Kies op maat

Inloggen Menu

Medische technologie

Technologische innovaties veranderen de gezondheidszorg op alle vlakken. Diagnoses kunnen  sneller, beter en goedkoper gesteld worden en zijn minder belastend voor de patiënt, behandelingen worden gepersonaliseerd en met goedkope sensoren kan de voortgang van revalidatie gemonitord worden. Deze minor biedt een oriëntatie op dit spannende snijvlak van techniek en zorg door een overzicht te geven van zowel de huidige technieken als opkomende technologieën in de zorg.

 

De minor bestaat uit theorielessen, een practicum en een project.  Je krijgt les over Medische Beeldvorming (o.a. CT, MRI, ultrasound), Dosimetrie (ioniserende straling) en Fysiologische Meettechnieken (ECG, EMG, lab-on-a-chip, spectroscopie). Je leert de natuurkundige werking en bij welke ziektebeelden deze technieken toegepast worden. Je gaat in het lab aan de slag met meetapparatuur die de medische principes laat zien.

Met een projectgroep werk je 10 weken lang aan een onderzoeksproject van een lectoraat of uit het bedrijfsleven. Centraal staat het toepassen van techniek in een medische context. Dit kunnen diverse natuurkundige technieken zijn zoals bv. spectroscopie, fiber optic sensing, versnellingsmetingen, ECG’s, smart wearables etc. Daarnaast hebben we gastsprekers uit de medische wereld die een bepaalde techniek bespreken en een excursie naar een ziekenhuis.

 

 

 

 

 

 

Leerdoelen

De volgende competenties uit de profielbeschrijving Applied Science worden ontwikkeld op niveau II:

Onderzoeken

Experimenteren

Modelleren

Ontwikkelen

Adviseren

Zelfsturing

Instrueren/coachen

Ingangseisen

De minor staat open voor studenten van techniek- opleidingen die minimaal twee jaar ingeschreven staan. Hetzelfde geldt voor studenten Mens en Techniek (Bewegingstechnologie).

Literatuur

Leer(hulp)middelen

De volgende boeken worden (onder voorbehoud) gebruikt:

J. v.d. Eijnde – Praktische Stralingshygiëne

W. Mark Saltzman – Biomedical Engineering

 

Presentaties bij colleges

Practicumhandleidingen en werkbladen via Brightspace

Aanbevolen: M. P. Marder – Research Methods for Science

Rooster

Gemiddeld 10 uur per week, in eerste 5 weken ligt dit hoger dan in de laatste 5 weken

Theorielessen Medische Beeldvorming: 15 CU, 45 zelfstudie-uren

Theorielessen Dosimetrie: 15 CU, 45 uur zelfstudie

Theorielessen Fysiologische Meettechnieken: 15 CU, 45 zelfstudie-uren

Practicum Medische Technologie: 16 CU, 44 zelfstudie-uren

Project Medische Technologie: coaching 10 CU, onderzoeksvaardigheden 8 CU, gastlessen 10 CU. Presentatie en symposium 4 uur. Uitvoeren onderzoek/zelfstudie 164 uur

Toetsing

Voor de minor wordt één eindcijfer in Osiris geplaatst. De toetsing omvat de volgende onderdelen:

  • Theorie Medische Beeldvorming, individuele opdracht met bodemcijfer 4,5 en weegfactor 2
  • Theorie Dosimetrie, individuele opdracht met bodemcijfer 4,5 en weegfactor 2
  • Theorie Fysiologische Meettechnieken, individuele opdracht met bodemcijfer 4,5 en weegfactor 2
  • Project Medische Technologie, assessment, onderzoeksplan en eindverslag, bodemcijfer project 5,5. Weegfactor project: 7
  • Practicum Medische Technologie, werkbladen (O/V/G)

Herkansing: De theorie en het practicum wordt herkanst in lesweek 10 in hetzelfde blok. In overleg met docent kan een herkansingsopdracht samengesteld worden voor het projectdeel afhankelijk van de hiaten in het competentieprofiel. De student heeft de minor voldoende afgerond als deze, de tussenproducten heeft ingeleverd en het totaalcijfer hoger is dan 5,5 en het eindcijfer van het practicum voldoende is.

Aanvullende informatie

De minor is interessant voor techniek-studenten die zich willen oriënteren op diverse toepassingen van techniek in het algemeen en natuurkunde in het bijzonder binnen de medische sector. Ook voor studenten Mens en Techniek (Bewegingstechnologie) kan de minor interessant zijn.