Agoog in de GGZ, VT
Heb je belangstelling voor psychiatrie en wil je weten hoe je met psychiatrisch gedrag omgaat? Dan is deze minor zéker iets voor jou!
Ruim vier op de tien mensen in Nederland hebben ooit in hun leven te maken gehad met psychische aandoeningen. De meeste van deze mensen kampen met stoornissen op het gebied van angst, stemming of een middelenafhankelijkheid (alcohol, drugs) (Trimbos, 2019). Deze cijfers liegen er niet om, psychiatrie is alom aanwezig in onze samenleving. Maar ondanks dat psychische kwetsbaarheid haast een onderdeel van het leven te noemen is, is het niet als vanzelfsprekend dat de zorg goed aansluit bij mensen die zorg nodig hebben of dat de maatschappij ruimte creëert voor mensen die afwijken van het "normale". En wat is nu eigenlijk normaal? Of gek? Er is dus behoefte aan professionals met kennis over de psychiatrie. Professionals die signalen van psychische kwetsbaarheid herkennen, die weten hoe daar mee om te gaan. Maar ook professionals die kennis hebben van het omgaan met de grotere systemen die bij psychische kwetsbaarheid een rol spelen in zowel het ontstaan, in stand houden, als tegengaan daarvan. Bovenal een professional die in het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid gelijktijdig oog houdt voor zowel "de mens" als "de kwetsbaarheid". Kortom, een professional die herstelondersteunend werkt, een Agoog in de GGZ.
Leerdoelen
Deze minor draagt bij aan jouw ontwikkeling tot agoog in de GGZ. We gaan aan de slag met het verbreden van je kennis over actuele opvattingen, behandelingen en methodieken in de GGZ. Omdat jij zelf het instrument bent in contact met mensen met een psychische kwetsbaarheid, is het trainen van je communicatieve en gespreksvaardigheden evengoed een onderdeel van het programma. De bewustwording over je houding en de morele kwesties in het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid mogen daarbij niet ontbreken (in deze minor ontkom je dus niet aan reflecteren).
Thema’s die binnen de minor centraal zijn: herstelondersteunend werken, psychopathologie, outreachend werken en (transcultureel) systeemgericht werken en motiveren tot gedragsverandering bij psychische kwetsbaarheid. Het lesprogramma bestaat uit theorievakken, trainingen, gesprekken, opdrachten en gastsprekers (experts en ervaringsdeskundigen), en omvatten psychiatrie in de breedste zin van het woord. Deze minor is daarbij gebaseerd op een gedeelte van de specifieke competenties uit het landelijke beroepscompetentieprofiel van de ggz-agoog en levert 30 EC op.
Let op: Het is niet mogelijk om met deze minor de registratie GGZ-Agoog te behalen.
Ingangseisen
Deze minor is vrij toegankelijk, maar met uitzondering van studenten Social Work met het profiel Zorg/GGZ.
Tweedejaars Social Work studenten die nog een profiel moeten kiezen kunnen na deelname aan deze minor niet meer kiezen voor profiel Zorg/GGZ.
Er geen verdere beperkingen of voortrajecten voor studenten. Het praktijkgerichte karakter van deze minor maakt wel dat de aansluiting moeilijker is voor studenten die niet bekend zijn met de psychiatrie en de GGZ. Mocht je geen sociale opleiding volgen maar toch interesse hebben in deze minor, neem dan contact op met de minorcoördinatoren Claudine van Boxtel c.c.a.van.boxtel@hr.nl of Fanny Greeve f.c.m.greeve@hr.nl om te kijken of deze minor passend is voor jou.
Literatuur
Literatuur wordt tzt bekendgemaakt.
Rooster
In de voltijd worden de lessen ingeroosterd van maandag t/m vrijdag, bestaande uit 3 dagdelen en bijbehorende zelfstudie.
Toetsing
Toetsingsvormen zijn formatief en summatief en tevens divers van aard, zoals: verslag, open vragen toets, reflectie, opdracht, gespreksvaardigheden toetsgesprek, presentatie.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.