Kies op maat

Inloggen Menu

Advanced Material Production Engineering

Goed voorbereid zijn met moderne technieken, materialen en EEM

In deze minor leer je om innovatief te ontwerpen, construeren en produceren in de meest uiteenlopende engineeringsrichtingen. Na het volgen van deze minor ben je graag gezien bij ingenieursbureaus en ontwikkel- en engineeringafdelingen van grote bedrijven. Maar ook het midden- en kleinbedrijf heeft volop boeiende uitdagingen voor je klaarliggen. Deze minor een brede basis met theoretische verdieping in een aantal relevante onderwerpen uit de engineering, waardoor je breed inzetbaar bent.

Wat houdt deze minor in?

Ontwerpen/construeren in een werktuigbouwkundige omgeving gericht op productontwikkeling en innovatie. Dat betekent het bedenken van concepten op basis van een productidee, keuze van een concept en het doorlopen van het ontwerp- en constructieproces van het gekozen concept tot en met de fase van een voorlopig ontwerp, rekening houdend met productietechnische en materiaalkeuze aspecten. Het kan ook gaan om een redesign van een bestaand product, waarbij het kostenaspect een belangrijke rol speelt met het oog op de internationale concurrentie.

Sterktetechnische aspecten van de constructie worden onderzocht met behulp van moderne softwaretools. Zowel statisch als dynamische berekeningen worden gedaan m.b.v. de eindige elementen methode. Als verbreding wordt er aandacht besteed aan lichtgewicht construeren m.b.v. composieten. De theorie van het toepassen van composieten wordt behandeld, waarna ook daadwerkelijk iets wordt gebouwd in composiet.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is uitsluitend toegankelijk voor studenten Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Industrieel Productontwikkeling en Autotechniek die de propedeuse hebben voltooid en minimaal 45 ECTS in het tweede jaar hebben behaald.

Deze minor is bedoeld voor studenten die een brede engineeringsopleiding wensen met voldoende diepgang. De toekomstige werkkring is te vinden in de omgeving van de engineering (ingenieursbureaus; engineering- of ontwikkelafdeling van bedrijven met eigen producten) of in een algemene productietechnische omgeving.

Activiteiten die aan bod komen: Ontwerpen (opdrachten uit het beroepenveld), produceren/bouwen, excursies, workshop, verslag schrijven en presentaties houden.

Rooster

Opzet van de minor

Eerste kwartiel

Vak: Lightweight Structures
Lichtgewicht construeren (inclusief composieten) wordt hier behandeld, zowel in theorie als praktijk.

Vak: Engineering for production
Aan de hand van een ontwerpopdracht worden verschillende productiemethoden uitgediept. Het ontwerpproces wordt gedaan volgens VDI2222. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als QFD, FMEA, DFA, Octrooien en sustainability. (Dit vak is verdeeld over twee kwartielen.)

Vak: Finite Element Methods
Zowel de theorie als het praktisch toepassen van een eindige elementenberekening worden hier behandeld en geoefend.

Tweede kwartiel

Vak: Engineering for production:
Vervolg van kwartiel 1; Hierin wordt aan de hand van het ontwerp een onderzoeksvraag geformuleerd waar een aantal testen uit voorkomen.

Vak: Building composite bridge:
Hier wordt met de kennis uit de module 'Lightweight structures' een br ug uit composiet ontworpen.

Vak: Optimization of structures:
Dit is het vervolg van de module 'Finite Element Methods' van het eerste kwartiel. Hier worden opdrachten uitgevoerd met Finite Element software.

Toetsing

Toetsing

 

Per module zijn er verschillende toetsen:

  • Lightweight structures: schriftelijke toets en practicum met verslag
  • Engineering for production Finite Element Methods:  verslag
  • Finite Element Methods: schriftelijke toets en practicum
  • Building composite bridge : verslag
  • Optimization of structures: practicum

Aanvullende informatie

Aanmelden niet Saxion-student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Niek van Toor  (n.p.vantoor@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.