Beleggen in Vastgoed
“Wie betaalt, bepaalt” Daarom is de rol van institutionele beleggers bij vastgoed zo belangrijk: vastgoed is namelijk wereldwijd de grootste beleggingscategorie (in geld).
Vastgoedbeleggingen nemen een bijzondere positie in binnen de vermogensmarkt. Beleggers stellen zich regelmatig vragen zoals: waarom beleggen we in vastgoed, welke positie binnen de beleggingsportefeuille neemt vastgoed in, in welke type vastgoed moet worden belegd, of in welke regio’s en wat zijn de eisen met betrekking tot het rendement/risico profiel. Bij de minor Beleggen in Vastgoed kun je diepgaand inzicht verwerven in dit soort vraagstukken. Leer denken als een institutionele belegger.
Uitdrukkelijk wordt hier vermeld dat deze minor NIET een cursus is om individuele panden aan te kopen. De benadering is die van institutionele beleggers die vele miljoenen of miljarden in vastgoed beleggen.
Wij behandelen diverse onderwerpen waaronder:
- Vastgoed als belegging
- Vermogensmarkttheorieën
- De werking van financiële markten en de invloed daarvan op de waarde van vastgoed alsmede
vraagstukken op het gebied van duurzaamheid bij het beleggen in vastgoed zoals Impact Investing, ESG en transparantie van markten
- Financiële modellen
Verder leren we je om vaardigheden te ontwikkelen om de juiste investeringsbeslissingen te nemen bij het beleggen in vastgoed. Na het volgen van de minor is de student in staat om als beginnend beroepsbeoefenaar:
- Vastgoedbeleggingsvraagstukken te analyseren;
- Adviezen te geven en die met cijfers te onderbouwen;
- Rendement-risicoprofielen van de belegging te bepalen;
- Jaarverslagen van vastgoedfondsen te analyseren en prognoses te maken.
Modules zijn onder andere:
- Portfolio Construction (opdracht in kleine groepen)
- Beleggen en financiële markten (theorievak)
- Investeren in direct vastgoed (theorievak)
Verder wordt er veel aandacht besteed aan de praktijk aan de hand van twee excursies (een dag Amsterdam en twee dagen Brussel) en een aantal gastcolleges.
Leerdoelen
Bij de minor Beleggen in Vastgoed kun je diepgaand inzicht verwerven in dit soort vraagstukken. Wij behandelen diverse onderwerpen waaronder vastgoed als belegging, vermogensmarkttheorieën, zoals de moderne portefeuille theorie (MPT) het Capital Asset Pricing Model (CAPM), de Efficiënte Markt Hypothese (EMH), de werking van financiële markten en de invloed daarvan op de waarde van vastgoed alsmede vraagstukken op het gebied van duurzaamheid bij het beleggen in vastgoed zoals Impact Investing.
Verder leren we je om vaardigheden te ontwikkelen om de juiste investeringsbeslissingen te nemen bij het beleggen in vastgoed.
Na het volgen van de minor is de student in staat om als beginnend beroepsbeoefenaar:
- vastgoedbeleggingsvraagstukken te analyseren
- adviezen te geven en die met cijfers te onderbouwen
- rendement-risicoprofielen van de belegging te bepalen
- jaarverslagen van vastgoedfondsen te analyseren en prognoses te maken
In het programma van deze minor staan het beleggen in vastgoed centraal. In het praktijkdeel (portfolioconstructie) wordt speciaal aandacht gegeven aan het beleggen in direct en indirect vastgoed. Dit wordt gedaan door zelf een vastgoedportefeuille met vastgoedobjecten (Portfolio constructie I, OP1) en een vastgoedportefeuille met vastgoedfondsen (Portfolioconstructie 2, OP2) samen te stellen.
Naast de praktijkopdrachten worden de volgende modules gegeven:
- Portfolio Construction I (opdracht in Kleine groepen)
- Beleggen en financiële markten I (theorievak)
- Investeren in direct vastgoed (theorievak)
- Financiële verslaglegging inzake investeringen in vastgoed (theorievak)
- Portfolio Construction II (opdracht in kleine groepen)
- Investeren in indirect vastgoed (theorievak)
- Juridische, financieringstechnische & fiscale structurering (theorievak)
- Beleggen en financiële markten II (theorievak)
Verder wordt er veel aandacht besteed aan de praktijk aan de hand van twee excursies (Amsterdam, een dag en Brussel, twee dagen), een “tendergame” en circa zes gastcolleges.
Ingangseisen
De volgende toelatingseisen zijn van toepassing:
- Propedeuse behaald
- Maximaal 15 studiepunten studieachterstand in semester 3 en 4
- Alle stages t/m jaar 3 behaald
- Inzet en interesse
- Ingevulde motivatie.
Deze minor is financieel- economisch van aard. Hoewel er geen nadere toelatingseisen zijn, blijkt in de praktijk dat studenten die geen achtergrond hebben in Vastgoedkunde, Facility Management of Economie/ Financiële Markten soms moeite hebben om de minor met succes af te ronden. Alle deelnemers van de minor worden op basis van hun motivatie beoordeeld en al dan niet toegelaten tot de minor.
Deze pittige minor vraagt van studenten om zich te verdiepen in actuele ontwikkelingen op de vastgoedmarkten en in de economie. Het kunnen omgaan met spreadsheets en financiële modellen is behulpzaam. Tevens wordt een internationaal perspectief geboden. Er kan Engelse literatuur worden aangeboden.
Het streven is om een groep studenten toe te laten met de juiste motivatie. Je hoort uiterlijk 16-5-2025 of je bent toegelaten tot de minor.
Literatuur
De boekenlijst met benodigde literatuur voor de minor Beleggen in Vastgoed vind je hier.
Rooster
Maandag en woensdag
Toetsing
2 intensieve groepsopdrachten; presentaties, discussie-duels en (verdeeld over 2 onderwijsperioden): 6 tentamens
Aanvullende informatie
Eigen bijdrage
Bijdrage in de kosten excursies naar Amsterdam en Brussel (in totaal circa 100 euro)
Aanmeldprocedure
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 16-05-2025 voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting: