Neuromarketing en consumentengedrag
Je denkt: "Nog één video en dan ga ik studeren" maar 45 minuten later ben je nog steeds bezig. Na de minor neuromarketing en consumentengedrag snap je eindelijk precies waarom. Je ontdekt hoe merken zoals TikTok en Netflix inspelen op je brein en waarom je keer op keer in hun ‘one more scroll’-strategie trapt. De meeste beslissingen die consumenten nemen, gebeuren onbewust. Maar hoe werkt dat precies? En hoe kun je die verborgen processen beïnvloeden? In de minor Neuromarketing en Consumentengedrag duik je in de wereld van het brein en ontdek je hoe merken slimme technieken gebruiken om koopgedrag te sturen.
Je leert niet alleen de theorie, maar gaat er ook zelf mee aan de slag.
- Met eye-tracking analyseer je waar consumenten écht naar kijken in advertenties, websites of verpakkingen.
- Met een EEG-scanner meet je hoe marketingboodschappen in de hersenen worden verwerkt.
Deze minor biedt je de kans om de geheimen van het brein te ontrafelen en consumentengedrag op een geheel nieuwe manier te begrijpen. Geschikt voor studenten met én zonder marketingachtergrond – zolang je maar nieuwsgierig bent naar hoe ons brein werkt en hoe je dat kunt toepassen in de praktijk.
Wat ga je doen?
- Experimenteren met eye-tracking om te zien waar consumenten écht naar kijken in een advertentie, website of productverpakking.
- Zelf een EEG-scan opzetten, uitvoeren en analyseren om te meten hoe het brein reageert op marketingprikkels zoals prijzen, reclames of social media content.
- Werken aan een praktijkopdracht, waarbij je een concreet marketingelement onderzoekt en advies geeft voor verbetering. Dit kan bijvoorbeeld een website, advertorial of productverpakking zijn.
- Leren hoe je neurowetenschappelijke inzichten vertaalt naar effectieve marketingstrategieën.
Je werkt met het ‘Basisboek Neuromarketing’ van Dr. Eveline van Zeeland, aangevuld met video’s, wetenschappelijke artikelen en praktijkcases. Maar dit is geen standaard college: jij speelt een actieve rol.
Interactief en praktijkgericht
- Je geeft interactieve lessen aan je medestudenten, waarin jullie samen experimenteren met neuromarketingtechnieken.
- In groepsverband ga je op zoek naar verdieping in een onderwerp zoals nudging, keuzestress of neuromarketing in toerisme.
- Je maakt je kennis tastbaar door wekelijks een blog, video, podcast, poster of ander creatief format te publiceren over jullie onderzoek.
Deze minor geeft je niet alleen inzicht in hoe marketing écht werkt, maar ook praktische skills waarmee je direct aan de slag kunt in de marketingwereld. Na deze minor kijk je nooit meer hetzelfde naar reclames, social media en consumentengedrag. Je snapt eindelijk waarom mensen kopen wat ze kopen – en hoe je daar als marketeer slim op inspeelt.
Iedere week kent een vaste opbouw.
- Op maandag, de Mighty Monday, staat het aanleren van basiskennis centraal. Als student speel je zelf daarin een grote en actieve rol door het verzorgen van interactieve lessen waarin je (voorbereide) klasgenoten met deze inzichten aan de slag gaan.
- Op woensdag (voor een deel van de studenten op dinsdag), Project Wednesday, staat het werken aan de praktijkopdracht centraal. Dat gebeurt deels onder begeleiding van de docenten en is ook de dag waarop je in het ‘neuromarketing-lab’ aan de slag met eye-tracking en EEG onderzoek naar de hersenen.
- De donderdag is een dag waar je zelf verder aan de slag gaat met de praktijkopdracht en waarop je je ook voorbereidt op de vrijdag.
- De laatste dag van de week, Crazy Friday, staat in het teken van het verdiepen op een thema naar keuze. Je doet op dat thema extra kennis op en verwerkt die kennis in een wekelijkse publicatie. Deze kan de vorm hebben van een podcast, een vlog, een poster enz. Het opdoen van de basiskennis doe je individueel, het werken aan de praktijkopdracht en aan het thema doe je in groepen.
Leerdoelen
De student kan een huidige en gewenste situatie in kaart brengen om zo een gap op het gebied van neuromarketing vast te stellen voor een zelf te kiezen bedrijf.
De student kan de theoretische oplossing van het onderzoek waaronder eye-tracking en EEG scan (het meten van elektrische signalen in het brein in reactie op bepaalde stimuli) interpreteren en omzetten naar bruikbare conclusies en verbetersuggesties.
De student is bekend met de meest voorkomende theorieën op het gebied van neuromarketing.
De student kan de basistheorie uit de les aanvullen met eigen gevonden materiaal.
De student vindt verbreding van en/of verdieping in een zelf te kiezen onderwerp.
De student maakt een product (vlog, blog, podcast, rapport) waarin de verdieping van de kennis duidelijk wordt uitgelegd.
Ingangseisen
Doelgroep: alle opleidingen
Literatuur
Basisboek neuromarketing, Eveline van Zeeland, 9789046905180 ISBN
Software (eyetracking & EEG scan o.a.) wordt door de school aangeboden in de vorm van een testlab opstelling.
Rooster
Totaal aantal contacturen: 120
Werkvormen: werkcolleges en instructiecolleges, praktijkopdracht en projectbijeenkomsten, vaardigheidstraining, gastcolleges, project bij de opdrachtgever.
Onderwijscontacttijden: gemiddelde contacttijd is 3 dagen per week, ca. 4 uur per dag, offline onderwijs.
Toetsing
Praktijk: opdracht neuromarketing, adviesrapport voor opdrachtgever, 6 EC, weging 1, minimumcijfer 5,5: Het leerdoel is om door middel van neuromarketing technieken zoals eye-tracking en EEG-scans, in combinatie met een analyse van bewust en vooral onbewust consumentengedrag, een deel van de marketing van een organisatie te optimaliseren. Nieuwsgierigheid, het kunnen afnemen van eye-tracking en EEG scans en het interpreteren van de resultaten ervan, het begrijpen hoe gedrag van consumenten onbewust beïnvloed kan worden en dit kunnen vertalen naar een concreet advies komen hierbij aan bod.
Kennistoets: neuromarketing, mondeling CGI, 4 EC, weging 1, minimumcijfer 5,5: Het leerdoel is opdoen van kennis over neuromarketing en consumentengedrag. Wat is neuromarketing, waarvoor kan het worden gebruikt, hoe zorgt ons brein ervoor dat we (meestal) onbewust beslissingen nemen en hoe kunnen deze door bijvoorbeeld nudging beïnvloed worden? Hoe werkt het zenuwstelsel, welke neuro-onderzoekstechnieken zijn voorhanden en hoe kunnen deze in marketing, communicatie & innovatie toegepast worden? Welke ethische dilemma’s spelen hierbij een rol? In een mondeling assessment wordt een criterium gericht interview gehouden om vast te stellen of je voldaan hebt aan de leeruitkomsten. Er wordt gewerkt met het ‘Basisboek Neuromarketing’ van Dr. Eveline van Zeeland, aangevuld met video’s, wetenschappelijke artikelen en praktijkcases. Er zijn geen standaard colleges: jij speelt een actieve rol. Je geeft interactieve lessen aan je medestudenten, waarin jullie samen experimenteren met neuromarketingtechnieken. Beheersing van leerdoelen wordt op individueel niveau beoordeeld.
Vaardigheden: portfolio research, portfolio (blog, vlog, podcast), 5 EC, weging 1, minimumcijfer 5,5: Het leerdoel is verdieping van jouw kennis van een aan neuromarketing en consumentgedrag gerelateerd onderwerp. Als groep zoek je naar verdieping op een onderwerp naar keuze. Studenten kiezen een aantal (wetenschappelijke) papers die zij het meest interessant vinden en maken daarover wekelijks een publicatie in de vorm van een blog, een video, een podcast, poster of andere vormen.
Aanvullende informatie
Meewerkende opleidingen of instanties: Lectoraat Innovatief Ondernemen, experts uit de neuromarketing