Erfgoededucatie Tweede Wereldoorlog en meer!
Welkom bij de minor erfgoededucatie Tweede Wereldoorlog en meer!
De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp dat jongeren blijft boeien. Juist in een tijd waar polarisatie opleeft in de samenleving is kennis over het verleden belangrijk. Holocausteducatie geeft inzichten in het verleden en daardoor meer begrip voor de toekomst.
Wij bieden een gevarieerd programma, waarbij de nadruk ligt op erfgoed en de tweede wereldoorlog. Door allerlei plekken te bezoeken maak je kennis met veel verschillende manieren om erfgoed te bewaren en een visie te ontwikkelen op wat is erfgoed en waarom is het belangrijk om te bewaren.
Je gaat in gesprek met mensen die zelf jong waren en de Tweede wereldoorlog en de slag om Arnhem hebben meegemaakt. Zij waren soms toeschouwer en hebben in concentratiekampen, Jappenkampen en in de onderduik gezeten. Ook ga je in gesprek met de tweede generatie en leer je hoe het verleden door kan werken in het heden.
Door alles wat je meemaakt en ziet ontwikkel je jezelf als persoon, krijg je historisch inzicht, leer je wat inclusie en diversiteit betekent en ontwikkel je jezelf als burger. Zo past het programma mooi bij de doelen die tegenwoordig aan het onderwijs worden gesteld en waarin burgerschap een steeds grotere rol in het onderwijs in gaat nemen. Hoe gaan we in de toekomst om met erfgoed. Hoe kun je dit vertalen naar interessante lessen voor leerlingen in de basisschool en het voortgezet onderwijs.
De kracht van erfgoededucatie ligt in het omgevingsonderwijs. Door de leerlingen in contact te brengen met ons cultureel erfgoed vergroot je het cultureel bewustzijn en het historisch besef.. De minor vindt deels plaats op locatie. Wij bezoeken onder andere erfgoedlocaties in Westerbork, Vught, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem.
We sluiten af met een prachtige reis naar Berlijn waar we ontdekken dat het meer uit de titel niet alleen slaat op burgerschap en inclusiviteit maar ook op de Koude oorlog want daar kun je in Berlijn niet aan voorbij gaan.De studenten maken diverse opdrachten e n doen onderzoek. Zo wordt er onder andere een film en een podcast gemaakt en activiteiten voor het onderwijs.
Deze minor is o.a. interessant voor studenten van de Lerarenopleiding vo/bve, de Pabo en Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Pabo studenten kunnen deze minor als een lintminor volgen.
Voor studenten van de lerarenopleiding geschiedenis is er vanwege hun voorkennis, de mogelijkheid om extra te verdiepen.
Ingangseisen
Deze minor is o.a. interessant voor studenten van de Lerarenopleiding vo/bve, de Pabo en Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving.
Literatuur
Aanbevolen literatuur
Vanwege de diversiteit aan onderzoeken verschilt de literatuur per student.
Rooster
Lesdagen:
Donderdag en vrijdag voltijd
Toetsing
Fase 2 15 punten rubrics punt 9/12
Aanvullende informatie
Locatie: Pieter de Hoochweg
Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00u aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
We gaan in op wat doen we precies bij deze minor. Toelichting op alle colleges die op locatie zijn. Belang van het onderwerp WOII in de samenleving. Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen. Iedere voorlichting zijn er studenten aanwezig om vragen te beantwoorden. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
maandag 31 maart 2025: 17.30 - 18.15 uur
woensdag 2 april 2025: 16.00 - 16.45 uur