Kies op maat

Inloggen Menu

Business Analytics

In de cursus zal er aan de hand van een tekstboek en een aantal academische artikelen worden ingegaan op het fenomeen business analytics. Aan de hand van de huidige wereldwijde ontwikkelingen zal het belang van digitalisering, en in het bijzonder van data, voor de organisatie worden geschetst. Vanuit strategisch perspectief zal bestudeerd hoe organisaties door slimme analyses op data concurrentievoordeel kunnen behalen. Daartoe zult u allereerst vertrouwd worden gemaakt met de basis data-analysetechnieken zoals regressie, classificatie en clustering. Tot slot zal ook de meer tactische kant van business analytics aan de orde komen. Hierbij gaat het om de vraag hoe de organisatie moet worden ingericht zodat data en data-analyse technieken structureel kunnen worden ingezet.

Leerdoelen

Na het succesvol afronden van deze cursus moet je:
- Begrijpen en identificeren van de strategische impact van data op de concurrentiepositie van organisaties.
- Begrijpen hoe managers analytics kunnen gebruiken om bedrijfsproblemen te definiëren en op te lossen en de besluitvorming te ondersteunen.
- Bekend zijn met de verschillende technieken en bedrijfsprocessen die het genereren van waarde uit analyses mogelijk maken (bijvoorbeeld data warehousing, ETL-proccess, data-mining).
- Bekend zijn met de drie belangrijkste soorten analyses (descriptive, predictive and prescriptive) en hun respectievelijke toepassingen.
- Herkennen van verschillende typen data en databronnen en weten welke data-analysetechnieken hiervoor geschikt zijn.
- Begrijpen hoe organisaties hun analysefunctie kunnen structureren en besturen en welke valkuilen ze moeten vermijden.
- Bekend zijn met verschillende governancestructuren en hun respectievelijke sterke en zwakke punten (bijvoorbeeld gecentraliseerd versus gedecentraliseerd).
- Bekend zijn met de ethische en juridische overwegingen bij het ontwerpen van datagedreven diensten of innovaties.

Ingangseisen

Verwachte voorkennis:
De cursus veronderstelt algemene kennis van de toepassing van informatiesystemen binnen de context van een organisatie, van de basisbegrippen uit de organisatiekunde en management en van statistiek.

Literatuur

Deze cursus bestaat uit een Engelstalig werkboek en tekstboek en een selectie van academische artikelen.

Rooster

Online-bijeenkomsten
Kwartiel 2 - begeleider: dhr. dr. V. Marella
1. do 28-11-2024 / 19.00-20.30 uur
2. di 10-12-2024 of wo 11-12-2024: sprint review #1, op afspraak
3. di 7-1-2025 of wo 8-1-2025: sprint review #2, op afspraak
4. di 21-1-2025 of wo 22-1-2025: sprint review #3, op afspraak

Toetsing

Opdracht

Aanvullende informatie

Online leeromgeving.  
Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.