Kies op maat

Inloggen Menu

Toegepaste Aquatische Ecologie (Applied Aquatic Ecology) (ATAE)

Wil je je kennis over aquatische ecosystemen verbreden en vind je het leuk om (letterlijk) in het water aan de slag te gaan? In deze minor verdiep je jouw kennis van de aquatische ecologie en het watersysteem. Je past deze toe bij het opstellen van habitat-verbeterende maatregelen die je baseert op een vergelijkende soortenanalyse. De monitoringspraktijk binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) wordt zowel in het veld als in theorie (door het werkveld) behandeld. Dat alles maakt dat jij na afronding van deze minor als adviseur aquatische ecologie klaar bent voor het werkveld!  

Waterbeheer is een belangrijk onderdeel van Europees en nationaal beleid. Klimaatverandering en de druk op zoetwatervoorraden dwingen ons om onze omgeving te beheren en te herontwerpen om een veilige en ecologisch verantwoorde waterkwaliteit te bieden. Om de ecologische toestand van een waterlichaam te beschrijven is kennis nodig van aquatische soorten, hun functionele rol in het ecosysteem en de manier om deze te monitoren. Dit is nog belangrijker geworden sinds de EU de Kaderrichtlijn Water (KRW) heeft geïmplementeerd, die zich richt op ecologische waterkwaliteit en ecologische doelen stelt voor verschillende waterlichamen in de EU.

De minor omvat vakken over waterorganismen, ecosystemen en monitoring. Je wordt getraind in het ontwerpen van een monitoringsysteem, monstername en het determineren van aquatische soorten. Als gevolg hierop zul je een ecologische beoordeling van een waterlichaam uitvoeren en een voorstel doen voor een habitat-herstelmaatregel.

Deze minor is interessant voor degenen die een carrière in de (aquatische) ecologie ambiëren, maar ook zeer waardevol voor hydrologen of anderen die werkzaam zijn op het gebied van watermanagement en een breder inzicht willen krijgen in het ecologisch functioneren van een watersysteem.
 
Naast dat je lessen volgt op school doe je ook praktijkervaring op. Dat kan op twee manieren.  

  • Je draait je minimaal 168 uur mee bij een ecologisch adviesbureau, gemeente, provincie, waterschap of terreinbeheerder.  
  • Of werkt een grotere onderzoeks- en adviesopdracht voor één van deze bedrijven uit. 

Voor beide opties geldt dat je minimaal één habitat-herstelmaatregel uitwerkt. Hierbij baseer je je maatregelen op een vergelijkend onderzoek waarbij de voor de KRW-doelen gewenste soorten aangeven wat er gerepareerd moet worden aan de huidige toestand. 

De minor loopt van september tot februari, lessen worden gegeven op dinsdag (gemiddeld 5 contacturen per week). Tussendoor werk je 1,5 dag per week aan de praktijkopdracht en/of stage. De minor start in de L0-week (25-29 augustus) met een veldwerkweek in Duitsland.   

Leerdoelen

Na het afronden van de minor kun je:

  • De ecologische toestand van een waterlichaam beoordelen volgens de KRW- methode.
  • Een ecologische vergelijking maken tussen 2 locaties op basis van de habitateisen van soorten
  • Een habitatherstelmaatregel voorstellen en onderbouwen en de monitoringscyclus hierbij betrekken.  

Daarmee biedt deze minor jou een brede kennis op het gebied van aquatische ecologie, monitoring, het ecologisch functioneren van een waterlichaam en herstelmaatregelen. Na afronding van de minor kun je goed terecht bij waterschappen, ecologische adviesbureaus, overheden en TBO’ s.

Tijdens deze minor wordt er aan de volgende competenties gewerkt: onderzoeken, samenwerken, organiseren & globaliseren

Ingangseisen

  • Je hebt een stageplek of opdracht geregeld voor aanvang van de minor in september. Meer informatie hierover ontvang je via de coördinator. 
  • Je kunt de volgende beroepstaken uitvoeren: Ecologische inventarisaties uitvoeren; (veld)onderzoek uitvoeren en verslagleggen.

De studenten van de Hbo-majors Toegepaste Biologie en gerelateerde studies voldoen aan bovenstaande eis.

De minor staat ook open voor studenten van andere majors mits de voorkennis voldoende aansluit. In dat geval kan de coördinator een (online) intakegesprek inplannen. 

Literatuur

Moss, B. 2018. Ecology of freshwaters: Earth’s Bloodstream. John Wiley And Sons Ltd. EAN 9781119239406

Rooster

Dinsdag in de weken 36-42, 46-51, 2-4

Week 35: veldwerkweek Duitsland (ma-vr)        

Toetsing

Code: ATAE01
Naam: Assessment
Studiepunten: 7
Type examen: opdracht
Periode: 1-2

Code: ATAE02
Naam: Cursus: Verdiepende Aquatische Ecologie en veldwerkweek  
Studiepunten: 4
Type examen: tentamen
Periode: 1-2

Code: ATAE04
Naam: Training: Ecologische waterkwaliteitsbeoordeling en monitoring volgens KRW + monitoringplan 
Studiepunten: 4
Type examen: Onderzoeksrapport
Periode: 1-2

Aanvullende informatie

Vragen over de minor? Neem contact op met Annet Pouw-Nijlunsing a.pouw@aeres.nl

Minorencombi’s: Door te combineren met een andere minor van 15EC kan een minor van 30 ECTS gevormd worden. Mooie combinaties met een sterk uitstroomprofiel zijn mogelijk met de Minor Toegepaste Hydrologie (ATHY), de Minor Ecologisch Advies [AECA] of de minor Onderzoek en advies Wilde dieren (AECD), welke in hetzelfde semester gegeven worden. Een combinatie met een andere Aeres Hogeschool 15EC minor is ook mogelijk, mits de cursusdagen van de andere minor niet overlappen (de verplichte cursusdag bij deze minor is de dinsdag).