Kies op maat

Inloggen Menu

Dieren in de Zorg

Van hulphond tot therapiepaard tot de dieren op de zorgboerderij; het werkveld van 'Dieren in de Zorg' is zeer divers. Het inzetten van dieren in het voordeel van de mens, is dan ook steeds gebruikelijker waarbij de hulpvragen meer en meer uiteenlopend zijn.

In deze verdiepende minor leer je dan ook hoe je dit het beste kunt inrichten. Welke mogelijkheden zijn er voor dieren in de zorg? Welke richtlijnen hanteer je daarbij en hoe monitor je deze inzet? Kennis van mens en dier, maar ook beleid, is hierin onmisbaar om je als professional te kunnen profileren. We nemen hier de ontwikkelingen van het werkveld op internationaal gebied in mee én geven je de tools die je nodig hebt als begeleider, beheerder,  trainer en adviseur.

Thema's als animal support (AS), animal assisted education (AAE), animal assisted activities (AAA), animal assisted coaching (AAC) en animal assisted therapy (AAT) staan op het lesprogramma, Uiteraard zijn deze thema’s gekoppeld aan de lesstof, de practica en de opdrachten. Zo leer je bijdragen aan het duurzaam inzetten van dieren in de zorg- en welzijnsector, waarbij je focust op het welzijn van de dieren, de mens-dierrelatie en de zorgethiek.

Meerwaarde:
Je wordt voorbereid op werken met dieren in de zorg. Er is specifiek aandacht (en coaching) voor jouw ontwikkeling tot professional in de multidisciplinaire omgeving van dier, mens en zorg.

In deze minor bestaat veel ruimte om keuzes te maken op welke doelgroepen en diersoorten je je wilt richten. 

Leerdoelen

- De student kan dieren voorbereiden op en begeleiden tijdens Animal Assisted Interventions (AAI). Doordat de student de juiste selectie-criteria toepast met betrekking tot gedrag en gezondheid van dieren en kennis heeft van relevante wet- en regelgeving kan hij een afgewogen keuze maken. Bovendien is de student in staat om gedurende de inzet kritisch te zijn m.b.t. de gemaakte keuzes en stelt indien nodig bij voor, tijdens en na de inzet van het dier. Hij is zich daarbij bewust van het spanningsveld tussen het welzijn van de mens en dat van het dier en heeft een beeld van de eigen normen en waarden die daarbij een rol spelen (niveau 3).
Rol: dierexpert

- De student kan mensen met een hulpvraag ondersteunen tijdens Animal Assisted Interventions (AAI), doordat hij/zij bekend is met de normale psychologie en ontwikkeling van mensen en de afwijkingen die daarin kunnen optreden. Bovendien beschikt hij/zij/die over kennis en vaardigheden wat betreft het aangaan van een hulpverleningsrelatie en methodisch handelen in de zorg- en welzijnssector. De student is in staat om te reflecteren op het eigen handelen in deze context, kan kritisch kijken naar de eigen ontwikkeling en is zich bewust van de machtspositie die hij/zij/die heeft ten opzichte van alle betrokkenen. (niveau 2).
Rol: ondersteuner

- De student kan een onderbouwde keuze maken voor een Animal Assisted Intervention (AAI) op basis van een hulpvraag waarin evenredig rekening gehouden wordt met de belangen van alle betrokkenen. Hij is in staat om het aanbod (AAI) te vermarkten doordat hij bekend is met de financieringsstromen voor de inzet van dieren in de zorg en de uitkomsten van toegepast onderzoek naar de effecten van AAI. Bovendien kan hij inzichtelijk maken wat het effect is van het aanbod op de hulpvraag van de betrokkene (niveau 2).
Rol: ondernemer

Ingangseisen

Met de Major Domestic Animal Management vergelijkbare voorkennis/vaardigheden elders verworven, te bepalen door de minorcoördinator in een toelatingsgesprek. Denk hierbij met name aan dierkennis en –vaardigheden op hbo-niveau.

Stuur hiervoor voor inschrijving een mail naar de contactpersoon met de volgende documenten:

Zonder de major Domestic Animal Management (Diermanagement):
-         overzicht vakken vooropleiding
-         motivatiebrief
-         CV

Literatuur

Fine, A. H. (Ed.). (2015 of 2019). Handbook on animal-assisted therapy: Foundations and guidelines for animal-assisted interventions. Academic Press.

Ophorst & Ruis (red.) (2014). Handboek Dieren in de Zorg. Ede: Ontwikkelcentrum

Alblas, G. (2015). Inleiding in de psychologie. Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001848101

Rooster

Totaal aantal uren:                                          840 uur
Hoorcolleges                                                       60 uur 
Werkcolleges                                                     190 uur   
Practica                                                             60 uur  
Bedrijfsbezoeken                                                20 uur   
Groepswerk                                                       60 uur 
Zelfstudie                                                         450 uur                                                                        

Toetsing

Assessment: cijfer, slagingsnorm 5,5, individueel, schriftelijk en/of mondeling

Aanvullende informatie

Capaciteit / wachtlijst:
minimum 15 studenten, maximum 30 studenten.
Bij te weinig aanmeldingen gaat de minor niet door. 

Hogeschool Van Hall Larenstein organiseert op 19 maart in Leeuwarden een minorenmarkt waar interne en externe studenten van harte welkom zijn om kennis te maken met o.a. deze minor.