Yachts & Small Craft
Wil je snelle motorboten en zeiljachten ontwerpen, construeren, optimaliseren, simuleren en testen met gebruik van de vereiste inzichten, nieuwste materialen en digitale technieken?
Wat gaan we doen?Zowel vorm als gewicht is cruciaal. Dit geldt vooral bij het ontwerpen van snelle planerende of foilende schepen en jachten. Daarom zijn er colleges en workshops voor zowel hydromechanica voor snelvarende schepen als voor lichtgewicht construeren met composieten. Er zijn inspirerende gastcolleges van verschillende professionals en excursies naar een aantal toonaangevende jachtwerven.
Voor de Watertaxi Rotterdam ga je een herkenbaar en aantrekkelijk vaartuig ontwerpen. Er is aandacht voor het 3d modelleren in Rhino, maar ook voor het maken van handschetsen om het ontwerpproces te visualiseren en te ondersteunen.
De maritieme industrie staat onder druk om emissievrije schepen te ontwikkelen en te bouwen. Dit is nodig om de steeds strengere milieunormen en -eisen te kunnen blijven voldoen en om de negatieve impact van de scheepvaart op het milieu te verminderen. Door nieuwe materialen en onderzoek naar vleugelprofielen, zeilen en foils kunnen schepen lichter en sneller worden gemaakt. Dit draagt ook bij aan een verbetering van de brandstofefficiëntie.
De ideeën en concepten die je maakt, wil je graag testen zodat je deze kan valideren. Dit kan in een vroeg stadium door middel van virtuele prototypes, simulatie en later in het proces door het maken van modellen voor de sleeptank bij het STC Skillslab en het bassin bij het RDM Aqualab. Dit thema wordt afgesloten met de bouw van eigen ontworpen modelboot.
Welke thema's komen aan bod?- Light & Fast - Colleges en workshops over zowel hydromechanica voor snelvarende schepen, vleugeltheorie voor het ontwerpen van zeilen, roer en foils en lichtgewicht construeren met aluminium en composieten.
- Design & Styling - Door het groot aantal spelers in deze markt, probeert elke werf een uniek product te ontwerpen en te produceren. Dit kan door een product te ontwerpen met unieke eigenschappen, maar ook door een herkenbaar en aantrekkelijk vaartuig te ontwerpen. Er is aandacht voor het 3d modelleren in Rhino, maar ook voor het maken van handschetsen om het ontwerpproces te visualiseren en te ondersteunen.
- Research & Innovation - Je voert een praktijkgericht onderzoek uit met een multidisciplinaire projectgroep. Hierbij wordt er een optimum gezocht tussen twee tegenstrijdige ontwerpparameters.
- Prototyping & Testing - De ideeën en concepten die je maakt, wil je graag testen zodat je deze kan valideren. Dit kan in een vroeg stadium door middel van virtuele prototypes, simulatie vergelijken en later in het proces door het maken van modellen voor de sleeptank en het bassin bij het RDM Aqualab. Dit thema wordt afgesloten met de bouw van een innovatief prototype.
Net als in het bedrijfsleven wordt er gewerkt in multidisplinaire teams. Afgelopen jaren bestonden de verschillende projectgroepen uit studenten van onder andere de opleidingen Martieme Techniek, Werktuigbouw, Industrieel Ontwerpen, Maritiem Officier, Civiele Techniek en Mechatronica.
‘‘Sfeer was goed, excursies waren goed geregeld. Leuk om een keer een goed budget te hebben en gebruik te kunnen maken van de 3d printers, lasersnijders en RDM’’
Leerdoelen
Bij de minor Yachts & Small Craft ga je een ontwerp maken voor de watertaxi van Rotterdam, een ontwerp van een schip of motorjacht en ga je een innovatieve modelboot ontwerpen en bouwen. Je leert hierbij om zelfstandig concepten, schetsontwerpen en detailvoorstellen te maken en hier een functioneel prototype, schaalmodel of virtueel prototype van te maken, om deze te testen en te verbeteren.
Ingangseisen
De minor is toegankelijk voor andere technische studierichtingen, studenten dienen minstens de volgende modules in hun vakkenpakket te hebben: Mechanica (Statica, Sterkteleer), Technisch Tekenen (2D of 3D) en Wiskunde (Differentiëren, Integreren).
Afgelopen jaren hebben studenten van Maritieme Techniek, Werktuigbouw, Industrieel Ontwerpen, Maritiem Officier, Civiele Techniek en Mechatronica deelgenomen aan deze minor. Daarnaast is de minor ook toegankelijk voor andere technische studierichtingen.
Literatuur
Verplichte Literatuur:
- Larsson, L. , Eliasson, R. & Orych, M. (2022). Principles of Yacht Design (5e ed) Engeland: Bloomsbury
- Oskam, I. & Cowan, K. (2017) Ontwerpen van Technische Innovaties: door onderzoek, creatief denken en samenwerken (2e ed) Nederland: Noordhoff Uitgevers B.V.
Aanbevolen Literatuur:
- Fossati, F. (2009). Aero-hydrodynamics and the Performance of Sailing Yachts: The Science Behind Sailing Yachts and Their Design (1e ed) Engeland: Bloomsbury
- Eissen, K. & Steur, R. (2011) Sketching: the Basics (1e ed) Nederland: BIS Publishers
- Sloof, J. (2016) The Aero- and Hydromechanics of Keel Yachts (2e ed) Zwitserland: Springer International Publishing
Rooster
Variabel per onderwijsperiode. 3 dagen per week aangeboden onderwijs (6 dagdelen). De rest van de tijd is voor zelfstudie.
Toetsing
- Design & Styling - Voor dit project maak je in tweetallen een ontwerp voor de watertaxi van Rotterdam. Hiervoor maak je een kort verslag met een programma van eisen, schetsen, algemeen plan, weerstandsberekeningen, constructietekening en renders van het 3d model.
- Light & Fast - Het theorievak Light & Fast over planerende schepen, zeilboten en composieten wordt afgesloten met een openboektentamen.
- Prototyping & Simulating - Voor Prototyping & Simulating maak je een aantal opdrachten in Rhino, Grasshopper en Maxsurf.
- Research & Innovation I - Bij Research & Innovation I optimaliseer je een romp voor een motorboot of zeiljacht of een foil.
- Design & Innovation - Bij Design & Innovation ontwerp je een modelboot van 1.00 meter en maak je een kort verslag met schetsen, Algemeen Plan, weerstandsberekeningen, constructietekening en renders van het 3d model. Dit doe je in een groep van 5-6 studenten.
- Prototyping & Testing - Bij Prototyping & Testing bouw je een werkend prototype van de modelboot.
- Research & Innovation II - Bij Research & Innovation II ontwerp je een grasshopper model.
Aanvullende informatie
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Di 1 april 2025 van 16.00 tot 16.45
Wo 2 april 2025 van 16.00 tot 16.45
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.