Kies op maat

Inloggen Menu

Wereldburgerschap

Ben jij een wereldburger, die inziet dat de grote maatschappelijke vraagstukken van onze tijd alleen te begrijpen zijn vanuit een mondiaal perspectief, dan is dit de minor voor jou. In deze minor focussen we op grens overstijgende thema’s als rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrede en conflict, democratie, identiteit, diversiteit en inclusie. Je verdiept je kennis over onder andere deze thema’s en denkt na over wat het betekent om wereldburger te zijn. Ook ga je kennis en inzichten uit de minor toepassen in je professionele praktijk. Hoe kun je in je professionele rol het verschil maken en bijdragen aan een rechtvaardiger wereld? In deze minor onderzoek je dit samen met je medestudenten, docenten en collega’s in de praktijk.

In de eenentwintigste eeuw zijn mensen knooppunten in internationale netwerken: je bent niet alleen inwoner van een stad of land, maar een wereldburger. Wat betekent het om wereldburger te zijn? Welke rechten, plichten, verantwoordelijkheden en uitdagingen brengt dit met zich mee? Hoe verhoud je je tot je medemens en tot maatschappelijke vraagstukken die een grensoverschrijdend karakter hebben?

Centraal in deze minor staat: het besef wereldburger te zijn,
de vragen en uitdagingen die dit oplevert, met betrekking tot democratische waarden, rechtvaardigheid, internationale solidariteit, duurzaamheid, identiteit en inclusiviteit
hoe dit speelt in je professionele praktijk en welke impact je wilt en kunt maken

Met deze minor willen wij studenten toerusten om in hun professionele praktijk vorm te geven aan principes van wereldburgerschap, waarbij de focus ligt op werken in een pedagogische en/of educatieve context.

Sinds 2006 hebben alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland de wettelijke taak aandacht te besteden aan Burgerschap. Op 1 augustus 2021 is de nieuwe wet ‘Verduidelijking burgerschap’ in werking getreden waarbij de eisen waaraan scholen moeten voldoen in hun burgerschapsonderwijs zijn aangescherpt. Ook binnen het MBO wordt van docenten verwacht dat zij het vak burgerschap kunnen geven.  

De burgerschapsopdracht die het onderwijs heeft, kan, gelet op bovenstaande, vanuit een mondiaal perspectief vormgegeven worden. Thema’s als democratie, macht, vrijheid, gelijkheid, identiteit, technologie en mediawijsheid, communicatie, conflict, migratie, duurzaamheid, internationale machtsverhoudingen en mensenrechten overstijgen landsgrenzen en hebben een mondiaal karakter. Daarom kiezen wij ervoor om burgerschap te benaderen vanuit een mondiaal perspectief. Reeds in 2015 heeft Unesco richtlijnen gepresenteerd hoe Wereldburgerschap in het onderwijs vormgegeven kan worden. In deze minor sluiten we daar zoveel mogelijk bij aan.

Leerdoelen

Wereldburgerschap is gebaseerd op drie leerdomeinen, welke gebaseerd zijn op de Unesco richtlijnen: 

  1. Cognitieve doelen: kennis en denkvaardigheden verwerven die nodig zijn om de complexiteit van de wereld beter te begrijpen
  2. Sociaal-emotionele doelen: waarden, houdingen en social skills ontwikkelen die mensen uitrusten om respectvol en vreedzaam samen te leven met anderen
  3. Gedragsdoelen: leren om effectief en verantwoordelijk te handelen en actie te ondernemen op verschillende niveaus (lokaal, nationaal en globaal) teneinde te komen tot een vreedzame en duurzame wereld 

In deze minor betekent dit automatisch dat studenten ook uitgenodigd worden om het geleerde in de eigen beroepscontext in praktijk te brengen. Voor studenten van de Lerarenopleiding betekent dit dus een vertaling van de principes van wereldburgerschap naar het onderwijs voor hun eigen leerlingen en studenten. 

Van deze drie leerdomeinen zijn verschillende onderwerpen en learning outcomes afgeleid, in lijn met de Unesco richtlijnen.

Ingangseisen

1.     Deze minor richt zich op alle studenten die zich willen verdiepen in thema’s als rechtvaardigheid, vrede & conflict, duurzaamheid en identiteit. De minor valt onder het cluster Mens en Maatschappij van de Lerarenopleiding en heeft een focus op studenten die werken in een pedagogische en/of educatieve context.

2.     Studenten van IvL Lerarenopleidingen moeten in elk geval hun propedeuse en stage niveau 2 hebben behaald. 

3.     Studenten van andere opleidingen dan een Lerarenopleiding of PABO die een stage- of werkplek hebben in een pedagogische en/of educatieve context of workshops/trainingen verzorgen, zijn eveneens van harte welkom in deze minor. Te denken valt aan studenten Social Work, Communicatie, Businessopleidingen, e.d. Het hebben van een praktijkomgeving (stage/werk) is wel een vereiste.

Literatuur

Er zullen diverse actuele boeken, artikelen, podcasts, e.d. worden voorgeschreven. In ieder geval zal gebruik gemaakt worden van:
Nunez, C & Nunez-Mahdi, R. (2021). Interculturele communicatie. Uitgeverij Koninklijke van Gorcum Bv

Rooster

De bijeenkomsten van deze minor, worden op maandagen tussen ongeveer 10.00-17.00 uur gepland. Het is dus van belang dat je tussen september en februari in de gelegenheid bent om dan onderwijs te volgen.
LET OP: deze minor heeft aan aanwezigheidsplicht van 80%! Een deel van toetsing vindt in belangrijke mate plaats tijdens de bijeenkomsten.

Naast lessen proberen we ook verschillende excursies te organiseren. Deze liggen nog niet vast. Ook zullen er verschillende deskundigen van buiten de hogeschool langs komen om ons te inspireren.

Deze minor is toegankelijk voor zowel voltijd- als deeltijdstudenten van alle opleidingen. De volgende voorwaarden voor deelname worden gehanteerd:

  • Voor studenten van IvL Lerarenopleidingen geldt dat zij in ieder geval hun propedeuse en stage niveau 2 hebben behaald.
  • Het is van belang dat je een stageplek, werkplek of anderszins een organisatie/bedrijf hebt waarbinnen of waarvoor je een Beroepsproduct kunt ontwikkelen. Je gaat de principes van Wereldburgerschap namelijk concreet vertalen naar de beroepspraktijk.

Toetsing

Toets 1: Portfolio
Studenten tonen op een vormvrije wijze aan dat ze de leerdoelen van de minor beheersen. In het portfolio gaat het om de leerdoelen die focussen op kennis van Wereldburgerschap, hoe studenten zich dit eigen hebben gemaakt en hoe zij hierop reflecteren.

Toets 2: Opdracht
Studenten creëren een product waarmee zij Wereldburgerschap in de praktijk brengen. Hiermee wordt getoetst hoe studenten in staat zijn de principes van Wereldburgerschap in hun professionele context toe te passen.

Aanvullende informatie

Locatie:  Kralingse Zoom

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.