Beperkt Onbeperkt, samen werken aan participatie
Welkom in de participatiesamenleving! Leer over burgerschap, ervaringskennis en eigen regie bij mensen met een handicap. Ontdek je professionele rol.
Welkom bij de Minor Beperkt Onbeperkt, waarin we je meenemen op een boeiende ontdekkingstocht binnen het vakgebied van Disability Studies. Hier draait alles om de vrijheid en levenskwaliteit van mensen met beperkingen. Het is meer dan alleen theorie; het is een uitnodiging om kritisch na te denken en diep te graven in dit fascinerende onderwerp.
Stel je voor: een leven zonder beperkingen. Sporten, werken, uitgaan, je dag plannen zoals jij dat wilt. Maar hoe pak je dat aan als je te maken hebt met een auditieve, fysieke of visuele beperking? En belangrijker nog, hoe kun jij als professional bijdragen aan het mogelijk maken van deze vrijheid voor mensen met beperkingen? Deze uitdagingen gaan we samen verkennen vanuit jouw vakgebied. Klaar om te ontdekken hoe jij een positieve impact kunt hebben op de levenskwaliteit van anderen?
De zorg verandert snel en wordt complexer, daarom hebben we gedreven professionals nodig met een visie die kunnen denken vanuit het perspectief van hun cliënten. Dat is waar jij in beeld komt! Deze minor biedt je de kans om kritisch na te denken over je eigen professionele waarden en geeft je de tools om de participatie en het burgerschap van je toekomstige cliënten te versterken.
We duiken diep in thema's als participatie, burgerschap, eigen regie, ervaringskennis en diversiteit. Je leert hoe je als professional het verschil kunt maken door burgerschap en participatie te ondersteunen en te versterken. We dagen je uit om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar het maatschappelijk belang van participatie en de voorwaarden om mensen écht te laten deelnemen.
We gaan daarbij niet alleen in op theoretische aspecten zoals beeldvorming, ervaringskennis en de impact van hulpmiddelen, maar je ontmoet ook ervaringsdeskundigen en we nemen je mee naar het co-creation lab, waar je onder begeleiding van een enthousiaste docent op een creatieve ontdekkingstocht met een praktijkvraagstuk gaat. Hier is ruimte voor jouw innovatieve en creatieve ideeën en dagen we je uit om out-of-the-box te denken en te werken.
Let’s go!
Inhoud en programma
In deze minor maak je kennis met Disability Studies, een vakgebied dat zich richt op de emancipatie en levenskwaliteit van mensen met beperkingen. De kern van dit vakgebied is 'nothing about us without us', waarbij iedereen een stem moet hebben. Je wordt uitgedaagd om kritisch te denken en te reflecteren over dit onderwerp.
Het theoretische gedeelte behandelt verschillende aspecten, waaronder beeldvorming, ervaringskennis, de impact van hulpmiddelen, de betekenis ervan voor participatie, eigen regie en diversiteit in de samenleving.
In het co-creation lab ga je onder begeleiding van een docent op een creatieve manier aan de slag met een praktijkvraagstuk. Je wordt uitgedaagd om inspiratie op te doen en innovatieve ideeën te bedenken. Hierbij oefen je het out-of-the-box denken.
Daarnaast werk je samen met medestudenten aan een praktijkvraagstuk, waarbij je leert om te kijken vanuit de beleving van een persoon, naast je professionele perspectief. Kortom, een boeiende ontdekkingsreis binnen Disability Studies. Ben je er klaar voor?
Leerdoelen
Na het volgen van deze minor:
- Heb je je ontwikkeld tot een kritische professional met een brede visie op ‘burgerschap, participatie en eigen regie’ van mensen met een handicap.”
- Heb je vanuit een nieuwsgierige blik methodisch, ontwerpgericht en transprofessioneel samen gewerkt aan praktijkvraagstukken met betrekking tot versterken van ‘burgerschap, participatie en eigen regie’ van mensen met een handicap.”
Ingangseisen
Studenten van Gezondheidszorgopleidingen of Sociale opleidingen.
Literatuur
Voor deze minor hoeven geen boeken aangeschaft te worden. Literatuur wordt door de docenten met je gedeeld.
Toetsing
- Presentatie van de minoropdracht.
- Portfolio met verschillende bewijsstukken en ontvangen feedback.
Aanvullende informatie
Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
online voorlichtingen:
voorlichting maandag 31 maart, 16.00 - 16.45 uur