Kies op maat

Inloggen Menu

Ethiek in digitale innovatie

In de bachelorcursus Ethiek in digitale innovatie reflecteren we op de mogelijke maatschappelijke en ethische implicaties van bestaande en opkomende digitale technologieën. In de cursus neem je een grote diversiteit aan digitale toepassingen kritisch onder de loep en bekijk je het gebruik van een specifieke technologie in een bepaalde context vanuit een ethisch perspectief. Hierbij kunnen maatschappelijke en ethische waarden belicht worden zoals privacy, autonomie, veiligheid, waardigheid, rechtvaardigheid, algemeen belang en machtsevenwicht.

De cursus begint met het bestuderen van toepassingen van digitale technologie in termen van waardecreatie en mogelijke impact. Vervolgens reflecteer je op de ethische kwesties en uitdagingen van de beoogde digitale innovatie in een bepaalde gebruikscontext. In het laatste onderdeel van de cursus bedenk je oplossingen en interventies voor de geobserveerde ethische kwesties en uitdagingen in deze context.

Leerdoelen

Na afronding van deze cursus kun je:
- digitale innovatie definiëren en verschillende typen van digitale innovatie onderscheiden,
- huidige en opkomende digitale technologieën kritisch beoordelen in termen van waardecreatie in een specifieke gebruikscontext,
- ethische waarden benoemen die belangrijk zijn voor de toepassing van digitale technologieën,
- bepalen welke kenmerken van digitale technologieën ethische waarden uitdagen of juist aanvullen,
- verschillende typen oplossingen en soorten interventies aanwijzen die de ethische uitdagingen van digitale innovatie kunnen aanpakken,
- de haalbaarheid van ethische interventies voor een specifieke digitale innovatie evalueren,
- een goed onderbouwde keuze maken voor een bepaald type oplossing/interventie en de geschiktheid beredeneren voor een specifieke digitale innovatiecontext,
- in een kleine groep gezamenlijk problemen oplossen,
- kritische schrijfvaardigheden ontwikkelen op basis van logisch redeneren.

Ingangseisen

Verwachte voorkennis:
De leerstof is Engelstalig. Passieve beheersing van de Engelse taal is daarom nodig. Werkstukken mag je naar keuze in het Engels of het Nederlands schrijven.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit een samengestelde reader met relevante wetenschappelijke artikelen.

Mediagebruik
Als student heb je toegang tot een groot aantal online diensten die je nodig hebt tijdens je studie. Deze zijn bereikbaar via mijn digitale leeromgeving, je persoonlijke online werkplek bij de Open Universiteit.

Rooster

Online-bijeenkomsten
Er worden tijdens de cursus drie bijeenkomsten gehouden:

  1. Toepassingen van Digitale Technologie.
  2. Ethische Kwesties en Uitdagingen van Digitale Innovatie.
  3. Oplossingen voor Ethische Kwesties en Uitdagingen.

Kwartiel 3 - begeleider: dhr. dr. V. Dirksen
1. ma 10-02-2025 / 20.00-21.30 uur
2. Wo 05-03-2025 / 20.00-21.30 uur
3. Wo 02-04-2025 / 20:00-21:30 uur

Toetsing

Opdracht

Aanvullende informatie

Online leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.