Offshore & Constructions
Deze minortrack is onderdeel binnen het thema “Rotterdamse Energietransitie”. Een samenwerking tussen 3 minoren: Offshore & Constructies, Energie & Procestechnologie en Maritiem & Scheepsbouwkunde. Offshore & Constructies houdt zich bezig met het analyseren en oplossen van innovatieve, uitdagende onderzoek- en ontwerpvraagstukken op het gebied van constructies, hijs- en hefwerktuigen, systemen en aandrijvingen in de offshore en constructie sector, die met name geconcentreerd is in de Rotterdamse regio.
De gehele levenscyclus van een constructie moet in beschouwing worden genomen bij het tot stand komen van het eindontwerp. Als constructeur/ontwerper moet je daarom met veel aspecten rekening houden tijdens het doorlopen van het ontwerpproces.
Je werkt tijdens een praktijkopdracht aan realistische, actuele, vraagstukken, welke ingebracht worden door opdrachtgevers uit het bedrijfsleven zoals een: Huisman, Allseas, Damen. Je werkt in een multidisciplinair team van studenten, (onderzoeks-)docenten en bedrijfsbegeleiders. Naast onderzoek en ontwerp, ben je ook bezig met het managen van het project en de communicatie met de opdrachtgever.
Naast het werken aan het project wordt in een combinatie van hoor- en werkcolleges de benodigde praktijktheorie behandeld. Het ontwerpproces van offshore constructies, zoals: windmolenparken en offshore kranen, wordt behandeld en vanuit diverse hoeken benaderd. Van het opstellen van eisen aan de hand van omgevingsomstandigheden en constructieve specificaties tot het berekenen van alle details, om uiteindelijk te komen tot diverse beroepsproducten (ontwerprapport, rekensheets, 3D model, 2D tekenpakket, EEM analyse).
De colleges worden ondersteund met gastcolleges, excursies, studiereis en een offshore symposia. Tijdens deze activiteiten geven specialisten uit de beroepspraktijk een helder beeld van de nieuwste technologische ontwikkelingen met name rondom het thema energietransitie. Ook laten zij aan de hand van actuele praktijktoepassingen zien hoe theorie en praktijk samengaan.
Inhoud en programma
Elke minortrack binnen de “Rotterdamse Energietransitie” beschikt over een kernmodule, hierin wordt de theoretische basis van het onderwijsprogramma wordt aangeboden. Daarnaast wordt er per track ieder kwartaal een keuzemodule aangeboden, deze zijn per track uitwisselbaar. Zo ben je in staat om een lesprogramma te kiezen dat het beste bij je wensen aansluit. Ook ontstaat hierbij de mogelijkheid dat er naar eigen keuze een verdiepend of verbredende lesprogramma ontstaat.
De aangeboden inhoud van de minortrack Offshore & constructie ziet er als volgt uit:
Kernmodule (7 EC)
Praktijkopdracht (15 EC)
2 losse keuzemodules (in blok 1 en 2) (2x 4 EC)
Kernmodule: Ontwerpen van Offshore Equipment (7 EC)
Je gaat in groepsverband een kraan ontwerpen, een zogenaamde Offshore Knuckle boom kraan. Je volgt daarbij de Code for Lifting Appliances in a Marine Environment (CLAME) van Lloyd’s. Elke groep krijgt specifieke klant eisen en wensen. De eerste ontwerp iteratie wordt gegeven. Je maakt vervolgens een voorlopig basis ontwerp dat aantoont dat de kraan globaal voldoet aan alle technische eisen (stijfheid, sterkte, stabiliteit) en alle functionele eisen (bereik en hijslast). Dit doe je doormiddel van Excel-(hand)berekeningen, EEM simulaties. Ook stel je specificaties op van onder andere het hijsmechanisme en het hydraulische systeem
Vervolgens maak je een functioneel gedetailleerd ontwerp dat aantoont dat de kraan lokaal voldoet aan technische eisen met betrekking tot sterkte, stabiliteit en dat geschikt is voor productie. Dit doe je door middel van een 3D CAD model, 2D tekeningen en verdiepende Excel-(hand)berekeningen van de details: zoals de pen/gat en lasverbindingen.
Keuzemodule 1: Offshore Wind Constructies (4 EC)
Je gaat in groepsverband het basisontwerp voor een offshore windpark maken. De module richt zich voornamelijk op de structurele mechanica van het windturbinesysteem; de beoordeling van de belasting, het ontwerp van de bovenbouw (toren) en het ontwerp van de fundering (monopile en jacket). Verder leer je hoe je de jaarlijkse energieproductie van turbines en boerderijen plus hun installatievolgorde kunt berekenen.
Keuzemodule 2: Ontwerpen met Eindige Elementen (4 EC)
Een breed scala aan specifieke engineering berekeningen is nodig voor het realiseren van (offshore) constructies. Denk aan details die nodig zijn voor zware hijs en transport operaties. In deze module ga je in team verband een gedetailleerde EEM-analyse van een (offshore) constructie maken. Het eindontwerp dat gebaseerd is op de rekenresultaten moet gerapporteerd worden. Daarin moet ook de gevolgde werkwijze gerapporteerd worden. Denk hierbij aan de werkwijze om belastingen te bepalen, de gebruikte vertaling van de werkelijke constructie naar het rekenmodel, gebruikte commando’s uit CAD en FEM-software en interpretatie van rekenresultaten.
Andere beschikbare keuzemodules binnen het thema “de Rotterdamse energietransitie” zijn Slimme Elektrificatie, Waterstofsystemen en Drijvende Constructies. Kijk bij de andere tracks voor meer informatie over deze keuzemodules
Praktijkopdracht (15 EC)
In groepsverband werk je tijdens de loop van de minor 2 tot 3 dagen per week aan een multidisciplinair vraagstuk uit het bedrijfsleven. Minimaal 1 dag in de week werk je bij het bedrijf en spreek je af met je (bedrijfs)begeleider over de voortgang van de opdracht. Opdrachten hebben affiniteit met de offshore en (staal)constructie industrie of sluiten aan bij de projecten van het HR thema “de Rotterdamse Energietransitie”.
Binnen de praktijkopdracht krijg je verder specifieke inhoudelijke kennis uit de praktijk die aansluit op de inhoud van de track. Doormiddel van diverse gastcolleges, bedrijfsbezoeken, beurzen en een studiereis. Ook geeft het programma een brede inzage in thema’s die spelen binnen “de Rotterdamse Energietransitie”.
Duaal/Deeltijd
Indien je de minor duaal of deeltijd gaat doen dan volg je de kernmodule en de track specifieke keuzemodules. De praktijkopdracht zal plaatsvinden binnen de werkzaamheden die je doet bij je bedrijf. Indien je twijfelt of je werkzaamheden aansluiten bij de inhoud van de minor neem dan contact op met de minorcoördinator.
Leerdoelen
Kernmodule: Design of Offshore Equipment (6EC)
- Toepassing: Kan basisgeometrie ontwerpen en een kinematisch model opstellen.
- Toepassing: Kan constructieve details in 3D CAD en technische tekeningen ontwerpen en vastleggen.
- Analyse: Kan een ontwerp iteratief aanpassen tot het aan de eisen voldoet.
- Analyse: Kan sterkteberekeningen van complexe constructies uitvoeren, zowel handmatig als met EEM.
- Toepassing: Kan gestandaardiseerde rekencodes toepassen bij ontwerp en controle.
- Synthese: Kan berekeningen duidelijk documenteren met tekst, formules, grafieken en illustraties.
- Evaluatie: Kan werk met technische argumenten onderbouwen en verdedigen.
Keuzemodule 1: Offshore Windfarm Design (3EC)
- Toepassing: Kan relevante omgevingsparameters voor locaties uit literatuur selecteren en omzetten in ontwerpvariabelen.
- Analyse: Kan ontwerpkeuzes maken op basis van omgevingsparameters en deze koppelen aan literatuur.
- Kennis: Kan alle belangrijke onderdelen van een windturbine, ondersteuningsstructuur en windpark benoemen.
- Toepassing: Kan een voorlopig ontwerp voor een windturbinesysteem maken op basis van vuistregels uit literatuur.
- Analyse: Kan de jaarlijkse energieopbrengst van een windturbine en windpark schatten met de vermogenscurve, omgevingsparameters en Weibull-statistieken.
- Toepassing: Kan een basis quasi-statische belastingbeoordeling uitvoeren voor een windturbinetoren, monopile en jacket met behulp van wind- en golfgegevens.
- Synthese: Kan een basis lay-out voor een windpark cre¨eren, inclusief turbines, kabels en het transmissiestation.
- Synthese: Kan een eenvoudig installatie- en onderhoudsplan voor een windpark maken.
Keuzemodule 2: Ontwerpen met Eindige Elementen (4 EC)
- Analyse: Kan snel klantproblemen analyseren en geschikte rekenmethoden presenteren voor het eindontwerp.
- Toepassing: Kan gestandaardiseerde rekencodes (normen) toepassen bij ontwerp en controle.
- Analyse: Kan sterkteberekeningen van complexe constructies uitvoeren, zowel handmatig als met FEM, en deze verifiëren.
- Synthese: Kan berekeningen helder documenteren met tekst, formules, grafieken en illustraties voor vlotte controle.
- Evaluatie: Kan zijn werk met technische argumenten onderbouwen en verdedigen.
Praktijkopdracht (15EC)
- Synthese: Kan een heldere probleemstelling en werkplan formuleren.
- Toepassing: Kan praktijkonderzoek uitvoeren gericht op het oplossen van de probleemstelling.
- Analyse: Kan onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.
- Toepassing: Kan kennis en inzicht toepassen bij de oplossing van een probleemstelling.
- Evaluatie: Kan een probleemstelling benaderen vanuit verschillende invalshoeken.
- Evaluatie: Kan kritisch bepalen of de experimentele aanpak relevant is voor het oplossen van het probleem en baseert zich hierbij op kennis van experts en de (wetenschappelijke) literatuur.
- Synthese: Kan verantwoordelijkheid nemen voor het project en raadpleegt experts.
- Evaluatie: Kan conclusies onderbouwen getrokken uit resultaten van (eigen) onderzoek.
Ingangseisen
Deze minortrack is direct toegankelijk voor technische studenten van een van de volgende opleidingen:
• Werktuigbouwkunde
• Scheepsbouwkunde
• Automotive
• Civiele Techniek
Je dient te beschikken over genoeg technische voorkennis (mechanica, wiskunde, ontwerpmethodieken) en professionaliteit. Tevens heb je alle studiepunten behaald van jaar 1 en 2 en heb je een stage gelopen.
Literatuur
De benodigde literatuur wordt per module (online) beschikbaar gesteld.
Rooster
Maandag is er ruimte voor zelfstudie. De colleges van de kern en keuzemodules en eventuele gastcolleges zullen plaatsvinden op de dinsdag. De woensdagmiddag t/m vrijdag zal er gewerkt worden aan de Praktijkopdracht.
Toetsing
Kernmodule: Ontwerpen van Offshore Equipment (7 EC)
De module wordt afgesloten met een ontwerprapport waarin het ontwerp voor de kraan presenteert wordt met onderbouwing volgens de methode voorgeschreven uit de standaarden. Aansluitend aan het rapport vindt er een verdediging plaats waar het ontwerp met de docent besproken wordt.
Keuzemodule 1: Offshore Wind Constructies (4 EC)
De module wordt afgesloten met een ontwerprapport waarin het ontwerp gepresenteerd wordt. Aansluitend vindt er een verdediging plaats waar het ontwerp met de docent besproken wordt.
Keuzemodule 2: Ontwerpen met Eindige Elementen (4 EC)
De module wordt afgesloten met een rekenrapport waarin het team hun ontwerp presenteert.
Praktijkopdracht (15EC)
Aan het eind van het project lever je als groep een onderzoeks- of ontwerprapport in dat gelijkwaardig is aan het afstudeerniveau van een technische hbo-opleiding. Ook worden de resultaten gepresenteerd tijdens het symposium ter afsluiting van de minor.
Indien je de praktijkopdracht duaal of deeltijd bij je eigen bedrijf uitvoert worden er tussentijdse momenten georganiseerd waarbij je de voortgang presenteert door middel van een slide rapport.
Aanvullende informatie
Online voorlichting:
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Dinsdag 1 april van 19.45 tot 20.30 uur
Aanmelden?
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-EAS-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.