Exploring Future Cities
De minor ‘Exploring future cities’ richt zich op het verkennen van de stad van de toekomst. Steden staan wereldwijd voor grote uitdagingen om ook in de toekomst veilig, aantrekkelijk en leefbaar te zijn. Hoe kan de stad zich aanpassen aan klimaatverandering? Hoe zijn de stad en het landelijk gebied in de toekomst met elkaar verbonden? Hoe kan de stad ruimte bieden aan een steeds diverser wordende bevolking? Hoe kan de stad van een ‘carbon source’ een ‘carbon sink’ worden? De grote opgaven op het gebied van klimaat, biodiversiteit, water- en voedselvoorziening, mobiliteit, energie, veiligheid,
etc., vragen om een heroverweging van het gebruik en de inrichting van de stedelijke ruimte en om en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. De minor Exploring future cities biedt studenten de mogelijkheid om verschillende aspecten van de stad van de toekomst te verkennen, door te zoeken naar integrale en ruimtelijke oplossingen en het ontwerpen van nieuwe systemen en bouwstenen voor de stad. Hierbij worden studenten uitgedaagd om vragen te stellen over de opzet en principes van bestaande steden, om buiten gebaande paden te denken en op zoek te gaan naar innovatieve en
wellicht onorthodoxe oplossingen.
Tijdens de minor word je je (nog meer) bewust van de grote veranderingen die zich momenteel in steden voltrekken en de opgaven waarvoor de stad zich gesteld ziet. Vanuit dit bewustzijn wordt verkend welke bijdrage je vanuit jouw vakdiscipline zou kunnen leveren aan het oplossen van tal van vraagstukken rondom de vormgeving en inrichting van steden.
Toepassing van Digitale technieken
Bij het verkennen van de stad van de toekomst is het driedimensionaal zoeken en verbeelden essentieel, evenals het denken in veranderingsprocessen en de factor tijd. Hiertoe worden tijdens de minor verschillende 3D-softwarepakketten toegepast en kan gebruik worden gemaakt digitale technieken zoals VR, eyetracking, 3D printen en kunnen met behulp van de lasersnijder mock-ups of maquettes worden gemaakt. Ook Ai-software kan bij de zoektocht naar de stad van de toekomst worden ingezet. Tijdens de minor is er voldoende tijd om je in verschillende softwarepakketten te verdiepen en
deze toe te passen. Toepassingen van grafische software en andere digitale technieken zijn gericht op analyse, ontwerp, visualisatie en communicatie. Door het onderzoekmatige en laboratoriumkarakter biedt de minor ruimte voor experiment en het verkennen van nieuwe wegen.
Leerdoelen
De student:
- kent de grote uitdagingen en maatschappelijke opgaven waarmee steden te maken hebben en ontwikkelt een zelfbewuste en kritische grondhouding t.a.v. deze opgaven;
- leert om de opbouw en werking van steden te ‘lezen’, deze doelgericht te analyseren en begrijpen;
- leert methoden voor ruimtelijke analyse, ontwerp en visualisatie, met name vanuit een 3-dimensionale benadering van de ruimte;
- verbreedt zijn/haar blik buiten het eigen vakgebied en leert te denken buiten de gebaande paden.
- verkent de mogelijkheden van bestaande en nieuwe software (en hardware) voor analyse, ontwerp en (re-) presentatie (Lumion, Blender, Rhino, SketchUp, GIS, etc.) en leert deze toepassen;
- leert hoe ontwerp kan worden toegepast van vorm van onderzoek.
- leert rapporteren (van de doorlopen ontwerpende zoektocht) in de vorm van een website.
Deze minor is in het bijzonder gericht op studenten van opleidingen in ruimtelijke ontwerprichtingen, zoals tuin- en
landschapsinrichting, stedenbouw en architectuur. Hiernaast kan de minor ook interessant zijn voor studenten andere opleidingen, die een bijzondere interesse hebben in 3D-visualisatie, het verkennen van de toekomst van steden en ruimtelijke planvorming in brede zin.
Ingangseisen
Veronderstelde voorkennis
VHL-studenten: eerste en tweede jaar en de eerste helft derde jaar behaald (onder voorwaarden kan de laatste eis komen te vervallen).
Externe studenten: toelating op basis van toelatingsgesprek (portfolio, geschreven motivatie (max. 1A4) en overzicht afgeronde modules en behaalde cijfers). Inschrijving via KiesopMaat. Externe studenten leveren voorafgaand aan het gesprek een portfolio en een overzicht van afgeronde modules en behaalde cijfers aan.
Basisvaardigheid met grafische software (zoals GIS, Autocad, Photoshop, SketchUp, etc.) is een pré.
De minor gaat door als minimaal 8 studenten zich hebben ingeschreven. Het maximum aantal deelnemers is 16
studenten (toelating op volgorde van inschrijven en vol is vol).
Literatuur
Aanbevolen literatuur:
Simons, W., & Dorp, D. van (eds.) (2014).
Praktijkgericht onderzoek in de ruimtelijke planvorming - methoden voor analyse en visievorming (Herziene druk, 2017). Wageningen: uitgeverij Landwerk.
ISBN: 978 90 77824 00 9.
Grit, R., Julsing, M. (2017).
Zo doe je een onderzoek (3e druk). Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten.
ISBN: 9789001878139.
Rooster
De minor heeft een 'hands-on' en experimenteel onderzoekkarakter. In kleine groepen wordt gewerkt aan een zelf geformuleerde opgave of één van de aangereikte opdrachten. Uitgangspunt voor de minor is dat je hier echt 40 uur per week aan besteed en van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur beschikbaar bent voor onderwijsactiviteiten. In principe wordt iedere dag op school gewerkt (m.u.v. excursies en veldinventarisatiedagen). Er is wekelijks inhoudelijke
begeleiding door de vaste docenten.
De minor is geen ‘knoppencursus’. Van studenten wordt verwacht dat zij zelfstandig en samen de beschikbare software gaan verkennen en toepassen. De begeleiding is gericht op het ondersteunen bij deze zoektocht.
Activiteiten en werkvormen zijn: literatuurstudie, werkateliers / expert meetings, excursies, veldonderzoek, interviews, hoorcolleges/lezingen (donderdagavonden) en computerwerk.
Toetsing
De beoordeling bestaat uit de volgende onderdelen die in samenhang worden beoordeeld in één integrale
eindbeoordeling:
• onderzoeksopzet en -uitvoering;
• persoonlijke leerervaring en functioneren in de groep;
• onderzoeksresultaat;
• visuele rapportage resultaten;
• eindpresentatie (per projectgroep).
Visueel rapporteren van het proces en van de onderzoeksresultaten vormt een belangrijk deel van de werkzaamheden.
Rapportage van het proces gebeurt in de vorm van een website.
In een individueel mondeling assessment wordt de opgedane kennis en de eigen rol en bijdrage aan het groepsproduct getoetst. Peer-assessments dienen als hulpmiddel bij de beoordeling van het groepsproces en van de individuele rol en bijdrage van de student.
De opdracht heeft betrekking op een actueel beroepsproduct. De inhoud van de opdracht wisselt daarom jaarlijks. De student wordt beoordeeld op basis van de opdracht van het studiejaar waarin de beoordeling plaatsvindt.
Voor de (deel)toets(en) van deze module is het niet mogelijk om vrijstelling aan te vragen.
Aanvullende informatie
Taal onderwijsuitvoering: Nederlands/Engels (afhankelijk van deelname buitenlandse studenten)
Verplichte contacturen: gemiddeld 8 uur/week per groep
Capaciteit/ wachtlijst: De minor gaat door als minimaal 8 studenten zich hebben ingeschreven. Het maximum aantal deelnemers is 16 studenten (toelating op volgorde van inschrijven).