je hebt de minor voldoende afgerond als je in beide perioden een toetsresultaat gelijk of hoger dan 5,5 hebt behaald. Herkansen van alle beoordelingselementen is mogelijk in lesweek 20 van de minor.
Aanvullende informatie
Doelgroep
Deze minor is bijzonder interessant voor hbo-studenten van een technische opleiding die:
- affiniteit hebben met de procesindustrie, maintenance en bedrijfsvoering,
- die een hands-on mentaliteit hebben.
- na hun afstuderen graag in een tactische rol in het bedrijfsleven willen opereren.
Denk hierbij aan studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde / Technische Bedrijfskunde / Process & Food Technology / Mechatronica / Elektrotechniek / Civiele Techniek etc.
Werkvormen + verdeling van de studielast
Het leerproces wordt verzorgd in een mix van vier leeromgevingen te weten:
- In een team, een groep van 5 studenten die zowel face-to-face maar ook in een bedrijfssituatie en online samenwerken.
- Klassikaal, waarbij kennisverwerking en verdieping plaatsvindt gedurende 1 dag /week.
- Individueel, door gebruik te maken van een digitale leeromgeving waarin te allen tijde lesmateriaal en opdrachten beschikbaar zijn.
- Werkplek, te verdelen in een “werkplek” bij het bedrijf waarvoor een opdracht uitgevoerd wordt en een “werkplek” binnen TIS-Delft.
Dit proces is opgedeeld in twee blokken van ieder 10 weken, ieder met een studielast van 420 uur (15 EC) Totale studielast 840 uur.
In de eerste drie weken van Periode 1 wordt de koppeling tussen de theorie en de praktijk van Procesmanagement en Bedrijfskundige Analyse gelegd.
In deze periode wordt er door de studenten een voorlopige keuze gemaakt voor de samenstelling van teams van 5 studenten. Dit wordt gedaan op basis van de individuele kennis, ervaring en competenties van de individuele studenten waarbij er gestreefd wordt naar de beste aanvulling op elkaars competenties.
Gedurende deze periode wordt een Plan van Aanpak voor de inrichting van een Asset beheerssysteem gemaakt en gepresenteerd.
In het tweede deel van Periode 1 wordt gewerkt aan de competentie Analyseren. Hierbij wordt de verdieping de theorie en de praktijk van Procesmanagement en Bedrijfskundige Analyse verzorgd en wordt de relatie met AMM in de procesindustrie “ervaren”. Aan het eind van deze periode wordt een analyserapport voor het opstellen van een Adviesrapport gemaakt en gepresenteerd.
Planning periode 1:
- 3 weken Introductie en theoretische en praktische aspecten van Assetmanagement & Maintenance.
- 6 weken bedrijfsopdracht (24 uur/week) + theorie verwerking en verdieping (8 uur/ week)
- 1 week Bedrijfsopdracht (24 uur/week) en presentatie Analyse resultaten. (4 uur)
In Periode 2 wordt gewerkt aan de competentie Adviseren door het opstellen van een adviesplan voor een verbeterd AMM beheerssysteem.
Deze periode wordt afgesloten met een Assessment waarin de aanpak en realisatie van de implementatie getoetst en beoordeeld wordt.
Planning periode 2 :
- 1 week groepsproces 32 uur
- 8 weken bedrijfsopdracht (24 uur/week) + theorie verwerking en verdieping (8 uur/week) waarbij door het verzorgen van klassikaal onderwijs, excursies, gastsprekers en zelfstudie de onderwerpen uit het vak AMM 2 aan de orde komt.
- 1 week Bedrijfsopdracht 24 uur, Assessment 4 uur.
De student dient voordat hij / zij aan de tweede fase van de minor begint de eerste fase met een voldoende te hebben afgerond.
Samenwerkingspartners
- KIVI - vakgroep Maintenance
- Beroepenveld; Friesland Campina, MaxGrip
Minimum- en maximum deelname
Minimum 20 studenten - Maximum 35 studenten
Contact uren per week
12 uur / week