Kies op maat

Inloggen Menu

Intelligent Shipping (Smart Maritime Solutions)

Wil jij je bezighouden met smart maritieme oplossingen, duurzame en digitale maritieme innovatie? Kom dan de minor Intelligent Shipping volgen!

In deze minor maak je kennis met de scheepvaart die razendsnel verandert, wereldwijde handelsverhoudingen die onder druk staan, de invloed van Covid op bemanningen, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN plus nog een paar spraakmakende 'incidentjes' zoals de Ever Given die enkele dagen vast heeft gezeten in het Suezkanaal waardoor wij in Nederland opeens geen pijnstillers konden kopen.  De scheepvaart verandert hierdoor razend snel. We zien een expansieve groei in adoptie van nieuwe technologieën in de binnenvaart, scheepvaart en in de haven met als doel ongelukken te voorkomen en de efficiëntie van het vervoer over water te optimaliseren.

Wat kan ik leren?

De scheepvaart verandert, we zien een expansieve groei in adoptie van nieuwe technologieën in de binnenvaart, scheepvaart en in de haven met als doel de veiligheid en efficiëntie van het vervoer over water te optimaliseren. In de toekomst zal een professional een meer toezichthoudende en data analytische rol gaan aannemen waarbij ‘slimme’ technologie de uitvoering (deels) gaat over nemen. Maar ook bij de nieuwe technische ontwikkelingen zijn het de mensen die het verschil kunnen en moeten blijven maken, we noemen dat meaningful human control / human centered design.

Wat gaan we doen?

In de minor ontwerp en ontwikkel je intelligente systemen voor o.a. Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, scheepsbouwer Damen, Scheepvaart en Transport College (opleidingsschip Ab Initio), CoE HRTech/RDM (Aqualab, Energietransitielab). Het onderzoek wordt uitgevoerd in groepen, je voert een experiment uit om jouw ontwerp(-idee) te testen. Het proces wordt ondersteund door lessen te volgen op het gebied van human factors en smart shipping.

Het programma Periode 1   Toetsing Cursus: Human Factors 5 ECTS Verslag Cursus: Smart Shipping 5 ECTS Toets Cursus: Praktijkgericht onderzoek 5 ECTS Project       Periode 2     Cursus: Monitoring & Control 6 ECTS Toets Cursus: Praktijkgericht onderzoek 7 ECTS Project Cursus: SHF Today 2 ECTS Portfolio

Leerdoelen

  • De oorzaak van incidenten en ongevallen aan boord van schepen in relatie tot de menselijke factor analyseren, het aanpassingsvermogen in kaart brengen en hier aanbevelingen voor een veilig en duurzame maritieme toekomst voor doen.
  • Uitleggen van de werking van geautomatiseerde navigatiesystemen en de invloed hiervan op de taakuitoefening van de bemanning, met daarbij aandacht voor situationeel bewustzijn, Human-machine interface, e-navigation en human centred design.
  • Onderbouwen welke invloed technologische ontwikkeling heeft op de mens aan boord van een schip
    Het genereren van out-of-the-box ideeën en het ontwerpen van smart solutions (technische ontwerpen, modellen en tools) door de invloed van monitoring- en control systemen op menselijk handelen en systemen te analyseren
  • Benoemen wat er binnen de sector nodig is om emissievrij te varen, zodat de gestelde klimaatdoelstellingen behaald kunnen worden.
  • Multidisciplinair samenwerken om de maritieme sector en de toekomst te gaan ontdekken.
  • Uitvoeren praktijkgericht onderzoek ten aanzien van actuele vraagstukken remote assistance AR, remote monitoring, silent CTS/DTM in een uitdagende maritieme praktijkomgeving.
  • Inspireren door smart shipping ontwikkelingen die in de maritieme sector georganiseerd worden zoals autonoom varen, sensoring, enzovoort.

Ingangseisen

Voor wie?

Studeer jij bij één van de technische of logistieke opleidingen zoals bijvoorbeeld (technische) Informatica, elektrotechniek, maritieme techniek, maritiem officier, technische bedrijfskunde, logistics engineering, werktuigbouwkunde of een van de vele andere technische en logistieke opleidingen en wil jij kennis maken met nieuwe smart technologieën in de haven en transport over water? Schrijf je dan in voor deze gave, slimme, intelligente en ‘natte’ minor! 

Literatuur

Human factors in the maritime domain van Michelle R. Grech, Tim John Horberry, Thomas Koester

Vak gerelateerde artikelen

Rooster

Dinsdag t/m vrijdag

Toetsing

Periode 1    Toetsing Cursus: Human Factors 5 ECTS Verslag Cursus: Smart Shipping 5 ECTS Toets Cursus: Praktijkgericht onderzoek 5 ECTS Project       Periode 2     Cursus: Monitoring & Control 6 ECTS Toets Cursus: Prakijkgericht onderzoek 7 ECTS Project Cursus: SHF Today 2 ECTS Portfolio

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting!

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.

Ma 31 maart 2025 van 16.00 tot 16.45 

Di 1 april 2025 van 16.00 tot 16.45

Wo 2 april 2025 van 16.00 tot 16.45

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)        Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)      Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

Osiris Aanmelding

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.