Kies op maat

Inloggen Menu

Digitalisering in de gebouwde omgeving

De ontwikkeling van digitalisering in de gebouwde omgeving gaat razendsnel. De minor Digitalisering in de gebouwde omgeving richt zich op deze ontwikkeling. Deelname biedt jou de gelegenheid om binnen stedelijke opgaven de diepte en de breedte van digitalisering binnen de gebouwde omgeving te onderzoeken en eigen te maken. 
Je werkt hierbij in interdisciplinaire groepjes aan een project/casus in de gebouwde omgeving. Deze actuele casussen komen uit het werkveld  en kunnen ieder semester anders zijn. Om tot goede oplossingen te komen zijn, afhankelijk van de casus en jouw kennis, verschillende digitale vaardigheden nodig. Via speciale tracks (routes) krijg je de ruimte om die skills eigen te maken. Denk  bijvoorbeeld aan: parametrisch ontwerp in combinatie met visueel programmeren, het uitwisselen van BIM en GIS informatie, VR, 3D printen en robots.

Bekijk hier de video van de minor: Minor Digitalisering in de gebouwde omgeving

Een aantal voorbeelden van projectcasussen
Een buitendijks gebied in Rotterdam dat ontwikkeld of herontwikkeld moet worden. Tegelijkertijd moet er rekening gehouden worden met het stijgende water en klimaatadaptatie. Hierbij is zowel het ontwerp, de uitvoering als het gebruik en beheer van belang. Bij deze casus bieden digitale middelen niet alleen een kans om tot betere oplossingen te komen, het is zelfs onmogelijk om deze complexe opgave zonder goede integrale digitale samenwerking te laten slagen.

De ontwikkeling van een gebied met een hoge dichtheid, gemengde functies, hoge biodiversiteit en een multifunctioneel waterplein met sociale functie. Ook deze casus vraagt om een uitstekende multidisciplinaire en digitale samenwerking om tot een optimaal ontwerp, een goede uitvoering en vervolgens goed beheer te komen.

Ben je enthousiast? Meld je aan! Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten! 

Leerdoelen

-

Ingangseisen

• Propedeuse behaald en alle stages t/m jaar 3 behaald
• Deze minor werkt met een toelatingsprocedure. De inschrijving sluit eerder, je hoort uiterlijk 26-11-2024 of je geselecteerd bent.
• De minor staat open voor studenten in het domein van de Gebouwde Omgeving zoals; Bouwkunde, Civiele Techniek, Watermanagement en Ruimtelijke ordening, Vastgoed, Facility Management en bijvoorbeeld informatica studenten die interesse hebben in de digitalisering in de gebouwde omgeving.
• We vragen van iedere student een korte motivatiebrief toespitsend op de bovengenoemde voorwaarden en we houden toelatingsgesprekken. In het toelatingsgesprek wordt vastgesteld of je voldoende voorkennis hebt om de minor te kunnen volgen. Hiervoor sluit de inschrijving eerder.
• De toelatingsgesprekken vinden plaats in de dagen voor 26-11-2024. Gezien de beperkte planningstijd nodigen we je uit voor een specifieke tijd en verzoeken we je op dat moment beschikbaar te zijn. Bij afwezigheid kan worden besloten om je niet toe te laten.
• In verband met de hoge mate van interactie met deelnemende bedrijven is er een maximumaantal deelnemers voor deze minor.
• Dit is een fulltime minor, de verwachting is dat je 2 dagen bij het bedrijf bent en 3 dagen op school.

Rooster

-

Toetsing

-

Aanvullende informatie

In de ondersteunende tracks kun je deels naar eigen keuze en, afhankelijk van jouw kennis en interesse, specialistische digitale vaardigheden opdoen zoals: parametrisch ontwerpen, visueel programmeren, plannen & begroten, visualiseren, generatief ontwerp, script-en, GIS en werken met point-clouds. Dit zal, indien mogelijk, bij een bedrijf plaatsvinden waar je een dag in de week naast een expert uit de praktijk kunt werken.  Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van plekken bij bedrijven.
Ook zal er aandacht zijn voor de zachte kant die nodig is om digitale samenwerkingsprocessen mogelijk te maken en daartoe organiseren we gastlezingen. Net als de projecten vragen de tracks en gastlezingen een grote mate van zelfstandigheid en een zelfsturende houding in de eigen ontwikkeling.
De minor wordt in samenwerking met praktijkpartners opgezet om je een specialistisch en praktijkgerichte minor aan te bieden. 

Volg ons op LinkedIn

Dit zijn een aantal van de bedrijven waarmee we in gesprek zijn over een rol in de minor:
ICN Solutions, INBO, Buro de Haan/ Productivity, Kraaijvanger, RoosRos Architecten, digiGO, DGMR, Van Wijnen Engineering, ABT, OMRT, In the Middle of Our Street.

Hoe meld ik mij aan voor de minor?

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)        Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 3 december aan voor de minor in stap 2.

2)      Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

              Aanmeldlink

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.