Kies op maat

Inloggen Menu

Cold Case - Forensische Innovaties

Duik in de wereld van cold case onderzoek en ontrafel mysteries

Tijdens de minor Cold Case ga je aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe ideeën, benaderingen en technieken om onderzoek te doen naar onopgeloste zaken. De minor daagt je uit om nieuwe technologieën, onderzoeksresultaten en innovatieve methoden te combineren en toe te passen binnen het Cold Case-onderzoek. Je leert niet alleen traditionele forensische technieken, maar ook hoe je digitale en open-bronnenonderzoek kunt inzetten om nieuwe verbanden te ontdekken en complexe vraagstukken te analyseren.

Wat houdt deze minor in?

Innoveren, Creëren, Ontwikkelen, Doen

Ben jij nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je onderzoek doet zonder vooraf vastgestelde kaders? In de minor Cold Case – Forensische Innovaties duik je in de wereld van onopgeloste zaken, maar niet op de manier die je misschien verwacht. In plaats van te werken met bestaande dossiers, gaan we aan de slag vanuit bekende daders en interessante geografische locaties om zo verbanden te leggen tussen verschillende zaken en onopgeloste verdwijningen of moorden.

Je verzamelt en combineert informatie uit diverse bronnen. Denk aan (nieuws-)archieven, podcasts, literatuur, interviews, sociale media en online databases. Door deze componenten samen te brengen, leer je patronen herkennen en het onderzoek vanuit nieuwe perspectieven te benaderen. Je onderzoekt connecties tussen personen, locaties en gebeurtenissen, waarbij je je niet laat beperken door bestaande aannames.

Wat kun je verwachten? Een uitdagend en dynamisch programma waarin je leert denken als een onderzoeker, verbanden legt die mogelijk nog niet eerder zijn opgemerkt en kritisch kijkt naar hoe informatie wordt gepresenteerd en geïnterpreteerd. Waar leidt jouw onderzoek toe? Dat ontdek je zelf.

Meld je nu aan voor de Minor Cold Case – Forensische Innovaties en maak het verschil!

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is ontworpen voor voltijdstudenten van alle opleidingen die geïnteresseerd zijn in forensisch onderzoek en maatschappelijke impact.

Waarom deze minor?
Cold cases en forensisch onderzoek zijn niet alleen intrigerend, maar bieden ook een enorme maatschappelijke relevantie. Deze minor combineert analytisch onderzoek, innovatieve technieken en praktische vaardigheden, waardoor je:

  • Diepgaande Inzichten: Krijg een multidisciplinaire leerervaring die je voorbereidt op een carrière in het forensisch onderzoek.
  • Maatschappelijke Impact: Draag bij aan nieuwe inzichten en maak een verschil in de samenleving.

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor:

  • "Aangezien ikzelf Toegepaste Psychologie studeer, had ik geen voorkennis bij de start van deze minor. Aan het begin schrok ik erg van de diepgang en het tempo van de theoretische stof, maar naarmate de minor vorderde, groeide ik erin."
  • "De minor is super interessant en anders dan anders. Je krijgt een unieke inkijk in de wereld van de politie. Een specifieke inkijk weliswaar, maar wel super interessant. Bovendien voldoet deze minor aan het gehele plaatje met vakken als biologisch onderzoek, toxicologie etc. Hierdoor leer je ook verscheidene gebieden kennen."
  • "Het is mega interessant en leuk werk om uit te voeren. De projecten waren veel werk maar je voelt je voldaan op het moment dat je de resultaten terugziet."
  • "Het sluit goed aan op de opleiding Forensisch Onderzoek, daarnaast is het ook super interessant voor andere opleidingen om een indruk te krijgen van het Forensische werkveld."

Rooster

Opzet van de minor

Cold Case Review (10 ECTS)
In het vak Cold Case Review combineer je de principes van traditionele forensische onderzoekstechnieken met de nieuwste digitale technologieën om onopgeloste zaken te onderzoeken. Je krijgt grondige verdieping in evaluatiemodellen, reviewtechnieken en procedures die essentieel zijn voor het analyseren van informatie, en leert toepasbare onderzoeksstrategieën die nieuwe inzichten kunnen opleveren.

Je ontwikkelt vaardigheden in interviewtechnieken, suspectology en criminology, en leert hoe criminologische theorieën bijdragen aan het verklaren van complexe gevallen. Tegelijkertijd krijg je diepgaande kennis van Open Source Intelligence (OSINT) en digitale forensische technologieën. Je leert hoe je geavanceerde tools ontwerpt en inzet om digitale sporen te analyseren en nieuwe verbanden te leggen tussen personen, locaties en misdaden.

Daarnaast worden er gastcolleges gegeven door experts uit het werkveld, die hun kennis en ervaring delen om je te ondersteunen en te inspireren in jouw onderzoek. Deze experts bieden waardevolle inzichten vanuit de praktijk, zodat je jouw vaardigheden verder kunt verfijnen en in een real-world context kunt toepassen.

Aan het einde van het vak beschik je over de kennis, creativiteit en vaardigheden om Cold Case-onderzoek op een verantwoorde, veilige en kritische manier uit te ondersteunen. Je werkt met de juiste methoden, technieken en apparatuur, en draagt bij aan innovatieve benaderingen in forensisch onderzoek en het oplossen van onopgeloste zaken.

Innovation (10 ECTS)
Binnen het vak Innovation werk je in projectteams met studenten die verdiepende achtergronden hebben in verschillende vakgebieden. De focus ligt op het versterken van je analytische vaardigheden door het toepassen van diverse analysemethoden op Cold Case-problematiek. Je onderzoekt hoe je bestaande technieken en nieuwe benaderingen kunt inzetten om inzichten te verkrijgen die mogelijk bijdragen aan het oplossen van onopgeloste zaken.

Je krijgt diepgaande kennis van de onderzoekscyclus, het ontwerpen en experimenteren met oplossingen, en het uitvoeren van data-analyse. Daarnaast leer je hoe je implementaties kunt toetsen en optimaliseren. De projecten bieden je de kans om je analytisch denkvermogen te vergroten en te verkennen welke toekomstige innovaties en technieken het Cold Case-onderzoek verder kunnen ondersteunen.

Human Identification (5 ECTS)
Binnen het theorievak Human Identification krijg je verdiepende kennis over onderwerpen zoals decompositie, geslacht- en leeftijdsbepaling, trauma-identificatie, Post Mortem Interval (PMI) en DNA-onderzoek. Deze theoretische kennis wordt aangevuld met praktijkervaring op het testveld in Bentelo en in de praktijk van het nanoforensisch lab in Deventer, waar je werkt met realistische scenario’s en technieken voor het verzamelen van gegevens, het uitvoeren van forensische analyses en het trekken van conclusies over menselijke identificatie in diverse contexten.

Toxicology (5 ECTS)
Binnen het theorievak Toxicology krijg je diepgaande kennis over onderwerpen zoals serievergifters, balseming, GC-MS-technieken en de systematische redenatie van symptomen. Deze kennis stelt je in staat om de complexe interacties tussen stoffen en hun effecten op het menselijk lichaam te begrijpen en toe te passen in forensisch onderzoek.

Toetsing

Toetsing

De minor bestaat uit een combinatie van summatieve en formatieve toetsing. Bij summatief toetsen gaat het voornamelijk om het ingeleverde beroepsproduct voor het behalen van je studiepunten, terwijl het bij formatief toetsen vooral draait om de feedback om verder te kunnen ontwikkelen. De toetsing van de minor is gebaseerd op verschillende beroepsproducten. Alle modules zijn verbonden met elkaar maar worden los van elkaar getoetst. Je kunt de volgende type producten verwachten:

  • Evaluatierapportage
  • Presentatie
  • Procesproduct
  • Poster
  • Case Study
  • Literature Review
  • Meetrapport
  • Methodologie Rapport
  • Intelligence Analysis Report
  • Individuele Verantwoording

Tijdens de minor werk je zowel individueel als in (multidisciplinaire) groepen. Aan het einde van de minor wordt een individuele assessment afgenomen als voorwaardelijk product. Binnen dit assessment kun je jouw individuele bijdrage binnen de minor tonen.

Aanvullende informatie

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Louise Lijcklama à Nijeholt (l.lijcklamaanijeholt@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2025-2026 (vanaf juni beschikbaar). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met Servicepoint, 088 – 019 3000.