Experience Design
"Great Experiences don’t happen by accident. They are the result of deep thought and deliberation." - Bill Buxton (Microsoft Research)
Ervaringen zijn een complex samenspel van wat we voelen, denken en doen als reactie op onze omgeving. Denk aan je laatste museumbezoek, waarbij een interactieve tentoonstelling je misschien inspireerde om anders naar een bepaald onderwerp te kijken. Die keer dat je een OV-fiets huurde en verrast werd door hoe soepel het inchecken ging. Of toen je online een vakantiehuisje boekte en je door de verschillende vakantietips al helemaal in vakantiestemming kwam.
Tijdens de minor Experience Design (XD) leer je als ontwerper hoe je interactieve producten, diensten, omgevingen en situaties vormgeeft die positieve en betekenisvolle ervaringen creëren voor mens en natuur. De minor sluit nauw aan op de praktijk: we werken met realistische ontwerpopgaven voor echte opdrachtgevers en je krijgt de vrijheid om je eigen ontwerpproces te bepalen. Je bepaalt zelf hoe je onderzoek, ideeontwikkeling en creatie in balans brengt. Soms vind je snel oplossingen en kun je je richten op vernieuwende ideeën. Andere keren vraagt een opdracht om dieper te graven en eerst nieuwe perspectieven te ontdekken.
Binnen thema’s zoals screen, spatial, touch en sound design dagen we je uit om te experimenteren en te leren door te doen. Dit proces helpt je te ontdekken wat werkt – zowel in je ontwerpen als in je ontwikkeling als ontwerper. Iteratief werken staat centraal: je test en verfijnt je ideeën continu. Zo kijk je verder dan de voor de hand liggende oplossingen, verken je nieuwe mogelijkheden en ontdek je hoe ontwerp echt een positieve impact kan maken.
Leerdoelen
Als student leer je:
- Hoe je nu en in de toekomst digitale producten en diensten ontwerpt.
- Hoe je binding creëert met gebruikers en hoe je achter hun motivatie komt om een digitaal product te gebruiken.
- Hoe je deze motivatie kunt gebruiken in het ontwerpen van de interacties tussen mens en product.
- Hoe mensen gezamenlijk digitale producten en diensten gebruiken in hun dagelijkse interactie.
- Hoe een ontwerpteam een digitaal product of dienst realiseert en welke ontwerpprocessen daarbij komen kijken.
- Hoe je het visuele en functionele ontwerp van een interactief product realiseert en aansluit bij het merk van een opdrachtgever.
- De onderlinge samenhang tussen motivatie en emotie en welke gevolgen dit heeft voor een productbeleving.
- Hoe je als ontwerper kunt ontwerpen in een wereld van ubiquitous computing producten en diensten ontwerpt.
- Hoe je als ontwerper je producten en diensten kunt prototypen en testen om in een vroeg stadium al een duidelijk indruk te krijgen van je ontwerp.
Inhoud en programma
Deze minor bestaat uit 4 vakken gedurende twee onderwijsperiodes:
- XD Studio I (10 ECTS)
- XD Playground I (5 ECTS)
- XD Studio II (10 ECTS)
- XD Playground II (5 ECTS)
Lesmethodieken / werkvorm
- Werkcolleges
- Oefeningen
- Opdrachten
- Workshops
- Gastlezingen
- Excursies
Ingangseisen
Wie is toelaatbaar (studenten van welke opleidingen)
Studenten van de opleiding CMD, maar ook studenten van CMGT, CDM Studenten van andere ontwerp-, media- of technologie gerelateerde studies. De minor gaat ervan uit dat je bekend bent met de basisbegrippen en principes van user-centered design en in staat bent jouw ontwerpoplossingen te visualiseren, documenteren en te onderbouwen. Ook ben je in staat het ontwerpproces op methodische wijze aan te pakken. Je bent in staat om concepten te ontwikkelen, ideeën te visualiseren en je weet deze ideeën te onderbouwen en toe te lichten. Daarnaast ben je in staat om prototypes te ontwikkelen waarmee je je ideeën kunt communiceren naar mensen, zoals bijvoorbeeld ontwikkelaars of andere stakeholders.
De voertaal is in het Nederlands, maar de vakliteratuur is doorgaans in het Engels.
Literatuur
- Van Kuik, J (2024) Hoe makkelijk kun je het maken,: Ontwikkel oplossingen die iedereen wil en kan gebruiken. Business Contact.
- Wells, M (2023) User Experience,: An Introduction to Creating Interactive Digital Spaces. Laurence King Publishing.
- Benyon, D (2019) Designing User Experience,: A Guide to HCI and Interaction Design. Pearson Education.
- Knapp, J., Zeratsky, J., & Kowitz, B. (2016). Sprint: the bestselling guide to solving business problems and testing new ideas the Silicon Valley way. Random House.
- Saffer, D. (2009) Designing for Interaction: Creating Innovative Applications and Devices (2nd Edition). New Riders.
Rooster
Maandag t/m donderdag, vrijdag roostervrij/zelfstudie.
Toetsing
-
Aanvullende informatie
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Maandag 31 maart van 16:00 tot 16:45 uur
Woensdag 2 april van 16:00 tot 16:45 uur
AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.