Kies op maat

Inloggen Menu

Het Ontwerpen en Managen van Evenementen

Helaas deze minor is vol in periode AB!

'Wil jij later werken bij een organisatie die regelmatig evenementen organiseert en ben jij benieuwd naar de praktijk?' 
'Heb jij passie voor het opzetten en organiseren van evenementen maar weet je niet welke rol je het beste ligt?' 
'Zie jij evenementen als perfect communicatiemiddel, barst jij van de ideeën en wil je leren hoe je een tof concept ontwerpt?' 
Bij de Minor 'Het ontwerpen en managen van Evenementen' volg je eerst 10 weken cursussen op de Hogeschool en daarna ga je 10 weken op stage.  
Schrijf je in en bereid jezelf optimaal voor op de evenementenpraktijk! 

Inhoud

Mensen hebben behoefte aan contact, ontmoetingen en worden echt geraakt als ze iets bijzonders beleven. Daarom organiseren bedrijven en organisaties steeds vaker (online) evenementen om hun doelgroep te bereiken. In deze minor leer je hoe je evenementen als communicatiemiddel kunt inzetten en organiseer je zelf een evenement.  De focus binnen deze minor ligt op de zakelijke evenementen en niet op publieksevenement, zoals concerten en festivals. 

Eventmanager zijn is afwisselend en spannend. Je moet er ook best wat voor kunnen. Want als je klantdagen, een bedrijfsevenement, webinar of een beurs organiseert, moet je aan veel verschillende zaken denken. En je moet natuurlijk creatief durven zijn.   

Tijdens deze minor steek je de handen uit de mouwen en ga jij je organisatietalent vergroten. 

Bekijk hier een aftermovie die is gemaakt door één van de studenten na de eerste 10 weken:  Aftermovie

Cursussen

Evenementenlandschap
Je ontdekt hoe organisaties hun doelen proberen te bereiken door middel van de inzet van (fysieke, online of hybride) evenementen. Je leert soorten evenementen met hun karakteristieke eigenschappen onderscheiden. Je leert met welke instrumenten je een beleving creëert. Je krijgt inzicht in de verschillende rollen en partijen en je komt te weten wat de laatste trends zijn en hoe die ingezet worden. Ook bezoek je evenementen en komen er één of meerdere gastsprekers langs.   

]

Bedrijfsbezoek Tivoli Vredenburg (2024)

Conceptontwikkeling
Je ontwerpt met een team van drie á vier studenten een evenement aansluitend op een opdracht van een opdrachtgever. Zo doorloop je het hele conceptontwikkelproces, van briefing, (kwalitatief) onderzoek, creatieve sessies tot het presenteren van je concept op papier en live.  

Voor de briefing van de opdracht op bezoek bij de opdrachtgever

Projectmatig managenvan evenement
Een planning maken, budget opstellen, vergunningen aanvragen, een calamiteitenplan opstellen, een draaiboek maken en de inkoop regelen. Het heeft voor jou na deze cursus geen geheimen meer

Stage ‘Organiseren van ‘real life’ evenement’
De laatste tien weken van de minor ga je stage lopen en de theorie die je geleerd hebt toepassen bij de organisatie van een (fysiek, online of hybride). Je werkt mee aan de organisatie van een (zakelijk) evenement aan de onderdelen conceptontwikkeling, voorbereiding, uitvoering en evaluatie.   

Cleo en Puk tijdens de pauze op hun personeelsevenement voor de medewerkers van AAG

Cleo:
‘Ik vond het een hele leuke minor. Het heeft mij veel kennis en nieuwe informatie gegeven, wat uiteindelijk mij erg heeft gelopen om erachter te komen welke richting ik later in het werkveld op wil. Ik zou zeggen ga er ‘open minded’ in en doe goed mee dan haal je het zeker, de docenten zijn ook erg fijn en denken met je mee.
Ik heb stagegelopen samen met Puk bij AAG aangeraden door de minorcoördinator. Dit was een hele fijne plek. We werden super goed begeleid, maar ook echt heel vrijgelaten. We hebben uiteindelijk een heel mooi personeelsfeest opgezet en een dikke stagevergoeding ontvangen ’ .

Puk:
‘Ik vond het erg waardevol om stage te lopen tijdens de minor. Dit omdat je erachter komt of dit werkveld wel of niet iets voor je is, omdat je echt aan het werk gaat. Theorie leren is namelijk heel anders dan de echte praktijk. Het kan ineens anders bevallen dan je had verwacht. Mijn stageperiode van de minor vond ik het leukste, ik mocht namelijk zelf een heel bedrijfsfeest organiseren voor 150 man'. 

Miquel op pad voor de promotie van zijn evenement Exposure voor de HKU (2024)

Miquel: 
‘de stage was een heel mooi vervolg op de tien weken les die je kreeg tijdens de minor. Je kunt goed in de praktijk brengen wat je hebt geleerd tijdens de minor en je bouwt meteen connecties op in de evenementenbranche. Het maakt de minor een stuk interessanter, omdat je echt gaat leren in het werkveld en niet alleen maar op school zit. 
Je leert in die tien weken echt van A tot Z een evenement organiseren. In de praktijk kwam het uit dat ik vanaf de start mee mocht helpen met een evenement. Je gebruikt de creatieve manier van denken die je wordt aangeleerd tijdens de minor en neemt dingen mee uit de gastcolleges. Deze gastcolleges laten je zien hoe andere bedrijven bijvoorbeeld brainstormsessies hebben of uitdagingen aangaan op een nieuwe manier. Dit nam ik mee naar mijn stageplek en dit werd goed ontvangen!’ 

Extra kosten
Mogelijke extra (reis)kosten voor bezoek aan evenementen en de opdrachtgever. 

Leerdoelen

Jij kunt straks:  

  • verschillende soorten evenementen onderscheiden;  
  • de verschillende rollen, taken en eigenschappen van een eventmanager herkennen;  
  • de verschillende trends in eventmanagement herkennen en toepassen;  
  • een evenement ontwerpen voor een specifieke organisatie;  
  • omgaan met de briefing van een opdrachtgever;  
  • een risico-analyse maken;  
  • de organisatie voor een evenement opzetten;  
  • een begroting opstellen;  
  • de juridische kant van evenementen benoemen;  
  • externen briefen, bijvoorbeeld cateraars en leveranciers;  
  • jouw evenement uitvoeren  
  • jouw evenement evalueren;  een presentatie geven over jouw concept en evenement. 

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen. De minor staat daarom open voor alle hbo-studenten. Je moet je op papier en mondeling goed kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal en het leuk vinden om voor en met mensen te werken. Besef je dat het een minor is met live lessen in Utrecht, dus dat je rekening houdt met je reistijd. 

 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.  

  • Handboek Strategische Eventmarketing, L. Kruitwagen;  
  • Eventplanner, De standaard voor het organiseren van evenementen, K. van der Straeten;  
  • Dummy (een blanco boekje, met minstens 75 blanco pagina's (geen lijntjes!), minimaal A5-formaat, met of zonder ringbandje). Je gebruikt je dummy om het creatieve proces vast te leggen.  

Rooster

In de eerste periode krijg je drie tot vier dagdelen per week live les in Utrecht. Meestal in de ochtend van 9 tot 13 uur. Houd dus rekening met je reistijd. In de tweede periode organiseer je je (zakelijke) evenement tijdens je stage (ongeveer 36 uur per week).  Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. De stageplek werf je zelf voor de tweede 10 weken (maar wij helpen daarbij met ons grote netwerk in de branche).  Een programma op maat is helaas niet mogelijk. We gaan ervan uit dat je aanwezig bent en afmeldt als dat onverhoopt een keer niet lukt.   

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. De stageplek werf je zelf voor de tweede 10 weken (maar wij helpen daarbij met ons grote netwerk in de branche).  Een programma op maat is helaas niet mogelijk. We gaan ervan uit dat je aanwezig bent en afmeldt als dat onverhoopt een keer niet lukt.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Deze minor draait vooral om de praktijk. Geen tentamens, maar het uitvoeren van opdrachten staat centraal. Je legt je opdrachten vast in verschillende dossiers.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze
site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.