Kies op maat

Inloggen Menu

Applied Physics (Transfer minor / doorstroomminor)

Deze doorstroomminor is voor alle studenten die verdieping willen in het vakgebied van technische natuurkunde en daarbij interesse hebben in de wetenschappelijke aanpak. Het doel van deze minor is om je voor te bereiden op het niveau van de master. Dit betekent dat je kennis maakt met wetenschappelijke onderzoekvaardigheden, je wiskunde kennis op hoog niveau brengt en natuurkundige vakken volgt. Met deze minor kun je na het behalen van je hbo-diploma direct starten in de master Applied Physics van de Universiteit Twente.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wiskunde (Calculus, Lineaire Algebra en Modelleren)
  • Natuurkunde (Optica, Vastestoffysica, Quantum Mechanics and Analytical Programming)
  • Onderzoeks- en experimenteervaardigheden

Leerdoelen

De doorstroomminor bereidt je voor op de master Applied Physics. Als je de doorstroomminor binnen een jaar succesvol afrondt, krijg je na het behalen van het hbo-diploma direct toegang tot deze master.

De inhoud van het doorstroomprogramma is hetzelfde voor alle studenten, onafhankelijk van de specialisatie die in de master wordt gekozen. Binnen het masterprogramma zal de student nog een aantal bachelorvakken moeten volgen om voldoende voorkennis te vergaren voor de gekozen specialisatie. Deze vakken maken deel uit van het masterprogramma.

Ingangseisen

Als hbo-student is verder studeren met deze doorstroomminor alleen aan te bevelen als je tot de betere studenten op het hbo behoort (de opleiding adviseert een 7.5 gemiddeld over het 1e en 2e jaar van het hbo). De doorstroomminor is bedoeld voor studenten met de motivatie en capaciteiten om een Engelstalig masterprogramma op universitair niveau te behalen.

De doorstroomminor is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo-opleiding Technische Natuurkunde of Elektrotechniek. In sommige gevallen van niet-aanverwante opleidingen kan de examencommissie een uitzondering maken. Een individueel verzoek hiertoe dient te worden ingediend. Mail dit verzoek naar onderstaande contactpersoon.

De UT  adviseert alle studenten die aan een doorstroomminor beginnen te beschikken over vwo-niveau Engels en Wiskunde B. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de student. De ervaring leert dat als je dit niveau niet haalt bij aanvang, de doorstroomminor niet succesvol wordt afgesloten.

Je dient van je huidige hbo-studie tenminste 120 EC te hebben behaald uit de eerste twee jaar (eerste twee jaar moeten dus zijn afgerond) om toegang te krijgen tot de doorstroomminor. Dit controleren we bij het tekenen van de leerovereenkomst, stuur dus een bewijsstuk met de door jou en jouw examencommissie ondertekende leerovereenkomst mee.

Literatuur

De instructie pre-master Applied Physics voor het komende academisch jaar is vanaf juni te vinden onder https://www.utwente.nl/en/ap/education/programme/. Hierin is meer detailinformatie over de vakken (omvang, rooster, vakcode, etc. ) te vinden.

Meer informatie over de inhoud van de vakken, het lesmateriaal en de toetsing is met behulp van de cursuscode of cursusnaam te vinden in de onderwijscatalogus van de Universiteit Twente.

Software: Python, Mathematica.

Rooster

De doorstroomminor is een fulltime programma van 30 EC. Het begint maandag 2 september 2025 en eindigt op vrijdag 31 januari 2025. Introductie op de doorstroomminor, het onderwijs en de onderwijssystemen vindt plaats in de 2e week van de Kick-in, één week voorafgaande aan het onderwijs. Zie ook https://www.kick-in.nl. De opleiding raadt je aan om deel te nemen aan de hele Kick-in.

Toetsing

Calculus A                                                       tentamen

Calculus B                                                       tentamen

Lineaire Algebra                                             tentamen

Modelleren                                                      tentamen

Optica                                                              tentamen

Quantum Mechanics and

Analytical Programming                                   tentamen                                                     

Vastestoffysica                                                 tentamen          

Aanvullende informatie

De voertaal van deze doorstroomminor is deels Nederlands en deels Engels. De literatuur is bijna allemaal in het Engels.

N.B. de door de student en door de examencommissie van de student ondertekende leerovereenkomst voor deze doorstroomminor en een uitdraai van de meest recente cijferlijst, dient voor de einddatum van de inschrijfperiode bij de UT-contactpersoon beschikbaar te zijn.

 

Gegevens UT contactpersoon:

Edwin Lodder
Universiteit Twente
Gebouw Carré 4627
Postbus 217
7500 AE Enschede
E-mail: tn-tnw@utwente.nl