Kies op maat

Inloggen Menu

Inleiding docent wiskunde voortgezet onderwijs

Onderzoek of een baan als wiskundedocent voor jou interessant is

Met deze minor kun je onderzoeken of een baan als wiskundedocent voor jou interessant is. Als je de minor hebt afgerond kun je, nadat je het hoofdprogramma van je eigen lerarenopleiding hebt afgerond, in anderhalf jaar je lesbevoegdheid voor wiskunde halen. De nadruk in deze minor ligt op wiskunde en wiskundedidactiek. Tijdens deze minor loop je ook ongeveer 8 weken stage op een school voor voortgezet onderwijs.

Wat houdt deze minor in?

Deze minor valt samen met de eerste twee kwartielen van de opleiding tot docent wiskunde tweedegraads. Je volgt vier modules wiskunde en twee modules wiskundedidactiek. Daarnaast doe je een stage van acht weken op een VO-school naar keuze, waarbij de nadruk ligt op observeren. In overleg met de stagedocent begeleid je leerlingen en geef je enkele lessen.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is bedoeld voor studenten van lerarenopleidingen basisonderwijs (Pabo) en (andere) tweedegraadslerarenopleidingen. Je moet wiskunde B op havo-niveau hebben behaald, of op vwo-niveau wiskunde A of B. Heb je dat niet, dan kun je je niveau aantonen via een toelatingstoets.

Literatuur

De literatuur wordt in Blackboard bekend gemaakt.

Rooster

Opzet van de minor

De minor bestaat uit 6 modules: 4 modules wiskunde (basisvaardigheden wiskunde, analyse 1, ruimtemeetkunde, kansrekening) en 2 modules wiskundedidactiek (probleemoplossen en meetkundedidactiek). De colleges zijn op één dag in de week. Daarnaast is er veel ruimte voor zelfstudie. Ook loop je stage op een zelfgekozen school in het tweedegraads vakgebied.

Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats via schriftelijke tentamens voor de wiskundevakken, werkstukken voor de didactiekvakken en een verslag van de stage.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Frits Hof (a.f.hof@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2025-2026 (vanaf juni beschikbaar). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.