Verward gedrag
Artikel:
Verward gedrag houdt politie nog altijd flink bezig; 45 meldingen per dag in onze regio
Bij de politie Rotterdam-Rijnmond komen dagelijks gemiddeld 45 meldingen binnen over mensen met verward gedrag. Het afgelopen jaar waren het er in totaal ruim 16.000. Dat is geen stijging vergeleken met een jaar geleden, maar ook geen daling. Landelijk gezien nam het aantal meldingen wel toe, met 6 procent.
(Rijnmond.nl)
-----------------------------------------------------
In de media is er de laatste jaren veel aandacht voor volwassenen met verward gedrag. Bij een aantal ingrijpende gebeurtenissen is de dader een persoon met een psychische aandoening, waarvoor die op dat moment geen adequate zorg ontvangt.
Voor het realiseren van een goede aanpak is het belangrijk dat professionals uit het verschillende domeinen samen optrekken. Daarom staat deze minor open voor studenten van alle opleidingen binnen en buiten Hogeschool Rotterdam. Voor studenten van Social Work is deze minor een verbreding en verdieping van verward, oftewel onbegrepen, gedrag bij volwassenen.
In de minor wordt de theorie over verward gedrag gekoppeld aan de praktijk en leer je vaardigheden die je nodig hebt in de praktijk. Je leert verward gedrag te herkennen en te duiden, zodat je vervolgens op een adequate manier contact kunt leggen wanneer mensen in crisis zijn, maar ook leer je de persoon en zijn omgeving te begeleiden ná de acute fase. Voor het praktijkgedeelte werk je in een groepje samen aan het oplossen van echte praktijkvraagstukken rond personen met verward gedrag. Ervaringsdeskundigen en professionals uit de praktijk zijn zeer nauw betrokken bij de minor en bij de op te lossen vraagstukken.
Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan cultuur en verward gedrag.
Leerdoelen
De opzet
De minor bestaat uit drie leerlijnen: conceptueel, methodisch en professionele identiteit. In één dag per week komen de verschillende onderdelen aan bod, waarbij je steeds een verbinding maakt tussen theorie, vaardigheden en praktijk. Ook sta je stil bij je professionele ontwikkeling op dit gebied. Een nadrukkelijk onderdeel binnen de minor is gericht op mensen met verward gedrag en hun familie met een andere culturele achtergrond.
Tijdens deze minor komen veel deskundigen langs en worden er veel activerende werkvormen ingezet. Om dit proces te bewaken en te controleren, houd je tijdens de minor een logboek bij. Aan het einde van de minor laat je in een presentatie zien dat je beschikt over de competenties die bij deze minor horen: signaleren, analyseren en beroepsmatig handelen; communiceren; samenwerken en reflecteren.
Beoogd resultaat
Het beoogde resultaat is dat studenten door het samenwerken over de disciplines heen, met ervaringsdeskundigen en professionals in de praktijk, kennis, vaardigheden en een attitude ontwikkelen om verbindend te handelen vanuit het perspectief van de verwarde persoon en diens omgeving. Door kenniscirculatie en gezamenlijke kennisontwikkeling wordt de deskundigheid van alle partijen versterkt.
Heb je interesse in deze zeer actuele problematiek, werk je graag samen en leer je van en in de praktijk, dan is de minor verward gedrag zeker iets voor jou!
Ingangseisen
Deze minor is geschikt voor studenten van alle opleidingen op hbo-niveau.
Literatuur
De benodigde literatuur wordt later bekend gemaakt
Rooster
Er wordt 8 uur per week begeleid les gegeven. Aanwezigheid is daarbij een vereiste.
Toetsing
Je sluit de minor af met een logboek en een presentatie.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
maandag 31 maart 2025 : 16.00-16.45 uur
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.