Oncologie (VT)
Heb je affiniteit met de oncologie en wil je jezelf op dit gebied verder verdiepen? Dan is dit dé minor voor jou.
Let op: deze minor heeft een selectieprocedure en een eerdere sluitingsdatum. Lees de toelatingseisen goed door als je wil inschrijven voor deze minor.
Steeds meer mensen overleven kanker door verbeterde behandelmethoden. Verpleegkundigen krijgen daardoor vaker te maken met kankerpatiënten in verschillende fasen van de ziekte. Niet alleen in ziekenhuizen maar juist ook in de thuiszorg en de ouderenzorg, heb je als verpleegkundige regelmatig met deze ziekte te maken.
Tijdens de minor
In deze minor maak je kennis met de fundamentele aspecten van kanker, psychische aspecten en verpleegkundige zorg in de diagnostische-,behandel-, en palliatieve fase. Er komen vele facetten van het verpleegkundig beroep aan de orde. Niet alleen leer je ziektebeelden en over de behandeling van kanker, ook komt aan de orde wat de diagnose kanker met een mens doet. Hoe ga jij hier als verpleegkundige mee om? Hoe sta jij er bijvoorbeeld tegenover wanneer een patiënt een dieet gaat volgen?
Onderdeel opleiding oncologieverpleegkundige
Het theoretische deel wordt verzorgd door Erasmus MC Academie en is onderdeel van de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Het succesvol afronden van deze minor biedt vrijstelling voor onderdelen van die opleiding bij het Erasmus MC Academie.
Twee lesdagen
Deze minor is een verdiepende minor voor verpleegkunde studenten en is geschikt voor studenten uit alle afstudeerdifferentiaties. Wel moet je er rekening mee houden dat het onderwijs op twee lesdagen wordt verzorgd. Als je deeltijd- of duaal student bent, is het daarom van belang vooraf toestemming te vragen aan je werkgever voor deelname aan deze minor.
Inhoud en programma
In deze minor maak je kennis met de fundamentele aspecten van kanker, psychische aspecten en verpleegkundige zorg in de diagnostische-,behandel-, en palliatieve fase. Gastdocenten uit de praktijk delen hun kennis en ervaring. Vanuit de oncologie praktijk krijg je een probleem voorgelegd dat je in samenwerking met andere studenten gaat onderzoeken.
Het theoretische deel wordt met name verzorgd door Erasmus MC Academie, het praktijkdeel door de hogeschool Rotterdam. Hierdoor vinden de lessen op twee locaties plaats; op de locatie van Erasmus MC Academie en op de locatie Rochussenstraat van Hogeschool Rotterdam.
Leerdoelen
Na het volgen van deze minor heb je:
- Kennis van de ethologie, epidemiologie, symptomatologie, stadiering en prognose van oncologische aandoeningen.
- Inzicht in de verschillende diagnostische maatregelen die bij patiënten met verdenking van kanker worden toegepast.
- Inzicht in de principes, toepassingen en bijwerkingen van ingrepen en therapieën bij kanker en verpleegkundige handelingen die daarbij horen.
- Kennis over voeding bij kanker.
- Kennis over de psychosociale aspecten van de kankerpatiënt (coping strategieën).
- Kan je beargumenteren welke zorgen en zorgtaken mantelzorgers hebben en welke mogelijkheden er zijn voor mantelzorgers voor ondersteuning.
- Kennis van de meest voorkomende manieren van pijnbestrijding bij kanker en kan je deze toepassen.
- Kan je beargumenteren wat belangrijk is tijdens een voorlichtingsgesprek om zelfmanagement en therapietrouw te bevorderen bij patiënten die worden behandeld voor kanker.
- Kennis van mogelijkheden voor complementaire zorg, ondersteunende therapieën en zelfzorg (ook voor verpleegkundigen).
Ingangseisen
Deze minor staat alleen open voor verpleegkundestudenten (alle differentiaties).
De afgelopen jaren was de belangstelling voor deze minor groot. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt. Als het aantal aanmeldingen hoger is dan het aantal beschikbare plaatsen volgt selectie op basis van motivatie om deel te nemen aan deze minor. De aanmelders ontvangen dan een motivatieformulier dat hiervoor moet worden ingevuld. Op dat formulier is ook de procedure vermeld. Bij de selectie wordt geen onderscheid gemaakt tussen interne – en externe studenten en duale of voltijd studenten. Voor deelname aan deze minor is basiskennis over (praktijkgerichte) onderzoeksvaardigheden noodzakelijk.
Let op: indien je mee wil doen aan de selectie, meld je dan uiterlijk 24 april 2025 vóór 09.00 uur aan voor de minor in stap 1 en in stap 2 van ons aanmeldproces. Kijk voor informatie over hoe je kan aanmelden bij Aanvullende informatie.
Literatuur
Verplicht (ONDER VOORBEHOUD VAN HERZIENING / ACTUALISERING) zijn onder andere:
- Leerboek oncologie-verpleegkunde. Spil van J.A., Muilekom van H.A.M., Folsche M., Schreuder-Cats H.A. Bohn, Stafleu, van Loghum, 3e herziene druk 2021
Dit boek zal via de mediatheek van de Hogeschool Rotterdam wel (zij het tot 3 view maximaal tegelijk) als E-book in te zien zijn maar niet te downloaden.
- Zakboek verpleegkundige diagnoses. L.J. Carpenito – Moyet. Noordhoff Uitgevers B.V., 5e druk 2017
Toetsing
De minor wordt Erasmus MC Academie getoetst via een MC toets. Hogeschool Rotterdam toetst via theorie en praktijkopdrachten zoals een projectvoorstel, literatuurstudie, (praktijkgericht) onderzoek, projectverslagen en reflecties.
Het afname moment van de toetsen wijkt af van de planning zoals opgesteld door het toetsbureau van IVG (IVG-toetsen).
Aanvullende informatie
Bij voldoende belangstelling wordt bekeken of het mogelijk is om aan een internationale opdracht te werken waarbij wij samenwerken met Metropolia UAS, Helsinki. In dit traject wordt dan, na akkoord door beide hogescholen, voorzien in deelname aan een studieweek in Helsinki (in 2024 is deze week in november aan het eind van kwartaal 1 ingeroosterd). Aan deelname aan de studieweek in Helsinki zijn kosten verbonden (reis, verblijf en maaltijden). Het aantal deelnemers aan deze studieweek is aan een maximum gebonden. Bij overschrijding van dit maximum wordt geselecteerd op datum van melding van je belangstelling hiervoor.
Kosten
De afgelopen jaren is één van de congresdagen van de door V&VN georganiseerde verdiepingsdagen oncologie bezocht. Deze verdiepingsdag vindt plaats in november. Deelname aan deze congres dag is, na goedkeuring voor deelname door de congresorganisatie, een verplicht onderdeel van het programma. Studenten nemen deel tegen geringe kosten. In het studiejaar 2024-2025 bedragen de kosten voor deelnamen € 30,00 per student (exclusief reiskosten).
Indien je wilt deelnemen aan de internationale opdracht en de studieweek in Helsinki dien je rekening te houden met ongeveer € 500,00 aan kosten voor reis, verblijf en maaltijden.
Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 24/04/2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.