Fysiotherapie bij cervicocephale- orofaciale (pijn)klachten
Voel jij je uitgedaagd om complexe problemen van mensen met hoofdpijn, nekpijn, kaakpijn en duizeligheid te leren begrijpen? Kies dan deze minor!
Hoofdpijn, nekpijn, kaakpijn en duizeligheid zijn niet zelden complexe problemen. Heb je de ambitie om mensen met die klachten verder te helpen? En wil je ook de manueel-technische vaardigheden in de (hoog)cervicale wervelkolom en het craniomandibulaire gewricht leren? Twee vliegen, één klap: je kunt meteen verkennen of deze minor een opstap naar de masteropleiding Manuele Therapie of orofaciaal fysiotherapie kan zijn. En je krijgt bij het volledig afronden van deze minor €500 korting op de manueeltherapie opleiding aan de Hogeschool Rotterdam.
Fysiotherapie bij cervicocephale- en orofaciale (pijn)klachten is een verdiepende minor van de bachelor Fysiotherapie. Uitgangspunt is ‘evidence based practice’ bij (pijn)klachten in de regio van het hoofd-, hals- en kaakgebied (inclusief tinnitus). Je kunt rekenen op de nieuwste kennis. Ook uitgebreid aan bod komt de (praktische) toepassing van de anatomie van de cervicale wervelkolom, het hoofd (inclusief hersenzenuwen), het craniomandibulaire systeem en het evenwichtssysteem.
Het scala aan symptomen en verschijnselen in het hoofd is divers. Een grondige diagnostische ontrafeling en uitleg zijn essentieel. Mensen met gezondheidsproblemen in deze regio hebben meestal last van pijn in de nek, het hoofd (inclusief aangezicht), kaakpijn en duizeligheid. Soms kunnen cervicocephale en orofaciale (pijn)klachten in verband worden gebracht met een traumatische inwerkende kracht op het hoofd of de nek.
Meestal is de ontstaansoorzaak van deze symptomen en tekenen onbekend. Van fysiotherapeuten vraagt dat een verdieping van de anatomie, functionele anatomie, pathologie, pathofysiologie, sensomotorische vaardigheden en kennis over persoonlijke grondslagen van het gezondheidsprobleem. Het is aan jou om relaties te leggen tussen deze drie elementen en daarbij het juiste onderzoek- en therapeutische interventies te verrichten. Tegelijkertijd sta je ook open voor de expertise van andere disciplines binnen de zorg. Denk aan tandheelkunde, gnathologie en neurologie.
Omdat deze problematiek zo complex is, vind je dit niet terug in het curriculum van de bacheloropleidingen Fysiotherapie. Met deze minor krijg je de kans je hierin te verdiepen. Zo doe je extra kennis en vaardigheden op én krijg je de kritische attitude die past bij een masterstudent (manuele therapie).
Deze minor is uitsluitend voor bachelor studenten fysiotherapie.
Inhoud en programma
Expertsprekers worden ingezet om state-of-the-art kennis in te brengen en dit te vervlechten met (praktische) diagnostische en therapeutische aangrijpingspunten voor de praktijk van alledag. In colleges, workshops en werkgroepen die wekelijks worden verzorgd door ervaringsdeskundigen worden studenten uitgedaagd om deze complexe problematiek te begrijpen. Het niveau is uitdagend. Immers, het vormt het sluitstuk met overlappende (deel)competenties op masterniveau.
Leerdoelen
1. Na het volgen van deze minor begrijp je verbanden tussen klachten (en symptomen) in het hoofd, en stoornissen:
- van de halswervelkolom,
- van het craniomandibulaire systeem,
- van het evenwichtssysteem (perifere en centrale duizeligheid),
- na trauma capitis en trauma cervicis.
2. Je kunt een diagnostische ontrafeling maken en een verder diagnostisch en eventueel therapeutisch beleid bepalen.
3. Je herkent risico- en prognostische factoren voor deze gezondheidsproblemen.
4. Je kunt je eigen handelen vanuit zowel een mono- als een multiprofessionele context kritisch beschouwen.
Ingangseisen
Propedeuse behaald van de opleiding fysiotherapie.
Literatuur
- De halswervelkolom nekpijnklachten en fysiotherapie, L.H.A. Hagenaars, J.M.Bos, Nederlands Paramedisch Instituut, 2009
- Orofacial pain, Guidelines for assesment, diagnosis and management, R. de Leeuw, Quintessence, 2018
- Dizzy me, Tania Stadsbader and prof. dr. Floris Wuyts, Academic and scientific publishers, 2018
- Sobotta / 1 Hoofd, hals, neuroanatomie, atlas van de menselijke anatomie, R. Putz & R. Pabst, Bohn Stafleu Van Loghum, 2018*
- Temporomandibular disorders, Fernandez-De-Las-Penas, C., Handspring Publishing Limited, 2018.
Verdiepende literatuur:
- Neurologische aandoeningen, Klinisch en functioneel onderzoek, W. de Weerdt, Uitgeverij Acco, 2017
- Craniofacial pain. Neuromusculoskeletal Assessment, Treatment And Management, Piekartz, H.J.M. von, Elsevier Health Sciences, 2007.
- Pathofysiology of headache, M. Ashina, Springer, 2015
- Headache, orofacial pain and bruxism. Diagnosis And Multidisciplinary Approaches To Management, Selveratnam, P. & Niere, K., Churchill Livingstone, 2009.
- Headache, Schwedt, T. & Gladstone, J., Cambridge University Press, 2010
- Temporomandibular Disorders A Translational Approach, Henry A.Gremillion, Springer, 2017
- Orale kinesiologie, Temporomandibulaire dysfuncties, bruxisme, gebitsattritie en slaapapneu, Prof. Dr. Ir. M. Naeije, Bohn Stafleu van Loghum, 2015
- Management of Temporomandibular Disorders and Occlusion, Jeffrey P. Okeson, Elsevier-Health 2019
- Diagnosis and treatment of vestibular disorders, S. Babu, Springer, 2019
- Clinical reasoning in musculoskeletal practice, Johes, M. A., Elsevier, 2019
Toetsing
- De vakinhoudelijke kennis van deze minor wordt getoetst door middel van een multiple choice kennistoets en een clientpresentatie.
- Het vakinhoudelijke methodisch handelen wordt formatief getoetst in de lessen.
- Het wetenschappelijk deel van de minor wordt getoetst door middel van een projectverslag, een literatuurstudie en een posterpresentatie.
Aanvullende informatie
Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
online voorlichtingen:
voorlichting woensdag 2 april, 16.00 - 16.45 uur, 16.45 - 17.30 uur, 17.30 - 18.15 uur