Voeding en ziektepreventie
Wil jij weten hoe je met voeding kunt bijdragen aan een gezondere samenleving? Dan is de minor ‘Voeding en ziektepreventie’ wat voor jou. Voeding is niet alleen belangrijk voor individuen, maar heeft ook een enorme invloed op de gezondheid van de maatschappij als geheel. In deze minor leer je hoe voeding en ziektepreventie hand in hand gaan. Je ontwikkelt vaardigheden die niet alleen van belang zijn voor je studie, maar ook voor de toekomst van de gezondheidszorg en de maatschappij. Jij kunt het verschil maken door mensen te helpen gezonder te leven en het risico op ziektes te verkleinen met goede voeding.
Inhoud
Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar gezond eten en een gezonde leefstijl is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen wat gezonde voeding is (en de fysiologie erachter), maar ook over voedingsgewoontes en leefstijl, en hoe je kunt helpen die te verbeteren. Je leert niet alleen hoe je mensen kan adviseren om gezonder te eten, maar gaat ook aan de slag met een interventie voor een specifieke doelgroep, zoals kinderen of ouderen.
Je leert hoe belangrijk voeding is bij de preventie van ziektes waardoor mensen langer in goede gezondheid leven. Ongezonde voeding is vaak het resultaat van een combinatie van persoonlijke keuzes, omgevingsinvloeden, sociale normen en economische omstandigheden. Je leert hoe het aanpakken van deze factoren kan helpen om gezondere voedingskeuzes te bevorderen.
Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.
Cursussen
De minor ‘Voeding en ziektepreventie’ is opgedeeld in 2 delen van beide 15 ECTS. De punten vallen pas vrij als je beide delen hebt afgerond.
Voeding – deel 1
Het eerste deel van de minor bestaat uit basiskennis opbouwen over voeding, de spijsvertering, voedingsgewoontes en de rol van de omgeving. Hierbij focus je op de voeding en leefstijl van een individu. Dat doe je in theorie en praktijk, door middel van het analyseren van je eigen voeding en het begeleiden van een cliënt. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.
Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor focus je op het verbeteren van voedingsgedrag van een groep mensen. In de vorm van een project ga je praktisch aan de slag bij een zelfgekozen doelgroep om te bepalen welke interventie bij hen aansluit om hun voedingskeuzes te verbeteren. Je leert welke rol individuele en leefstijlfactoren spelen, zoals je opleidingsniveau, gewoontes en stress. Ook leer je dat de plek waar je woont, werkt of naar school gaat, je voedingskeuzes beïnvloeden. Daarnaast verdiep je je in een actuele voedingsvraag waar je een onderbouwd antwoord op leert geven.
Je gaat een smaakles geven op een basisschool of BSO. In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld hiervan:
Leerdoelen
Tijdens deze beroep overstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Je leert:
- alles over de samenstelling van voeding en hoe het spijsverteringssysteem werkt;
- voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden;
- je eigen voeding te toetsen aan de voedingsnormen;
- advies te geven om een voedingspatroon te verbeteren;
- een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep;
- welke factoren de voedingskeuzes van mensen beïnvloeden;
- kritisch denken en informatie over voeding te beoordelen op betrouwbaarheid.
Ingangseisen
Voor deze minor gelden geen ingangseisen.
Literatuur
Tijdens de minor wordt gebruik gemaakt van een boek en van veel online materiaal. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
Rooster
Er zijn twee lesdagen per week: twee groepen hebben les op maandag en vrijdag, en twee groepen op dinsdag en vrijdag (onder voorbehoud).
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
In deel 1 krijg je een kennistoets en lever je een (individueel) verslag in over jouw gegeven voedingsadvies. In deel 2 voer je een groepsproject uit en maak je een poster.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.