Brandmanagement
In de minor Brandmanagement (merkenbeleid) staat de merkstrategie centraal, waarmee een organisatie haar producten, diensten of het bedrijf zelf onder een merknaam positioneert. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd, leidt dit tot een krachtig merk. Branding is van groot belang omdat het zorgt voor herkenbaarheid en een duidelijk onderscheidend vermogen voor je merk. Het biedt een platform om je standpunt in te nemen, je identiteit te tonen en je te onderscheiden van de massa — mits je durft en het slim aanpakt. Je positionering en strategisch verhaal komen hierbij duidelijk naar voren. Door trouw te blijven aan je merkidentiteit kun je je onderscheiden van de concurrentie. Branding moet vooral richting geven, is gericht op lange termijn relaties, en biedt veel mogelijkheden tot creativiteit.
Een sterke, hedendaagse branding is flexibel, maar blijft altijd trouw aan de merkwaarden. Dit bereik je door de verschillende elementen dynamisch en creatief toe te passen, afhankelijk van de doelstelling, de boodschap en het kanaal van communicatie. Wanneer je duidelijk weet waar je merk voor staat op het gebied van positionering en merkidentiteit, volgt de merkactivatie vanzelf. Het doel van een merkactivatie is om de emoties van de doelgroep positief te beïnvloeden.
Binnen brandmanagement komen diverse onderwerpen aan bod, zoals brand building, brand equity (merkmeerwaarde), brand identity (merkidentiteit), brand innovation (merkinnovatie), brand portfolio (merkarchitectuur), positionering, en visual branding. In deze minor worden deze onderwerpen behandeld met als doel de merkwaarde te vergroten en duurzame waarde voor het bedrijf te creëren.
Leerdoelen
Het ontwikkelen van een of meerdere merken staat centraal. De student kan de doelgroep van een merk in kaart brengen en vervolgens het merk positioneren bij deze doelgroep. De student leert vervolgens op welke manier je een merk moet communiceren en hoe hierin rekening te houden met aspecten van de zakelijke markt, de consumentenmarkt, maar ook de arbeidsmarkt.
Ingangseisen
Doelgroepen: alle opleidingen.
Literatuur
Nog nader te bepalen
Rooster
Beschrijving bijeenkomsten: Werkcolleges, instructiecolleges, gastcolleges, projectonderwijs, trainingen en praktijkdag.
Onderwijscontacttijden verspreid over de hele week overdag.
Toetsing
Kennis: Kennistoets brandmanagement, schriftelijk individueel, 5 EC: In de schriftelijke kennistoets komt alle theorie uit de colleges over brandmangement en rebranding terug.
Vaardigheden: Personal branding & creative design tools, schriftelijk individueel, 4 EC: Bij Personal Branding beschouw je jezelf als een merk. Vanuit deze gedachte kijk je gericht naar jezelf, je ambities en de (marketingcommunicatie)strategie waarmee je jouw doelen wilt bereiken. Het is daarbij van belang je te onderscheiden van anderen en dit ook uit te dragen, zeker voor professionals in het commerciële domein. Verder krijgt de student creatieve en digitale vaardigheden aangeleerd die ingezet dienen te worden tijdens het opzetten van de merkactivatie in de praktijkopdracht.
Praktijk: Merkanalyse & merkactivatie campagne, schriftelijk groepswerk, 6 EC: De student analyseert de branding strategie van een merk en gaat vervolgens aan de slag om de wisselwerking tussen de identiteit en het imago van het merk te verbeteren. De student werkt hiervoor een merkactivatie uit, waarbij het merk wordt ervaren en beleefd door een beoogde doelgroep. Om deze merkactivatie onder de aandacht te brengen dient de student op een creatieve wijze aansprekende en spraakmakende acties op te zetten en content te creëren die past bij de kernboodschap van de merkactivatie.