Kies op maat

Inloggen Menu

Kunsteducatie: ANDERS ZIEN

De minor Kunsteducatie: ANDERS ZIEN! Vindt plaats op de kunstacademie Maastricht. Tijdens de minorperiode werk je in een leer-en werkomgeving samen waar studenten en professionals elkaar ontmoeten en ruimte is voor de dialoog over de Beeldende Praktijk, de Theorie en het Werkveld.

In ANDERS ZIEN! staat het veranderen van perspectief centraal. Je leert op een andere manier naar de wereld en kunst te kijken door beeldend onderzoek, experimenten en kritische reflectie. Hoe beïnvloeden je waarneming en interpretatie je manier van werken? Door praktijk en theorie te combineren, ontwikkel je een vernieuwende blik op beeldende kunst en kunsteducatie.

Persoonlijke aandacht en een kritische en bevragende houding staan centraal binnen de minor. Binnen de minor is voldoende ruimte om je te onderscheiden en te profileren. Je wordt uitgedaagd je eigen minor kleur te geven en te reageren op de ontwikkelingen binnen de maatschappij!

Binnen deze minor staat learning by doing centraal. Als student word je middels theoretische en praktische onderzoeksopdrachten uitgedaagd en aangezet tot verdieping en/of verbreding, het maken van keuzes en verantwoording nemen voor het eigen leerproces. Je wordt uitgedaagd de wereld telkens met andere ogen te zien en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Binnen deze kunst educatieve minor werk je enerzijds aan je persoonlijke beeldende vorming en theoretische opdrachten en anderzijds individueel of in teamverband binnen de kaders van een projectopdracht.

De theoretische verdieping vindt plaats middels college en educatieve projecten waarin de kunstpedagogiek en -didactiek worden ingezet.

Wat leer je als je deze minor volgt:

  • Tijdens de lessen praktijk in de vakken vaardigheden, tekenen en schilderen, fotografie en ruimtelijk vormgeven leer je om thematisch te verbeelden. Je krijgt skills aangeleerd en leert door beeldend onderzoek en experimenteren anders te kijken en eigen keuzes te maken. Hierdoor leer je een persoonlijk beeld te maken.
  • In de lessen kunsttheorie leer je technieken om een goede presentatie te geven. Ook leer je onderzoek te doen naar een kunsthistorisch onderzoek en je leert hoe kunstbeschouwing werkt. Je ziet andere kunstwerken, leert hoe kunstenaars werken en denken en hoe zij reflecteren op samenleving van vroeger of nu. Op deze manier leer je ‘de taal van kunst’.
  • Tijdens het educatieve project ga je de geleerde skills toepassen in een kunst-educatieve activiteit.

Het is mogelijk (mits het aanbod het toelaat) dat je daarnaast nog kennis maakt met andere kunst of educatie gerelateerde vakken.

Aan het einde van de minor presenteer je het werk dat je hebt gemaakt en de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd aan studenten en de docenten.

De begeleiding van de minor is in handen van het gehele docententeam. Daarnaast is er een minor coördinator die met jou je voortgang binnen de minor bewaakt en waar je terecht kunt met vragen en voor adviezen. Je bent echter zelf ook verantwoordelijk voor de voortgang van de minor. Het is daarbij belangrijk is dat je een proactieve houding aanneemt. Die assertieve en proactieve houding is belangrijker dan “beeldend talent” en zorgt voor een maximaal leerrendement.

 

 

 

Leerdoelen

Creativiteit wordt steeds belangrijker binnen en buiten het onderwijs. De minor KUNSTEDUCATIE speelt hierop in door studenten te leren anders te kijken, nieuwe perspectieven te ontdekken en alternatieve oplossingen te vinden wanneer standaardoplossingen tekortschieten. Binnen de minor besteden we aandacht aan je beeldende ontwikkeling, persoonlijke groei, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dit zijn waardevolle vaardigheden die je niet alleen tijdens je studie, maar ook in je toekomstige werk en privéleven kunt inzetten.

De minor wordt vier keer per jaar aangeboden, telkens met een ander thema, waardoor studenten zich kunnen verdiepen in verschillende aspecten van kunsteducatie. Elk thema biedt een unieke invalshoek om kunst te benaderen en te verbinden met educatie, samenleving en persoonlijke expressie.

Ingangseisen

Doelgroepen: alle opleidingen.

Voor deze minor is affiniteit met Kunst en Cultuur vereist.

Literatuur

Aan te schaffen lesmateriaal en bijzondere kosten: Standaard kosten voor tekenmateriaal zoals papier e.d.

Extra kosten voor materiaal zijn afhankelijk van de gekozen praktijkvakken en ontwerpoplossingen en zijn altijd in overleg tussen student en vakdocent te bepalen.

Deelname studiereis in Nederland (± € 200,-).

Rooster

De onderwijscontacttijden zijn verspreid over de hele week. Volledige lesweek met afwisselend praktijk-, theorie- en projectonderwijs.

Werkvormen: Praktijkonderwijs in kunst en vormgeving; Hoorcolleges met bijbehorende onderwijsopdrachten; Projectonderwijs.

Toetsing

Praktijkonderwijs, Kunst en Vormgeving, 5 EC

Theorie Tentamens en Onderwijs-taken, 5 EC

Project Projectontwikkeling, organisatie en uitvoering, 5 EC